Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De mooiste fietsroute van Limburg

Fietsinspiratie van Tessa Kramer

Limburg is onze enige provincie waar we een echt heuvellandschap vinden. Kenmerkend door de geweldige uitzichten, hoogteverschillen en kronkelende wegen. Het is dan ook niet gek dat fietsen juist in Limburg enorm populair is. Een van de meeste populaire fietsroutes in de omgeving is de Mergellandroute.

Mergellandroute
Mergellandroute ©Foto: Tessa Kramer, Mountainreporters

Het Limburgse Heuvelland is niet alleen bekend vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege de rijke cultuurhistorie. Vanwege de hoge landschappelijke waarde van het gebied is het Heuvelland in 2005 door de overheid aangewezen als Nationaal Landschap. Diverse plaatsen hebben een beschermd dorps- of stadsgezicht. Talloze kerken, kastelen, boerderijen en watermolens zijn rijksmonumenten. Een deel van de oudere gebouwen is uit lokale Limburgse mergel opgetrokken. Ook treft men er de typisch Zuid-Limburgse carréboerderijen en vakwerkhuizen aan. Typisch Limburgs zijn ook de wegkruizen en wegkapelletjes, die langs veel wegen te vinden zijn. (Bron: Wikipedia)


De Mergellandroute

De Mergellandroute, uitgestippelt door de ANWB, kent zowel een auto en fietsroute. De route brengt je door het Zuid-Limburgse landschap en je komt maar liefst 15 klimmen tegen!  Zo fiets je bekende beklimmingen zoals de Keutenberg, Klein-Zwitserland, Camerig en Eyserbosweg. De Cauberg wordt in deze fietsroute overgeslagen, maar het onbekendere Ravenbosch is zeker een waardige vervanger.

Mergelland Route
Mergelland Route ©Foto: Tessa Kramer, Mountainreporters

De route brengt je door het Zuid-Limburgse Landschap en je komt maar liefst vijftien klimmen tegen

Het is zo opgezet dat je de mergelland route in 1 dag kan fietsen. De route is meer dan 125 kilometer (hangt er ook vanaf waar je precies start) en heeft zo’n 1300 hoogtemeters. De bewegwijzering is goed aangegeven. Auto’s kunnen de bruine borden volgen en fietsers de groene bordjes of als die er niet zijn ook de bruine borden. Tussendoor kan je natuurlijk prima een stop inlassen.

Stop bij speciaalbier cafe Grendelpoort Valkenburg
Stop bij speciaalbier cafe Grendelpoort Valkenburg

Wij deden dat in Valkenburg. De stad Valkenburg is natuurlijk zeer bekend voor de mergelgrotten en dat zie je ook terug in sommige gebouwen in de stad die van mergel zijn gebouwd. Daarnaast is Valkenburg ook decor voor de Amstel Gold Race (met de bekende Cauberg klim). Maar vooral is Valkenburg een heel gezellige stad. Het heeft een knus centrum met vele cafe’s en restaurants. Een echte aanrader om daar je tussenstop te plannen. Meer informatie over de activiteiten in deze prachtige provincie vind je op www.vvvzuidlimburg.nl

Tessa Fiets Valkenburg
Fietsend rijden we het centrum van Valkenburg in  ©Tessa Kramer, Mountainreporters

Al met al een prachtige route!


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer