Met iets meer dan 1000 meter is de Carrauntoohil, de hoogste berg van Ierland, niet bepaald een Alpenreus. Maar wat Ierland mist aan hoogte maakt het ruimschoots goed met zijn ruige natuurlijke schoonheid. Eén van de beste manieren om dit te ervaren is door de Kerry Way te wandelen, een circulaire wandelroute van 225 kilometer over het schiereiland Iveragh. Begin- en eindpunt zijn in het Killarney National Park. Met komoot kun je eenvoudig je Kerry Way avontuur voorbereiden en plan je in no time jouw exacte route.

Sebastian op pad op The Kerry Way

Komoot maakt jouw outdoorervaring beter, of het nou een zondagse wandeling, iconische meerdaagse trektocht, of lange trailrun in de bergen is. Deze superhandige routeplanning- en navigatie-app verovert de wereld!

Je kiest je sport en plant een route langs de highlights die andere komootgebruikers aanbevelen. Je krijgt op je scherm een gedetailleerd routeprofiel met hoogtemeters en eventuele waarschuwingen op de route.

Ben je nieuw in de omgeving, kun je ook gebruik maken van de diverse inspirerende routecollecties die er over de regio bestaan.

En dat is precies wat komootredacteur Sebastian Kowalke deed. Hij plande zijn dagetappes op komoot en vertrok goed voorbereid met voorkennis van het hoogteverschil en het terrein dat hij op elke dag van de route kon verwachten.

Eén van de eenzaamste plekken in Ierland

Op de negendaagse trektocht in County Kerry kwam hij alles tegen, van halfverharde landweggetjes tot rotsige wandelpaden. De route voerde hem door verlaten landschappen en presenteerde hem een grote verscheidenheid Ierse plattelandsbewoners, van vriendelijke boeren tot schapen met felgekleurde strepen op hun rug.

Eén van de hoogtepunten van de de tocht van Sebastian was de wandeling door de Black Valley, die hij beschrijft als één van de eenzaamste plekken in Ierland. “Er staan alleen maar een paar verlaten boerderijen in deze woeste, hooggelegen vallei, en er wonen minder mensen dan waar dan ook in Ierland.”

Heel veel schapen

In tegenstelling tot mensen kom je in Ierland wel een hoop schapen tegen. De Carrauntoohil ligt niet op de officiële route van de Kerry Way, maar Sebastian plande met komoot een kleine omweg om de berg te kunnen beklimmen. Helaas was het de dag van de beklimming zwaar bewolkt.

Toen Sebastian en zijn partner op de top van de Caher, vlak onder de Carrauntoohil, aangekomen waren namen ze even pauze. Terwijl ze wat noten aten en de mist in staarden, doemden er een eenzame ooi en haar lam uit die mist op. Blijkbaar hadden ze de hoogste bergen van Ierland uitgekozen om even lekker te gaan grazen. Zodra de schapen hen zagen, vluchtten ze weer weg en verdwenen ze net zo stil weer in de mist als ze verschenen waren.

Veilig naar beneden met de offline navigatie

Sebastian bedacht dat als de schapen vlak voor hun ogen in de mist konden verdwijnen, hetzelfde zou kunnen gelden voor het pad en de afgrond. Ze besloten daarom dat het veiliger was om terug te keren. Ze gebruikten komoot’s offline navigatie om weer veilig van de berg af en terug op het pad te komen.

Gelukkig was de rest van de route nog net zo spectaculair als daarvoor en konden ze blijven genieten van de woeste landschappen van het ‘Emerald Isle’, zoals Ierland ook wel wordt genoemd, inclusief enkele prachtige kustpaden.

Bekijk alle dagetappes of plan je eigen route

Bekijk alle dagetappes van Sebastian in de komoot Collectie, of plan je eigen route met de routeplanner van komoot. Je kunt handig gebruik maken van allemaal nuttige informatie over de wegen, ondergrond en hoogteverschillen die je onderweg kunt verwachten. Zo weet je van tevoren precies waar je aan toe bent.

Sla je routes offline op, zodat je zelfs in de meest afgelegen uithoeken van de wereld – zonder netwerk – gebruik kunt maken van de turn-by-turn spraaknavigatie van komoot. Ontdek meer van de wereld met komoot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.