Advertentie

Dingle in Ierland is een schiereiland, vlakbij de plaatsen Tralee en Killarney. Hier vind je kleine Ierse dorpjes, pubs, en schitterende witte ongerepte zandstranden temidden van ruige kliffen. Rondom dit schiereiland loopt een beroemde wandelroute: de “Dingle Way”:  een 8-daagse wandeling langs kliffen en baaien.

pensinsula dingle, schiereiland
Het schiereiland Dingle, met prachtige vergezichten over groene kliffen en de zee

Dingle is een gezellige plaats met restaurants, Ierse pubs en dolfijn Fungi

Dingle is een baai, met gelijknamig schiereiland waar je langskomt als de beroemde autoroute “Ring of Kerry” volgt. De noordkant van deze route komt langs Dingle Bay. Het plaatsje Dingle is supergezellig. Hier zijn de echte Ierse pubs, fijne restaurantjes en een van de allermooiste stranden van Ierland: “Inch”. Veel mensen kennen de baai van Dingle uit het nieuws van de periode dat dolfijn Fungi hier keer op keer z’n snuit liet zien. Voor de kust van het schiereiland ligt eilandje Iveragh.

dingle way wandelvakantie
Dingle way, de gehele route van dorp naar dorp.

De Blasket Island ferry

Is schiereiland Dingle nog niet afgelegen genoeg? Reis dan per ferry door naar Blasket Island waar je enorme groepen puffins en andere vogels kunt zien. Hier liggen de meest ongerepte witte strandjes op je te wachten en heb je bijna het hele eiland voor je zelf. De ferry vertrekt vanuit Dunquin, maar ook zijn er diverse (speedboot)tours vanuit de haven van Dingle.

Blasket island ferry whalewatching
Blasket Island voor de kust van schiereiland Dingle

Overnachten is mogelijk op de Great Blasket Island. Er is een groepje huisjes waar eenvoudige accommodatie in verhuurd wordt. Het uitzicht is subliem, maar let wel even op de kleine lettertjes: aankomst en vertrek is soms afhankelijk van het weer, dus je moet wel flexibel zijn met je reisschema.

Ook is er een Eco-ferry: een dagelijkse boottocht richting Blasket Island waarmee je een prachtige eco-trip kunt maken. Deze boottocht is geweldig als je wilt wandelen op het eilandje, een vogelaar bent, of een keer walvissen of dolfijnen wilt spotten. Voor meer info over deze eco tour ga je naar: www.blasketislands.ie

Mount Brandon met z’n prachtige wandelmogelijkheden

In het achterland van schiereiland Dingle ligt een reeks bergen, waarvan Mount Brandon de bekendste is. Hier wordt jaarlijks door pelgrims een tocht gemaakt naar de top maar ook hikers kunnen de uitdaging aangaan.

Als je een uniek zicht over de kust wilt hebben is dit jouw berg!

De hike op de “mount Brandon” is een van de meest indrukwekkende hikes langs de Ierse kust. Deze berg is bijna 1000 meter hoog en heeft een aantal mogelijkheden om de top te bereiken. Als je een uniek zicht over de kust wilt hebben is dit jouw berg! Mount Brandon geeft het schiereiland net dat beetje extra, omdat het behalve schitterende afgelegen stranden, baaien en prachtige velden deze hoge bergen als “achterland” heeft.

The Saints’ Road is de snelste en makkelijkste route naar de top van Mount Brandon en duurt ongeveer 3 a 4 uur.

Mount Brandon

Een moeilijkere route (maar met meer uitzicht) begint bij het parkeerterrein bij de Faha Grot. Hier kan je de hellingen beklimmen vanuit een duidelijk aangegeven pad, tot dat je steeds meer hoogte krijgt. Het laatste stuk is behoorlijk steil en dat is dan ook meteen het lastigste stuk, waardoor de Faha route ongeveer 4 a 5 uur in beslag neemt.

dingle way
De kliffen en grillige kustlijn van de Dingle way; met de schitterende kust-route

De “dingle Way”: een wandelroute van een week rondom het schiereiland

Wandelroute: 8 dagen rondom schiereiland Dingle

Wil je de volledige 180 kilometer van de bekende “Dingle Way” volgen, kan je dit georganiseerd boeken. Diverse touroperators en wandelsites bieden deze route aan in hun programma omdat het toch wel een van Ierland’s mooiste routes is. Een fijne site, met mooie reizen is van touroperator: echt ierland. Zij bieden een achtdaagse wandelreis, waar transport voor je bagage is geregeld langs knusse Ierse bed & breakfast adresjes.

De meeste achtdaagse tochten vertrekken vanuit Tralee. Als je de hele route wilt lopen, moet je per dag tussen de 17 en de 25 kilometer lopen. Het gehele traject is ongeveer 180 kilometer. Meer info: www.dingleway.net

Overige informatie over outdoor op het schiereiland Peninsula: Outdoor op Dingle

het stadje Dingle op het gelijknamige schiereiland

De “Scenic road” rijden

Ben je geen wandelaar, maar wil je wel de prachtige vergezichten van de Dingle Way ervaren, kan je ervoor kiezen om met de auto een rondje schiereiland te rijden langs de Scenic road.

Je rijdt eerst door Dingle, om vervolgens het eiland rond te rijden, langs Slea Head, helemaal tot aan Westerly Point. Neem de tijd, en stop geregeld voor adembenemende plaatjes !  Zodra je de punt van het schiereiland bereikt, kan je op 2 manieren terug: ofwel dezelfde route, ofwel je rijdt verder naar Mount Brandon, waar je een hike kunt maken.

Meer lezen over prachtig Ierland?  Ik schreef al eerder een blog over mijn bezoek aan Dublin met de Wicklow Mountains, Wicklow Mountains en Dublin en een blog over de unieke touwbruggen in Noord-Ierland (Belfast) bij Carrick a Rede.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in