Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De onwerkelijke kleur van Lago di Sorapis

Een reisverhaal van Dagmar Wolters

Één van mijn manieren om mooie wandelingen te vinden, is te zoeken op Instagram en op blogs. Zo ook voor de Dolomieten. Zodoende kwam ik op de wandeling naar Lago di Sorapis. De kleur van het water zag er onwerkelijk uit, een heel bijzondere turquoise kleur. De vraag is dan ook of die er in het echt ook zo uit zou zien. Tijd om dat te gaan ontdekken!

Zou Lago di Sorapis echt zo mooi zijn?

We besloten vroeg weg te gaan, want er was in de middag regen voorspeld en zo zouden we het grootste stuk droog kunnen lopen. De hike begon makkelijk en ik voelde me lichtelijk “overdressed” met mijn wandelstokken. Ook gezien de hoeveelheid mensen die we tegen begonnen te komen, leek het geen moeilijke wandeling te worden. Ik krijg altijd een beetje jeuk als je in een treintje loopt. Als ik in een treintje terecht kom, dan stap ik altijd uit en wacht ik even. Toch zijn populaire wandelingen meestal niet zomaar populair.
Gelukkig hebben we het zweet toch nog een beetje losgekregen voordat we aankwamen bij het meer.

Start Lago di Sorapis Dolomieten
De kenmerkende pieken van de Dolomieten. Foto: Dagmar Wolters
Een makkelijk pad naar Lago di Sorapis in de Dolomieten
Een makkelijk pad naar Lago di Sorapis. Foto: Dagmar Wolters

Ineens waren we er, Lago di Sorapis en wauw! Wat een kleur heeft het water! Het ziet er onwerkelijk uit. Prachtig turquoise en moeilijk vast te leggen op de foto. Stel je voor hoe het meer eruit zou zien als de zon erop schijnt. We waren verrast. Als ik iets mooi vind, dan zoek ik naar meerdere woorden om te zeggen hoe mooi ik het vind en stop dan ook niet na één keer. Trouw als ik ben aan mijn chocoladeverslaving, was dit dan ook een prima plek om weer een shot te nemen.

Het tuquoise water van Lago di Sorapis Dolomieten
Het tuquoise water van Lago di Sorapis. Foto: Dagmar Wolters
Chocola bij Lago di Sorapis Dolomieten
Mooi moment om mijn chocoladeverslaving in stand te houden. Foto: Dagmar Wolters
Lago di Sorapis Dolomieten
Lago di Sorapis. Foto: Dagmar Wolters

In een meditatieve tred omhoog

Nadat we genoeg suiker naar binnen hadden gewerkt, waren we klaar om verder te wandelen. Gelukkig hadden we de mogelijkheid om een andere weg te nemen terug naar de auto. Dat pad was iets minder begaanbaar en het werd klimmen en klauteren. Mijn korte benen hadden soms moeite met de hoogteverschillen. Al snel schoot onze hartslag omhoog. Heerlijk vonden we het, werken voor prachtige uitzichten. Met elke druppel zweet, zou het biertje lekkerder smaken.

als Italianen dit verstaan onder een regenachtige middag, dan mag het vaker een regenachtige middag zijn

Na een uur klauteren waren we door onze brandstof heen en besloten we te gaan lunchen.
De voorspelde regen begon te vallen, maar als Italianen dit verstaan onder een regenachtige middag, dan mag het vaker een regenachtige middag zijn, want veel hemelwater viel er niet.

Klimmen na Lago di Sorapis in de Dolomieten
Soms was het echt klimmen omhoog. Foto: Dagmar Wolters
Lago di Sorapis
Een stukje afdalen voordat we weer gingen klimmen. Foto: Dagmar Wolters

Het voordeel van een dagwandeling, is dat je veel hoogtemeters overbrugt en daardoor verschillende landschappen tegenkomt. Eenmaal boven zaten we boven de boomgrens en was gras het enige wat er leek te groeien.

What goes up, must come down.

We hadden twee opties om te dalen, met afstand en dus tijd als enige verschil. Toen de zon er weer doorkwam, besloten we voor de langste route te gaan. Dat bleek een goede keus, want het landschap werd weer heel anders en prachtig ruig! Wat een contrasten.

Ruig Lago di Sorapis
De uitzichten werden weer ruiger. Foto: Dagmar Wolters

Eenmaal boven, zagen we geen pad waarover we verder konden lopen. Om zomaar een pad te trekken, met losliggende stenen op een hellend vlak, vonden we geen goed idee.
Voordat we terug wilden gaan, besloot ik via een ander pad te checken of daar geen afslag was naar beneden. En jawel, dat was er! Een stukje klauteren en we konden afdalen door ruiger terrein. Gelukkig maar, want de uitzichten werden zo mogelijk nog mooier, de contrasten groter en we kwamen zelfs gemzen tegen op het pad. Lichtelijk jaloersmakend hoe makkelijk zij over de keien lopen, rennen en springen.

Contrasten bij lago di Sorapis
Wat een contrasten! Foto: Dagmar Wolters
Gemzen bij Lago di Sorapis
Gemzen op ons pad. Jaloersmakend hoe makkelijk zij over de keien en rotsen lopen. Foto: Dagmar Wolters

Toch maar dalen

Toen toch de wolken weer dichttrokken en met de gedachte dat er onweer was voorspeld, besloten we toch wat directer af te gaan dalen. We liepen weer tussen de bomen en het klauteren was helaas gedaan. De wandeling naar Lago di Sorapis is een makkelijke wandeling en zal vooral in de zomer erg druk zijn. Het is een aanrader om een ander pad terug te nemen. Zodoende heb je een fantastische dagwandeling met mooie afwisseling!

Afdalen na Lago di Sorapis
Het begon dicht te trekken, dus de afdaling was ingezet. Foto: Dagmar Wolters
Drinken afdaling Lago di Sorapis
Tijdens het afdalen waren er verschillende plekken om water te drinken. Foto: Dagmar Wolters

Lees hier over Dagmars meerdaagse wandeling in de Dolomieten Huttentocht bij Cortina d’Ampezzo


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “De onwerkelijke kleur van Lago di Sorapis in Italië”

  • Guy
    23 juli 2022 at 12:49

    Van waaruit heb je deze wandeling aangevat? En hoeveel rijd had je daarvoor nodig?

    • Dagmar Wolters
      Dagmar Wolters
      28 juli 2022 at 21:00

      Hoi Guy, het was een kleine twee uur wandelen geloof ik. Op de terugweg kan je een heel mooi ander pad nemen, maar die is wel pittiger en wat technischer. De auto hebben we geparkeerd op Passo Te Croci. Daar staat de wandeling goed aangegeven. Veel plezier als je gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer