Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De optimale natuurbeleving per kano in Zweden

Een reisverhaal van Maurice van den Boogaard

Kanoën is populair, zeker in Scandinavië. Zweden is dan ook een kanoland bij uitstek. Duizenden meren, riviertjes en eilandjes waar je heerlijk kunt genieten van ’the outdoors’.

Uniek

Als wildernisgids & outdoor fotograaf ben ik vaak op pad door de Noordelijke Wildernis op verschillende manieren, maar de kano heeft iets unieks vind ik. De rust waarmee je je door de natuur verplaatst doet iets met je. Daarnaast is kanoën een duurzame manier van transport en kun je het als beginner al vrij vlot onder de knie krijgen. Een laagdrempelige manier van natuurbeleving.

De kano is een ideaal transportmiddel om volop te genieten van de natuur. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Natuurbeleving

Vanaf de waterkant heb je ook een ander perspectief op de natuur. Doordat je je praktisch geruisloos door de natuur kunt verplaatsen zie je nieuwe en andere dingen. Uiteraard afhankelijk van het seizoen en waar je gaat kanoën. In Scandinavië gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het voorjaar. Dit omdat de natuur dan werkelijk ontploft! Alles komt tot leven!

In Scandinavië gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het voorjaar, omdat de natuur dan werkelijk ontploft

De wilde dieren komen weer tevoorschijn, vogels broeden en de (naald)bomen slingeren hun stuifmeel als gele stofwolken door de lucht. Je merkt aan alles dat dit het moment is waarop het gebeurt!

De stuifmeel op het water is goed zichtbaar vanuit de lucht. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Planning

Doordat je afhankelijk bent van de natuurlijke elementen, bijv. de wind, is het verstandig een kanotocht goed voor te bereiden. Je kunt met de kano redelijke afstanden afleggen als de (weers)omstandigheden meezitten, maar met bijvoorbeeld wind tegen is dat wat lastiger. Plan je route dus van te voren en zorg voor een plan-B. Als je de kano moet transporteren over land, zorg dan evt. voor een kanowagentje. Let daarbij ook op het gewicht dat je meeneemt. Met uitzondering van de kano & kano-uitrusting neem ik persoonlijk op een kanotocht van een week niet meer mee dan op een trektocht van een week te voet.

Plan je route dus van te voren en zorg voor een plan-B

Als de wind een probleem vormt kun je er voor kiezen om gebruik te maken van de dagelijkse gang van het weer. In de ochtend is het vaak nog windstil en ook rond of na zonsondergang gaat de wind vaak liggen. Je kunt die uurtjes gebruiken maken om afstanden af te leggen.

Maak gebruik van de windstille momenten op de dag. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
In de middag een uurtje chillen als het te hard waait. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Wildkamperen

In Zweden geldt het allemansrecht, wat in de basis inhoudt, dat je met wat mitsen en maren overal mag kamperen. Met de kano kun je prima je eigen lunch- of slaapplek uitzoeken in de natuur. Zoek een mooi strandje of een eilandje en geniet van de uitzichten en prachtige Scandinavische zonsopkomsten en -ondergangen.

In veel kanogebieden worden door de lokale natuurverenigingen ook shelters aangeboden op speciaal aangewezen kampeerplaatsen. Met een lokale vergunning kun je hier gebruik van maken. Vaak is een vuurplaats, toilet en brandhout aanwezig.

De hangmat is ideaal om mee te wildkamperen in Zweden met een kano. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
De zonsondergangen in Scandinavië zijn echt prachtig. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
Varen als de zon bijna ondergaat kan een goede optie zijn. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Elk jaar organiseert Surviking een kano & survival trektocht van ca. 130km met 5 overnachtingen in de wildernis van Zweden. Meer informatie vindt je op surviking.nl.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer