klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

De optimale natuurbeleving per kano in Zweden

Een reisverhaal van Maurice van den Boogaard

Kanoën is populair, zeker in Scandinavië. Zweden is dan ook een kanoland bij uitstek. Duizenden meren, riviertjes en eilandjes waar je heerlijk kunt genieten van ’the outdoors’.

Uniek

Als wildernisgids & outdoor fotograaf ben ik vaak op pad door de Noordelijke Wildernis op verschillende manieren, maar de kano heeft iets unieks vind ik. De rust waarmee je je door de natuur verplaatst doet iets met je. Daarnaast is kanoën een duurzame manier van transport en kun je het als beginner al vrij vlot onder de knie krijgen. Een laagdrempelige manier van natuurbeleving.

De kano is een ideaal transportmiddel om volop te genieten van de natuur. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Natuurbeleving

Vanaf de waterkant heb je ook een ander perspectief op de natuur. Doordat je je praktisch geruisloos door de natuur kunt verplaatsen zie je nieuwe en andere dingen. Uiteraard afhankelijk van het seizoen en waar je gaat kanoën. In Scandinavië gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het voorjaar. Dit omdat de natuur dan werkelijk ontploft! Alles komt tot leven!

In Scandinavië gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het voorjaar, omdat de natuur dan werkelijk ontploft

De wilde dieren komen weer tevoorschijn, vogels broeden en de (naald)bomen slingeren hun stuifmeel als gele stofwolken door de lucht. Je merkt aan alles dat dit het moment is waarop het gebeurt!

De stuifmeel op het water is goed zichtbaar vanuit de lucht. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Planning

Doordat je afhankelijk bent van de natuurlijke elementen, bijv. de wind, is het verstandig een kanotocht goed voor te bereiden. Je kunt met de kano redelijke afstanden afleggen als de (weers)omstandigheden meezitten, maar met bijvoorbeeld wind tegen is dat wat lastiger. Plan je route dus van te voren en zorg voor een plan-B. Als je de kano moet transporteren over land, zorg dan evt. voor een kanowagentje. Let daarbij ook op het gewicht dat je meeneemt. Met uitzondering van de kano & kano-uitrusting neem ik persoonlijk op een kanotocht van een week niet meer mee dan op een trektocht van een week te voet.

Plan je route dus van te voren en zorg voor een plan-B

Als de wind een probleem vormt kun je er voor kiezen om gebruik te maken van de dagelijkse gang van het weer. In de ochtend is het vaak nog windstil en ook rond of na zonsondergang gaat de wind vaak liggen. Je kunt die uurtjes gebruiken maken om afstanden af te leggen.

Maak gebruik van de windstille momenten op de dag. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
In de middag een uurtje chillen als het te hard waait. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Wildkamperen

In Zweden geldt het allemansrecht, wat in de basis inhoudt, dat je met wat mitsen en maren overal mag kamperen. Met de kano kun je prima je eigen lunch- of slaapplek uitzoeken in de natuur. Zoek een mooi strandje of een eilandje en geniet van de uitzichten en prachtige Scandinavische zonsopkomsten en -ondergangen.

In veel kanogebieden worden door de lokale natuurverenigingen ook shelters aangeboden op speciaal aangewezen kampeerplaatsen. Met een lokale vergunning kun je hier gebruik van maken. Vaak is een vuurplaats, toilet en brandhout aanwezig.

De hangmat is ideaal om mee te wildkamperen in Zweden met een kano. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
De zonsondergangen in Scandinavië zijn echt prachtig. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
Varen als de zon bijna ondergaat kan een goede optie zijn. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Elk jaar organiseert Surviking een kano & survival trektocht van ca. 130km met 5 overnachtingen in de wildernis van Zweden. Meer informatie vindt je op surviking.nl.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer