klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

De Dominicaanse Republiek wordt gekenmerkt door een enorme geografische verscheidenheid, met een groot aantal totaal verschillende landschappen. Hierdoor is het land een waar paradijs voor toerisme dat dicht bij de natuur staat en voor bezoekers die echt van de natuur willen genieten, ver weg van de gewoonlijke toeristische centra.Ongetwijfeld vormt de ontdekking van deze uitzonderlijke natuur de grootste verrassing voor de reizigers die iets anders zoeken dan het “dolce farniente”. Het land telt maar liefst 17 nationale parken, zeven natuurreservaten, vijf bergketens, tal van watervallen, lagunes, 8.000 verschillende plantensoorten waarvan ongeveer een kwart inheems zijn (en 300 soorten orchideeën). Ook is er een fabelachtige fauna waar hagedissen leguanen ontmoeten en zeeschildpadden naast krokodillen het strand bezoeken. Tal van vogels ook, zoals pelikanen, fregatvogels, valken, … Kortom, het eiland is een opmerkelijke bestemming voor de liefhebbers van ecotoerisme.

Ojos Indigenas
Ojos Indigenas. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Los Haïtises is een van de best bewaarde natuurgebieden en alleen per boot bereikbaar. Een uitstap naar dit nationaal park staat synoniem voor een volledige onderdompeling in een weelderige en uitbundige natuur. Uiteraard vallen er nog andere natuurlijke parels te ontdekken…

Uitstap naar Los Haïtises

Dit nationaal park bevindt zich in het noordoosten van het land, in de baai van Samana, waar je van midden januari tot midden maart het paargedrag van de bultruggen kan observeren. Los Haïtises herbergt een aantal “mogotes”, eilandjes die uit kalksteen gevormd zijn en waarop reigers, fregatvogels en vooral pelikanen hun woonplekje gekozen hebben. Honderden plantensoorten wemelen in dit vochtig subtropisch woud. De plantengroei langs de kust bestaat voornamelijk uit mangroven. Het is een geliefkoosde plek voor lamantijnen (zeekoeien), grote zeezoogdieren die met uitsterven bedreigd zijn.

Los Haitises
Los Haitises. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

De boten die de baai van Samana oversteken, kunnen makkelijk voor anker gaan bij een van de honderden grotten van het park. Aan land gaan is gemakkelijk. Gewapend met een zaklamp moet je wel voorzichtig afdalen langs een reeks trappen. En dan verschijnen plots als bij toverslag de wandtekeningen die de Taino indianen achterlieten. Zij waren de eerste bewoners van dit land en zochten hier hun toevlucht om te ontsnappen aan de Spaanse veroveraars. Onder de tekeningen herkennen we de god van de regen, een haai, een krokodil, een sjamaan, een dansende figuur… Een mooie mix van het verleden en het heden.

Ontdekking van het ecologisch reservaat Ojos Indigenas in Punta Cana

Het ecologisch reservaat Ojos Indigenas behoort tot het domein van een resort in Punta Cana. Dit resort ligt vlak bij de luchthaven en omvat onder meer het luxueuze boetiekhotel Tortuga Bay, The Westin Punta Cana en Four Points By Sheraton Punta Cana Village. Je vindt er ook één van de mooiste stranden van het land: Playa Blanca.

Dominicaanse Republiek
Ojo Indigenas. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Het ecologisch park zelf, strekt zich uit over 600 hectaren en huisvest onder andere het ecologisch reservaat Ojos Indigenas. Het is voor iedereen toegankelijk, niet enkel voor de klanten van het resort. Het transport gebeurt met behulp van elektrische wagentjes, want de afstanden zijn behoorlijk lang. Een pad van twee kilometer door het tropisch woud leidt naar 13 natuurlijke bronnen, waarvan vijf de mogelijkheid bieden om in te baden. Overal hoor je spechten op boomstammen roffelen. En het is haast onmogelijk om weerstand te bieden aan het zachte kristalheldere water dat gevoed wordt door riviertjes en regen. Hierin tussen vissen en schildpadden zwemmen is gewoon zalig. Een echt paradijs!

Het Nationaal Park del Este en de natuurlijke rijkdom van Bayahibe

Het nationaal park del Este omvat onder andere het eiland Saona, bereikbaar via een boottocht van anderhalf uur vanuit Bayahibe. Dit is een niet te missen excursie vanuit alle hotels van Punta Cana en Bayahibe. Anderzijds kennen slechts weinig mensen het park dat men te voet kan doorkruisen, op enkele kilometers van Bayahibe.

Kronkelende paden lopen door het bos dat bewoond wordt door inheemse uilen, en er zijn tal van grotten waaronder een aantal “cenotes” waarin men in het donker kan zwemmen, in het gezelschap van vleermuizen! Dit avontuur in Indiana Jones stijl is een ervaring van puur geluk, en volkomen veilig. De uitverkorenen mogen hier zwemmen in het zachte heldere water van een 200 meter lange ondergrondse rivier, die gevoed wordt door regenwater.

Saona
Isla Saona. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Ook hier zijn rotstekeningen van de Taino indianen te bezichtigen. De Tainos woonden al in dit woud voor de komst van de Spanjaarden. Er zijn 26 petrogliefen gevonden die gezichten voorstellen, evenals aardewerk. De toegang tot deze grotten verloopt via een pad van koraalrotsen, het bewijs dat de zee lang geleden tot hier kwam voor ze zich terugtrok. Als je goed zoekt, dan zal je beslist verrast worden door de exotische roos van Bayahibe. Dit is de nationale bloem, ze is inheems en wordt afgebeeld op de Dominicaanse bankbiljetten. Dit park kun je overigens ook te paard verkennen.

De Cueva de las Maravillas (Grot der Wonderen)

Deze grot ligt op meer dan 25 meter onder de grond tussen de rivieren Soco en Cumayasa, op slechts 500 meter van de autosnelweg tussen San Pedro de Macorís (op 15 km) en La Romana (op 20 km). De Cueva de las Maravillas staat bekend voor zijn rotstekeningen, met maar liefst 482 Taino pictogrammen. Men kan deze bewonderen langs een parcours van 240 meter dat publiek toegankelijk is.

De grot is rijk aan stalactieten, stalagmieten en andere zuilen, en er is een ondergronds meer.  De afdaling naar de grot geschiedt langs een trap met 135 treden, maar eigenaardig genoeg moet men de lift nemen voor de terugkeer naar de oppervlakte boven.

Cueva de Las Maravillas
Cueva de Las Maravillas. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

De grot der wonderen werd in 1926 ontdekt en was lang bekend als de grot van Jagua. Pas in 1949 werd ze de Cueva de las Maravillas genoemd. Ze wordt beschouwd als het eerste museum van rotskunstwerken in de Antillen. Tijdens een wandeling door de natuur kan men leguanen bewonderen of de nationale bloem: de roos van Bayahibe.

De Dominicaanse Republiek is het Paradijs voor sportievelingen

Vakantie is een ideale periode voor het beoefenen van sportactiviteiten. Helemaal omdat de klimatologische omstandigheden het hele jaar door gunstig en zacht zijn. Maar welke sporten kan men in de Dominicaanse Republiek beoefenen?

Duiken

Het land wordt beschouwd als één van de beste plekken voor deze sport in de Caraïben. Dat is mede te danken aan de uitstekende zichtbaarheid van de kristalheldere wateren, de koraalriffen die vol maritiem leven zitten, en de talrijke scheepswrakken. In de zeeën van het noorden, in de buurt van Sosúa, zwemmen walvishaaien, reuzenmanta’s, dolfijnen en een enorme variëteit van tropische vissoorten. Er zijn ondiepe riffen die uitermate geschikt zijn voor beginners. Meer gevorderde en ervaren duikers kunnen hun vaardigheden gebruiken in onderwatertunnels van 12 tot 30 meter lang, in de nabijheid van de kust.

in Boca Chica ligt het kleine maar fabelachtige onderzees nationaal park La Caleta

In het zuiden ligt het eiland Saona, op zo’n 30 minuten van de kust van La Romana. Rond dit eiland zijn tropische visbanken in overvloed aanwezig, evenals koralen en sponzen, en er is één wrak, namelijk dat van de Saint-Georges. In Saona zijn er ook prachtige stranden met stille waters, een perfecte omgeving dus om te duiken. Even ten oosten van Santo Domingo, in Boca Chica, ligt het kleine maar fabelachtige onderzees nationaal park La Caleta. Dit natuurreservaat wordt vaak beschouwd als één van de beste duiksites van het land. De beste periode om te duiken in de Dominicaanse Republiek loopt van juni tot september.

Alle vormen van watersport

Voor bezoekers die op zoek zijn naar intense emoties op het vlak van watersport, biedt de Dominicaanse Republiek tal van mogelijkheden in haar super heldere wateren. Jetski, zeilen, windsurfen en waterscooters zijn maar een paar voorbeelden. Het eiland heeft ook een wereldreputatie inzake extreme vormen van watersport. Zo heeft de stad Cabarete niet alleen schitterende stranden, ze staat ook bekend als de “wereldhoofdstad van het kitesurfen“.

Dominicaanse Republiek
Kitesurfen. Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Cabarete biedt de perfecte combinatie van stranden, wind en golven die de beste omstandigheden creëren voor kitesurfen en windsurfen.

Liefhebbers van kayak of rafting begeven zich best naar de kolkende rivier Yaque, dicht bij de Jarabacoa-bergen in het noorden van het land. De afdaling door de canyons op het intense ritme van stroomversnellingen gebeurt steeds onder begeleiding van professionele gidsen en vormt een bijzonder indrukwekkende ervaring. Na afloop kan men volop genieten van een verfrissend bad in het kristalheldere water van natuurlijke zwembaden in de bedding van de rivier die door maagdelijke wouden meandert.

Golf

De Dominicaanse Republiek telt maar liefst een dertigtal golfterreinen die door de grootste golfbaanarchitecten ontworpen werden. Met zijn weelderige en goed beschermde natuur, een prachtige kustlijn en diepgroene fairways, is het land dé nieuwe golfbestemming. Momenteel zijn er in de Dominicaanse Republiek 18 professionele golfbanen (en 14 private) die een enorm toeristisch potentieel vormen. In totaal zijn hier meer dan 325 holes, waarvan 68 een zicht op zee hebben, iets wat geen enkele andere bestemming kan bieden.

De Dominicaanse golfbanen werden uitgetekend door beroemde en gereputeerde persoonlijkheden zoals Pete Dye, Jack Nicklaus, Tom Fazio, Nick Price, Robert Trent Jones Sr., Jose « Pepe » Gancedo, PB Dye. Carlos Elmúdesi is de man die de installaties van het land tot in de details uitwerkt, en hij omschrijft deze golfterreinen als “bijzonder krachtige banen in de Caraïben, die gemakkelijk rivaliseren met de bekendere golfbestemmingen”.

De voormalige Amerikaanse presidenten Bill Clinton en George Bush kwamen hier spelen, net als vele golfkampioenen of gepassioneerde liefhebbers van deze sport.

Sportvissen

In het land zijn er een aantal fantastische zones om te vissen, ook om te vissen op volle zee. Het is mogelijk een boot te charteren, evenals de benodigde visuitrusting. Er mag onder meer gevist worden op de blauwe marlijn, de witte marlijn, zeebrasem, zwaardvis, zwarte makreel en gele tonijn.

Ieder jaar tijdens de maand april wordt in de Dominicaanse Republiek het internationaal vistornooi op de blauwe marlijn, de zeebrasem en de bonito (tonijn) gehouden. Het vindt plaats in de regio’s van Cabeza de Toro en van Boca de Yuma in Higüey.

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in dit toernooi kunnen meer inlichtingen krijgen bij de jachtclub van Santo Domingo in Boca Chica.

Paardrijden en trektochten

Voor uitstappen te paard op een paradijselijk strand bij zonsondergang, is Punta Cana de aangewezen laats. De meeste hotels bieden deze excursie aan, langs een strand van 40 km dat zo uit een postkaart komt, met turkooisblauw water, wit zand en palmbomen.

De liefhebbers van trektochten te voet daarentegen, trekken hun wandelschoenen aan om in één dag de pico Duarte te bereiken, met 3.087 meter de hoogste top van alle Caraïbische eilanden.


Lees hier onze outdoor reisverhalen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Koop nu je kaartjes voor de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Koop nu je kaartjes voor de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Bereid je voor op een cinematografisch avontuur als geen ander! De European Outdoor Film Tour, ook wel bekend als EOFT, is niet zomaar een filmfestival. Het is het grootste outdoor filmfestival van Europa, dat sinds 2001 elk herfst- en winterseizoen door tal van Europese landen toert met de crème de...
Lees verder
REISVERSLAG | Zo indrukwekkend was het noorderlicht in Yukon tijdens de sterkste magnetische storm in 6 jaar

REISVERSLAG | Zo indrukwekkend was het noorderlicht in Yukon tijdens de sterkste magnetische storm in 6 jaar

Het stond al jarenlang op mijn wensenlijstje: het noorderlicht zien! Eerder had ik in IJsland geen geluk (oké, het was er ook niet helemaal de tijd voor) en een paar maanden geleden kreeg ik een héél klein voorproefje tijdens een wintersport in Zweden. Maar als niemand me erop gewezen had...
Lees verder
FOTOVERSLAG | Mount Logan & Kluane National Park in Yukon (Canada) in 10 foto's

FOTOVERSLAG | Mount Logan & Kluane National Park in Yukon (Canada) in 10 foto's

Yukon is misschien wel een van meest ongerepte plekken van onze aarde. Het is er zo enorm uitgestrekt dat je er dagen en dagen door de natuur kunt reizen. Veel mensen kom je er niet tegen. Sommige plekken zijn zelfs zo onherbergzaam, dat je er helemaal niet kunt komen. Dit...
Lees verder
Onze 8 must-sees voor tijdens je rondreis door Noordwest-Amerika

Onze 8 must-sees voor tijdens je rondreis door Noordwest-Amerika

Het noordwesten van Amerika, een betoverende regio die nog veel meer is dan ruige kustlijnen, weelderige bossen en uitgestrekte woestijnen. Denk aan de iconische Mount Rainier die boven het landschap uittorent, de unieke koffiecultuur in steden zoals Seattle en het mystieke Crater Lake in Oregon dat je ademloos achterlaat. De...
Lees verder
Skiën, snowboarden en stedentrippen. Waarom je deze winter naar Oregon en Portland wilt

Skiën, snowboarden en stedentrippen. Waarom je deze winter naar Oregon en Portland wilt

Oregon - ook wel 'Beaver State' genoemd - ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten. Hier vormen ruige kustlijnen, dichte bossen en besneeuwde bergtoppen de horizon en ligt avontuur altijd net om de hoek. En in het hart van dit prachtige landschap? Daar ligt Portland, een bruisende stad vol...
Lees verder
De leukste activiteiten tijdens je reis door het noordwesten van Amerika

De leukste activiteiten tijdens je reis door het noordwesten van Amerika

Ben je op zoek naar het ultieme outdooravontuur, waanzinnige landschappen, ongerepte natuur, wilde dieren en genoeg spannende dingen om te doen? Dan is het noordwesten van de Verenigde Staten het perfecte toneel voor je volgende reis. Het hart van dit gebied, dat ook wel de Pacific Northwest wordt genoemd, strekt...
Lees verder
6e generatie brand, dag 6 Tenerife

6e generatie brand, dag 6 Tenerife

Al sinds afgelopen dinsdag, grijpt een verwoestende bosbrand op Tenerife om zich heen. Een 6e generatie brand, dag 6 Tenerife. Zes hele dagen, waarin de brand nog ongecontroleerd z'n gang gaat. De bosbrand op het Canarische eiland Tenerife breidt zich nog steeds uit. Dinsdag 15 augustus begon de brand in...
Lees verder
Zes redenen om juist in de herfst op vakantie te gaan naar Gastein

Zes redenen om juist in de herfst op vakantie te gaan naar Gastein

Welkom in Gastein, waar de gouden herfst een perfect moment is voor een prachtige vakantie. Terwijl de bladeren langzaam van kleur veranderen en de zon gouden stralen over de omliggende bergtoppen werpt, maakt de zomer plaats voor een betoverend nieuw seizoen: de Bauernherbst, oftewel de boerenherfst. De herfst is een...
Lees verder
Ontdek de vernieuwde Makra-serie van Hanwag: een geschikte schoen voor elke bergwandeling

Ontdek de vernieuwde Makra-serie van Hanwag: een geschikte schoen voor elke bergwandeling

Als outdoorliefhebber hou je van bergwandelen. Voor de een is dat een pittige wandeling door het dal, voor de ander een tocht met hoogtemeters op de berg, of zelfs een flinke klim naar de top of een via ferrata. Uitdagingen zijn divers en voor iedereen anders. Maar één ding is...
Lees verder
REISVERSLAG | Gastein in de herfst is een geweldige idee

REISVERSLAG | Gastein in de herfst is een geweldige idee

Er nog even lekker tussenuit voordat de winter komt. En dan terwijl het heerlijk rustig is, de bomen rood, oranje en geel kleuren en je nog steeds een goede kans hebt op mooi weer. Dat is Oostenrijks Gastein in de herfst! Reporter Pauline was er in oktober en kan dat...
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer


BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer
Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meerNieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer