Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De naakte waarheid aan de Atlantische kust, deel 2

Een reisverhaal van Maartje Bevers | France4Naturisme

Dit jaar hebben we al heel vroeg in het voorjaar besloten om een weekje naar de Atlantische kust van Frankrijk te gaan. In juli 2018 hebben voor het eerst ervaren hoe het is om vakantie te vieren op een naturistencamping. We vonden het super relaxed om in een prachtige natuurlijke omgeving optimaal te genieten van de rust en vrijheid. Dus dit jaar gingen we opnieuw op ontdekkingstocht in dit mooie deel van Frankrijk.

Ons Chalet tussen de pijnbomen.
Op het campingterrein verplaatsen we ons met onze mountainbikes.

Vlak achter de duinen, op een paar honderd meter van het strand, genoten we afgelopen jaar van de gastvrijheid op naturistencamping Arnaoutchot. Onze ervaringen van afgelopen jaar kun je hier lezen.

Na de positieve ervaringen van afgelopen jaar besloten we dus ook deze zomer af te reizen naar de Franse Atlantische kust. Dit keer kozen we als bestemming voor camping Euronat.

Hier liggen de beide campings. Bron: Google Maps

Met de boot naar het schiereiland

Voordat je op het vakantieresort aankomt navigeert Google Maps je naar de veerboot in Royan. Euronat is namelijk gelegen op een schiereiland, waardoor een omgeving is ontstaan met een unieke flora en fauna. Het is alsof je hier op een echt eiland verblijft. We kregen een beetje het Terschelling-gevoel van de vakanties van vroeger. De ongekende rust en de ongereptheid van de natuur kregen we erbij cadeau.

Euronat ligt op een schiereiland in de Gironde

De overtocht vanuit Royan naar Le Verdon duurt ongeveer dertig minuten. De prijs voor de enkele reis is €35,20 voor twee personen met auto. Dat klinkt als veel geld, maar het alternatief is omrijden via Bordeaux, ongeveer tweehonderd kilometer extra rijden. Ons advies is dan ook: neem de boot. Check van tevoren wel even de dienstregeling.

Op de boot van Royan naar

Voor ons was de boottocht een welkome verrassing na toch wel zo’n tien uur in de auto. Als het helder weer is kun je vanaf de boot de beroemde vuurtoren van Cordouan zien. Verderop in dit reisverslag lees je meer over onze tocht naar deze bijzondere bezienswaardigheid.

In de verte zie je de Phare de Cordouan.

Eigenlijk begon hier op de veerpont onze relax-week pas echt! Gearmd zaten we op een houten bankje op het dek, een zwoele zon op onze huid en met de haren in de wind. Dat laatste geldt alleen voor mij dan, haha.

De wind in mijn haren.

Euronat Village Naturiste, één met de natuur

De Euronat camping maakt deel uit van de organisatie France 4 Naturisme. Een samenwerking van zes natuur- en kwaliteitscampings in de Frankrijk. Nog steeds schreeuw ik niet over de daken dat we naar een naturistencamping gaan. Voor veel mensen in mijn omgeving blijft het nog even wennen heb ik gemerkt. De laatste jaren kiezen overigens steeds meer mensen voor een vakantie zonder kleren. Het is dus echt geen overgebleven hobby uit de hippiecultuur.

Vakantieresort Euronat ligt op het schiereiland Médoc, in het zuidwesten van Frankrijk. De Medoc kennen we allemaal van de heerlijke wijn. Op weg naar de camping passeerden we enkele Chateaus en ieder jaar zeggen we dat we nog een wijnboerderij willen bezoeken. Maar ook deze keer waren we na aankomst op de camping volledig in de ban van de natuur en het ultieme ontspannen en komt het er niet meer van.

Veel faciliteiten

Met 335 hectare bos en een rechtstreekse toegang tot het maar liefst 1,5 kilometer eigen (bewaakt) zandstrand is naturistencamping Euronat het grootste naturistenresort in Europa. Maar ondanks de grootte van het terrein vindt iedereen al snel zijn eigen plekje. Er zijn veel faciliteiten voor groot en klein, zoals enkele zwembaden waarvan één overdekt en verwarmd. Een Thalassocentrum met bubbelbaden, massages en een zeewaterbad van 31 graden om jezelf heerlijk te laten verwennen. In het dorpscentrum vind je ruim twintig winkels en restaurants.

Fietsen in deze omgeving is heerlijk!

Een fiets is op de naturistencamping heel handig door de relatief grote afstanden van je accommodatie naar het strand of een restaurant. Uniek voor Frankrijk is ook dat er in de omgeving veel fietspaden zijn. Alle accommodaties en kampeerplaatsen van naturistencamping Euronat liggen in een bos van pijnbomen en bieden een heerlijke naturistische vakantie middenin de natuur.

Een prima uitvalsbasis voor uitstapjes

Het resort is een prima uitvalsbasis om de Médoc te ontdekken. Dit is een beroemde wijnstreek met authentieke wijnhuizen gelegen tussen de trechtermonding van de rivier de Gironde en de Atlantische Oceaan. Naturistencamping Euronat ligt op korte afstand van Soulac en de charmante huizen aan de Côte d’Argent en het meer van Hourtin.

Wil je een mooie en beroemde stad verkennen, dan is Bordeaux een aanrader

Er liggen talloze fietspaden in de omgeving. Wil je een mooie en beroemde stad verkennen, dan is Bordeaux een aanrader. De hele weg naar deze bekende stad rijd je over tweebaanswegen, dus houd er wel rekening mee dat het je twee uur kost voor je in het centrum van de stad staat geparkeerd. Bezoek ook eens Lacanau, een bekende vakantieplaats aan het meer van Lacanau. En Arcachon is het bezoeken zeker waard. Daar vind je de grootste duin van Europa.

Uitzicht op het noordstrand.

Euronat ligt direct aan de Atlantische oceaan met een strand van anderhalve kilometer. In het pijnbomen bos van ruim driehonderd hectare liggen de vakantiehuizen in een natuurlijke omgeving verspreid. Ieder houten chalet heeft veel privacy en veel bosgrond. Sommige eigenaren hebben er een mooie tuin van gemaakt. Het naturistendorp is een enorm uitgebreid gebied.

Wil je hier kamperen, dan kun je op veel mooie, vrijstaande plekken staan met je tent, caravan of camper

Wil je hier kamperen, dan kun je op veel mooie vrijstaande plekken staan met je tent, caravan of camper. Je waant je midden in de natuur. Het mooie Franse houten chalet waar wij verbleven stond heerlijk verscholen onder de pijnbomen. Vanuit ons terras zagen we af en toe een ree voorbij schieten. Om maar aan te geven hoe natuurlijk de omgeving is.

Even afkoelen met een fietstocht in het bos.

Euronat is een park voor iedereen. Een enorm groot natuurlijk, maar wel beveiligd, strand voor jong en oud. De life-guards zorgen ervoor dat je van vroeg in de ochtend tot ongeveer 19.00 uur veilig in de zee kunt vertoeven. Het strand is steeds aan het veranderen door de grote verschillen in eb en vloed. Je ziet het groeien van een klein zandstrand tot een grote witte strandvlakte die zich uitstrekt tot aan de oceaan.

Het strand van Euronat is opgedeeld in drie beveiligde delen. Het noordstrand wat ook toegankelijk is voor honden. Het hoofdstrand, in het midden van de camping, dit is het drukste strand waar je ook surfles kunt nemen. Edwin heeft weer een paar uurtjes op de plank gestaan, net als afgelopen jaar. Hij genoot ervan om zijn techniek weer verder aan te scherpen. Jammer genoeg waren de golven in de branding niet erg hoog. En daar moet je het dan mee doen, want zoals met de meeste buitensporten is de natuur altijd de baas.

Het strand aan de zuidkant. Ons favoriete strand met een heerlijk strandtentje Plein Sud, waar je nog tot laat in de avond kunt genieten van een wijntje met de roodgloeiende zon die je langzaam ziet ondergaan in de oceaan.

Thalasso

Wil je kuren in de zon dan kan dat in het Thalassocentrum van Euronat. Wij hebben van een heerlijke Sea & Scrub behandeling genoten. En de volgende dag hebben we ons laten verrassen en verwennen met een algenpakking. Echt een aanrader, en je voelt je als herboren. Dat klinkt wel cliché, maar je voelt je echt heel schoon en heerlijk zacht.

Hier ben ik onderweg naar mijn eerste Thalasso ervaring.

Wil je een Thalassobehandeling zelf ervaren, dan is er vast een passende optie voor je bij. Er is een menukaart met tientallen verschillende behandelingen en complete kuren. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Mountainbiken

Als mountainreporters zijn wij op zoek gegaan naar een mountainbike track. Officiële mountainbike routes zijn er niet. Vanuit het park zijn er velen gebaande fietspaden zodat je kan fietsen in de weide omgeving.

Een historische molen op het platteland van de Medoc.

Laat je verrassen zoals ons en je komt misschien zomaar een oude windmolen tegen van eind negentiende eeuw.

Thule fietsendrager
Mountainreporters in Frankrijk. Onderweg voor een mountainbiketocht met onze Thule fietsendrager.

Een andere dag zijn we een halfuurtje naar het zuiden gereden, met onze mountainbikes achterop de auto. Wij hadden ons laten informeren dat je rondom het meer van Hourtin geweldig kunt fietsen. Dit is het grootste meer van Frankrijk.

Wij zijn daar de bossen in getrokken met onze mountainbikes en hebben een mooie route gevonden door een mooi pijnbomen bos. Hier lopen veel fietspaden, maar deze zijn niet specifiek gemaakt voor mountainbikers. Met een gewone fiets of racefiets kun je hier echter snel vast komen te zitten in het mulle zand.

En wat is het toch leuk om zelf op zoek te gaan. Wij kwamen op een kruising in het bos net achter de duinen en hebben het pad gevolgd naar de oceaan. Het was even klimmen en door los zand fietsen daarna genoten we van een frisse duik. Het verlaten strand voelde alsof we even op een onbewoond eiland waren.

La Boîte à Sardines

Wij dachten in Port Hourtin een leuk en gezellig visrestaurant te vinden. Maar dat is ons helaas niet gelukt. Gelukkig zijn er op het plein in het park diverse restaurants. Wij schoven weer aan bij onze favoriet ‘La Boîte à Sardines. Ze hebben daar een dagelijks wisselende menu kaart met lekker veel visgerechten. Nooit eerder had ik zo’n lekker en bijzonder mosselgerecht als hier. Moules à la plancha moet je zeker een keer proberen!

Voor al je boodschappen kun je op het plein terecht. Er is een biologische winkel, twee supermarkten, verschillende restaurants, een wijnwinkel, een bazaar en er is een markt. Niet te vergeten een slagerij, een viswinkel en de beste Franse bakker ever. Wat hebben wij lekker gesmuld van het brood en de verrassend lekkere zoete verwennerijen.

De vuurtoren van Cordouan

Als outdoorliefhebbers vinden wij het erg leuk en interessant om af en toe een stukje cultuur en historie op te snuiven van de omgeving waar we verblijven. Tijdens deze week in Frankrijk zijn we een middag naar de vuurtoren van Corduan geweest.

Op blote voeten naar deze wereldberoemde vuurtoren.

Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van deze bezienswaardigheid. Volledig onterecht blijkt nu, want dit is de enige vuurtoren van de wereld die midden in de zee is gebouwd. De eerste stenen zijn gelegd in de veertiende eeuw en al vanaf 1862 is het een historisch monument geworden.

Elke verdieping een eigen functie

Via een indrukwekkende wenteltrap langs de kapel, de zaal van de koningen en de opslag van de lampen en natuurlijk de bovenste ruimte, waar het grote licht ronddraait. Zo heeft elke verdieping zijn eigen functie. Het meest bijzondere vonden wij de kapel, een minikerkje, tientallen meter boven de zee.

Een minikerkje op tientallen meters boven de zee.

Na 301 treden kom je op het hoogste punt 67 meter van de vuurtoren. Hier ontwaakt een magnifiek uitzicht over de oceaan en het beschermde natuurgebied met zeventig verschillende soorten zeewieren en meer dan 230 verschillende soorten dieren.

Een unieke flora en fauna.
Met dit amfibie rijd en vaar je naar de zandplaat vlakbij de vuurtoren.

Bijzonder is dat de vuurtoren in de open zee ligt. Je kan er dan ook alleen komen met een boot en een amfibievoertuig. En met een stukje lopen over het wad, als het eb is. Wat natuurlijk heerlijk pootje baden is bij een temperatuur van dertig graden Celsius.

Bij aankomst was het zeelandschap een zeldzame mooie natuurervaring. Het werd steeds meer eb en langzaam kwam een groen landschap van zeewierplateau’s naar boven. Allemaal mini eilandjes. En voor de degene met een beetje fantasie zou hier zomaar eens een mooi sprookje kunnen ontstaan.

Wij deden deze dagtocht met La Bohème Vedettes vanuit Le Verdon-sur-Mer, vanuit haven Port Médoc. De prijs voor de tocht is € 49,- per persoon in het hoogseizoen en de entree van de vuurtoren voor volwassenen is €15,- per persoon. Je verblijft circa negentig minuten bij en in de vuurtoren. Wij vinden deze tocht zeer de moeite waard.

Mountainbikes mee op reis

Wij houden ervan om tijdens onze reizen regelmatig een fiets te pakken om daarmee de omgeving te verkennen. Vaak huren we dan mountainbikes ter plekke. Sinds dit voorjaar hebben we voor een eigen fietsendrager voor achterop de auto. Deze konden we goed gebruiken tijdens deze reis naar Frankrijk. Nu konden we eindelijk onze eigen mountainbikes van Kona en Cube meenemen op reis.

Zelfs zonder enige ervaring hebben we de fietsen binnen vijf minuten op de auto gezet

Super eenvoudig hoe deze Thule fietsendrager wordt bevestigd op de auto. Een kind kan de was doen. Binnen een aantal minuten heb je de fietsendrager bevestigd op de trekhaak, de stekker in het stopcontact voor de verlichting gestopt en de fietsendrager uitgeklapt. Ook het plaatsen van de fietsen is super eenvoudig. Zelfs zonder enige ervaring hebben we de fietsen binnen vijf minuten op de auto gezet.

We namen onze mountainbikes mee naar Frankrijk

Heel mooi aan dit systeem is dat je het fietsenrek naar beneden kunt klappen zodat je de achterklep kunt openen. De fietsen kunnen er dan gewoon op blijven staan. Kortom een ideale fietsendrager voor korte tripjes, maar ook stevig genoeg voor lange reizen over de snelweg. De fietsendrager met fietsen en auto kun je veilig achterlaten omdat er drie sloten op zitten.

Hoe ervaar ik een vakantie op een naturistencamping

Vrienden vragen mij regelmatig hoe ik deze naturisme-vakanties heb ervaren en wat mij erin aantrekt. Het is met name de sfeer van vrijheid die me een goed gevoel geeft. Daarnaast past een leven in harmonie met de natuur helemaal bij mij.

En dat werkt inderdaad bevrijdend heb ik ook dit jaar weer ervaren

Wil je naakt, half-naakt of toch gekleed het kan allemaal bij Euronat. En hoe ga je dan naar een restaurant of boodschappen doen? Nou wat wij hebben ervaren is dat het grootste deel van de gasten gekleed gaat dineren en winkelen. Het mooie is dat alles kan op deze camping. Het motto van de naturistencamping blijft natuurlijk wel: ga zoveel mogelijk naakt waar je wil en kan. En dat werkt inderdaad bevrijdend heb ik ook dit jaar weer ervaren.


Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door France4Naturisme


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer