De Causeway Coastal Route. Is dit 's werelds mooiste roadtrip?
Alle hoogtepunten van de Causeway Coastal Route op een rij!
Door: Karin Nijhof
Het gaat nog wel even duren voordat we onze koffers kunnen pakken om op reis te gaan. Daarom neem ik je graag mee naar mijn mooiste bestemmingen van de afgelopen jaren. Ik bezocht in november 2019 het Noorden van Ierland. Samen met een vriendin huurde ik een auto om de 310 kilometer lange, spectaculaire Causeway Kustroute te rijden. In drie dagen tijd reden wij van Belfast naar Londonderry. Het werd een onvergetelijke roadtrip dwars door het legendarische landschap van Noord-Ierland. Eén ding weet ik zeker, ik kom terug!
Een vakantiebestemming dichtbij
De totale vliegtijd van Eindhoven naar Dublin betreft slechts anderhalf uur. Daardoor is Dublin een ideale bestemming voor een short break. Hoewel De Causeway Kustroute even voorbij Belfast begint, beginnen en eindigen wij onze roadtrip graag in Dublin. Daar hebben we een aantal goede redenen voor. Dublin is namelijk een onwijs leuke stad met een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de bekende Guininess Storehouse, Dublin Castle en the Old Jameson Distellery. Het nachtleven in de Ierse stad is bruisend. De sfeer in Dublin is gemoedelijk en de inwoners zijn ontzettend gastvrij.
In het centrum vind je veel pubs met live muziek. Op grote schermen worden belangrijke sportevenementen live uitgezonden.
Tip: drink een drankje in de bekende Temple bar.
Clontarf Castle Hotel in Dublin
Eerder die dag stond onze huurauto op het vliegveld klaar. Daarmee reden wij (verkeer rijdt links) naar ons hotel, het unieke Clontarf Castle Hotel. Het prachtige, historische kasteel-hotel ligt op tien kilometer van de luchthaven en op slechts vijf kilometer van het bruisende centrum.
Ook draagt het Clontarf Castle Hotel een geschiedenis met zich mee. In 1014 vond hier de slag bij Clontarf plaats. Vervolgens is op diezelfde plek (in de elfde eeuw) een kasteel gebouwd. Het Clontarf Hotel heeft zich gevestigd in dit kasteel. Inmiddels is het kasteel-hotel gemoderniseerd (4 sterren). De oude architectuur is bewaard gebleven en men heeft het gecombineerd met 21e-eeuwse voorzieningen. Vanaf het hotel gaan er bussen richting het centrum. Ben je opzoek naar een unieke overnachting of wil je uitgerust aan je roadtrip beginnen? Boek dan hier je overnachting in Dublin, (ook te vinden op booking.com)!
Van Dublin naar Belfast
Na een heerlijk ontbijt in het Clontarf Castle Hotel rijden we in iets meer dan twee uur naar de hoofdstad van Noord-Ierland, Belfast. We brengen een bezoek aan de gezellige stad met historische monumenten. Ook werd in deze stad de Titanic gebouwd. Op deze plek is dan ook het Titanic Museum.
Wij rijden na een bezoek aan de hoofdstad door naar onze tweede unieke overnachtingsplek (gevonden via Airbnb) en slapen op een zeer toffe locatie in Carryduff. Aangekomen in Carryduff (net buiten Belfast) bewonderen we een luxe iglohut voorzien van een houtkachel en hottub! De iglohutten en andere unieke glamping-verblijven staan op een waterpark van let’s go hydro.
Carryduff – Causeway kustroute
Iets voorbij Belfast begint de Causeway Coastal Route! Deze route wordt aangegeven door bruine borden. Al snel verlaat je de oude industriestad Belfast en zie je de wereld om je heen veranderen. De totale route is maar 310 kilometer en denk je makkelijk in twee dagen te kunnen doen. Niets is minder waar. De omgeving is zo adembenemend mooi dat je overal de auto aan de kant wil zetten.
Ook kwamen we onderweg veel Game of Thrones filmlocaties tegen
De Causeway Coastal Route heeft ontzettend veel highlights vol historie. Het is een onmogelijk missie om overal te stoppen. Ook kwamen we onderweg veel Game of Thrones filmlocaties tegen. Deze roadtrip moet je zeker doen als je fan bent van deze populaire televisieserie.
Fotoverslag van de Causeway Coastal Route
De highlights van onze reis
Carrick-a-Rede Bridge
Carrick-a-Rede Bridge, de touwbrug
Vanaf de parkeerplaats is het maximaal een kwartier lopen om de Carrick-a-Rede Bridge te bereiken. Het pad naar de brug toe loopt parellel aan de kust en is prachtig. Vroeger had de brug slechts één reling en een paar houten planken. Destijds, (rond 1755) waren vissers afhankelijk van het eiland Carrick-a-Rede. Rondom dit eiland werd namelijk de beste zalm werd gevangen. De Carrick-a-Rede Bridge werd aangelegd en vervolgens gebruikt om de verse vangst aan land te brengen.
In het jaar 2000 is de touwbrug aangepast. Zo is de brug onder andere veiliger gemaakt. Nu nog hangt de touwbrug 30 meter boven de kolkende, azuurblauwe Atlantische Oceaan. Op deze plek waait het vaak. Daardoor schommelt de brug ook. Voor mensen met hoogtevrees is het een enorme uitdaging. De brug is in totaal twintig meter lang. Vanaf het eiland Carrick heb je prachtige vergezichten en kun je bij helder weer zelfs Schotland zien.
Even na de parkeerplaatsen staat een toegangspoort waar je tickets voor de brug kunt kopen. Ook kun je online de tickets bestellen. Wel zo handig omdat er veel bezoekers komen. Daarom beperkt men het aantal mensen dat op een bepaald uur de brug over willen steken!
Tip: Vlakbij de parkeerplaatsen is er een kiosk aanwezig. Daar drink je de lekkerste chocolademelk (met marshmallows en slagroom) en eet je de beste scones!
Ruïnes Dunseverick Castle
De ruïnes van Dunseverick Castle
Een indrukwekkend plek ondanks dat er nog maar drie ruïne-muren van Dunseverick Castle staan. Het kasteel wat nu een ruïne is, is gebouwd op een schiereiland. De omgeving is prachtig. Vanuit de ruïnes Dunseverick kun je al wandelend naar de volgende highlight lopen, namelijk de Giant’s Causeway.
Geschiedenis Dunseverick Castle: In de 5e eeuw na Christus zou St Patrick op het schiereiland zijn geweest. Ook is het kasteel door de Vikingen aangevallen (870) en uiteindelijk is het kasteel belegerd en vernietigd in 1600.
Giant’s Causeway, Unesco werelderfgoedlijst
Giant’s Causeway
Eén van onze hoogtepunten tijdens onze roadtrip door Noord-Ierland is toch wel de Giant’s Causeway. De Giant’s Causeway is een rotsformatie en staat op de Unesco werelderfgoed lijst en bestaat uit 40.000 basalt-zuilen. Het natuurverschijnsel is tijdens een vulkaanuitbarsting zestig miljoen jaar geleden is ontstaan. De meeste basalt-zuilen zijn zeshoekig en rijzen ver boven zee uit. Het levert in ieder geval unieke beelden op.
Op het moment dat wij er zijn slaat de woeste zee ruig tegen de lange pilaren (basalt-zuilen). Donkere wolken zorgen voor een dramatisch vergezicht. Samen met andere bezoekers lopen we over de pilaren en bewonderen we de ruim 40.000 perfecte asymmetrische basalt-zuilen en beseffen we hoe indrukwekkend deze plek is.
Tweede verklaring voor de Giant’s Causeway
Door de plaatselijke bevolking wordt een andere verklaring voor het natuurverschijnsel gegeven. Namelijk dat van een reus, ene Finn McCool. De reus was zestien meter lang en daarmee aan de kleine kant. Want ook in Schotland woonde een reus, genaamd Benadonner. De twee reuzen daagden elkaar uit voor een gevecht. Beiden wilden ze weten wie er het sterkst was. Finn besloot daarop een weg door de zee (Causeway) te maken zodat de twee elkaar konden ontmoeten. Hij deed dit door stukken uit de rotsen te halen en deze in de zee te gooien.
Eenmaal aangekomen in Schotland merkte hij al snel dat hij een stuk kleiner was dan de reus Benadonner en nam daarom de benen. Hij vluchtte terug naar Ierland met Benadonner achter zich aan. Daarop besloot de echtgenote van Finn, Finn te vermommen als een baby. Benadonner schrok van de grote van de baby (hoe groot moet zijn vader dan wel niet zijn) en vertrok terug naar Schotland. Onderweg vernietigde hij het pad.
Dark Hedges, Game of Thrones
Dark Hedges
Iedereen die fan van de Game of Thrones is kent deze (toeristische) plek. Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen fan van de televisieserie ben maar dat de “Dark Hedges” wel fotogeniek zijn. Het is even uitzoeken waar je precies moet staan om de perfecte foto te maken. Normaal gesproken zijn er tientallen bezoekers tegelijk op deze plek. Wij hadden geluk. Aan het einde van de middag op een regenachtige dag in november was er niemand, op de fotograaf na, die maakte deze prachtige foto.
Conclusie
Een “Short break” van vijf dagen gaf mij destijds het ultieme vakantiegevoel ondanks het druilerige weer (vooral de laatste twee dagen). Ik bezocht Noord-Ierland in november. Daardoor was het nergens overvol en konden we in alle rust de highlights bezichtigen. Ik raad dan ook zeker aan om deze roadtrip buiten het hoogseizoen te maken.
Tip: via Airbnb vonden wij onze accommodaties langs de Causeway Coastal Route. Wij hebben de auto opgehaald en afgeleverd in Dublin.
Bron tekst: Wikipedia, Ierland
Bron foto’s: Karin Nijhof
Een bezoek aan (Noord)-Ierland is zeker de moeite waard
Klik hier voor meer artikelen over Ierland
Karin is een echte levensgenieter en dan vooral in de Alpen en Noorwegen. In de winter staat ze bij voorkeur zoveel mogelijk op een snowboard, terwijl ze in de zomer op een mountainbike of bergschoenen de mooiste plekken verkent.