John Lennon zei ooit dat hij “de gelukkigste jongen in Liverpool was, zelfs van de hele wereld” toen hij in 1952 zijn eerste fiets kreeg. Als jij ook een passie voor fietsen hebt en van muziek houdt, kom dan naar de Catalaanse Pyreneeën en laat de pedalen het ritme bepalen terwijl je geniet van de inspirerende Mountainbike-routes.

Een aangenaam klimaat, het gevarieerde landschap en het afwisselende terrein zijn de belangrijkste redenen voor mountainbikers om de Catalaanse Pyreneeën te bezoeken. Talloze fietsroutes van alle niveaus doorkruisen de regio. Twee van de meest populaire zijn Pedals de Foc en Pedals d’Occitània, tezamen worden ze de Gran Pedals genoemd.

Gran Pedals is een parcours van ruim 450 kilometer en 12.000 hoogtemeters op de glooiende hellingen. Deze zijn te voltooien in zeven of tien etappes. Je doorkruist de het Nationale Park van Aigüestortes i Estany de Sant Mauric. Het enorme park heeft meer dan 200 bergmeren. Ook rijd je door de Barousse-vallei, welke bewoond wordt door een van de grootste hertengemeenschappen van Europa.

Fietsroute TrinxatBTT in de Catalaanse Pyreneeën

Tijdens deze mountainbiketocht steek je de zonnige vlaktes over van de graafschappen van Urgell en Cerdanya. Je fietst door de natuurparken van Cadí-Moixeró en Alt Pirineu, over paden met zachte hellingen tussen weilanden en landbouwgebieden. Verken dan ook de oevers van de Segre-rivier. Deze ontspannende delen staan ​​in schril contrast met de veeleisende paden op hoogtes van ruim 2.000 meter. Dit lijkt ons de ultieme fietservaring voor de veeleisende mountainbiker.

Met de Pedraforca aan de horizon!

Het imposante silhouet is onmiskenbaar. Om dit silhouette te beschrijven kun je het best kijken naar de etymologische oorsprong van haar naam, petra furca (gevorkte rots). De Pedraforca (2.500 meter hoog) is een kenmerkende berg in de Catalaanse Pyreneeën. Twee parallelle bergruggen samen vormen een col die lijkt op een vork. Met deze bijzondere top als achtergrond begint Pedals de Pedraforca in Gósol.

Pedraforca © INMEDIA SOLUTIONS

De route is cirkelvormig en heeft een totale afstand van 97,6 kilometer met een totaal aantal van 3.410 hoogtemeters. De bedenkers hebben deze route ontworpen om in twee dagen te rijden, met de optie om deze uit te breiden naar drie dagen. Er zijn drie etappes, met steile hellingen, maar ook aangename vlakkere delen om te relaxen en te genieten van de ongerepte natuur. Een van de belangrijkste attracties van deze mountainbikeroute is het constante panoramische uitzicht op de bergketen van Cadí.

Het oosten van de Catalaanse Pyreneeën

De laatste twee routes die we beschrijven gaan door het oosten van de Catalaanse Pyreneeën. De eerste is de Bi3000, ook bekend als de Retirada-route omdat deze paden volgt waarlangs ballingen van de Spaanse burgeroorlog ontsnapten, een zelfgemaakt pad van 108 kilometer.

De Retirada-route bestaat uit twee zeer verschillende etappes, beide starten en eindigen in Camprodon. De eerste etappe gaat over de Catalaanse Pyreneeën en gaat door dennenbossen richting Frankrijk, met drie lange beklimmingen en drie afdalingen. Dit zijn lange, meestal doorgaande paden. De tweede etappe loopt naar het zuidwesten, waarbij je door beukenbossen fietst. Beide mountainbiketochten geven dus een totaal ander beeld en gevoel. 

De tweede fietsroute is de Bi6000. Net als bij de vorige, zijn de start en finish in Camprodon. Het is een route van in totaal 250 kilometer, waarvan het grootste deel door velden en bospaden gaat. Deze kan binnen vier dagen worden voltooid. Je zult oude migratieroutes, kleine smokkelpaden en ook vluchtroutes van ballingen uit de burgeroorlog oversteken. Een perfecte combinatie dus van een sportieve inspanning en een culturele ontdekking.


Meer informatie over outdoor in de Catalaanse Pyreneeën lees je hier. Alle mountainbike informatie vind je hier.


één reactie op “De mooiste fietsroutes in de Catalaanse Pyreneeën”

  • Yvonne Heeres
    1 september 2022 at 10:29

    Zijn deze routes ook te fietsen met een e-bike (met Schwalbe Marathon e plus banden)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.