Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De optimale natuurbeleving per kano in Zweden

Een reisverhaal van Maurice van den Boogaard

Kanoën is populair, zeker in Scandinavië. Zweden is dan ook een kanoland bij uitstek. Duizenden meren, riviertjes en eilandjes waar je heerlijk kunt genieten van ’the outdoors’.

Uniek

Als wildernisgids & outdoor fotograaf ben ik vaak op pad door de Noordelijke Wildernis op verschillende manieren, maar de kano heeft iets unieks vind ik. De rust waarmee je je door de natuur verplaatst doet iets met je. Daarnaast is kanoën een duurzame manier van transport en kun je het als beginner al vrij vlot onder de knie krijgen. Een laagdrempelige manier van natuurbeleving.

De kano is een ideaal transportmiddel om volop te genieten van de natuur. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Natuurbeleving

Vanaf de waterkant heb je ook een ander perspectief op de natuur. Doordat je je praktisch geruisloos door de natuur kunt verplaatsen zie je nieuwe en andere dingen. Uiteraard afhankelijk van het seizoen en waar je gaat kanoën. In Scandinavië gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het voorjaar. Dit omdat de natuur dan werkelijk ontploft! Alles komt tot leven!

In Scandinavië gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het voorjaar, omdat de natuur dan werkelijk ontploft

De wilde dieren komen weer tevoorschijn, vogels broeden en de (naald)bomen slingeren hun stuifmeel als gele stofwolken door de lucht. Je merkt aan alles dat dit het moment is waarop het gebeurt!

De stuifmeel op het water is goed zichtbaar vanuit de lucht. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Planning

Doordat je afhankelijk bent van de natuurlijke elementen, bijv. de wind, is het verstandig een kanotocht goed voor te bereiden. Je kunt met de kano redelijke afstanden afleggen als de (weers)omstandigheden meezitten, maar met bijvoorbeeld wind tegen is dat wat lastiger. Plan je route dus van te voren en zorg voor een plan-B. Als je de kano moet transporteren over land, zorg dan evt. voor een kanowagentje. Let daarbij ook op het gewicht dat je meeneemt. Met uitzondering van de kano & kano-uitrusting neem ik persoonlijk op een kanotocht van een week niet meer mee dan op een trektocht van een week te voet.

Plan je route dus van te voren en zorg voor een plan-B

Als de wind een probleem vormt kun je er voor kiezen om gebruik te maken van de dagelijkse gang van het weer. In de ochtend is het vaak nog windstil en ook rond of na zonsondergang gaat de wind vaak liggen. Je kunt die uurtjes gebruiken maken om afstanden af te leggen.

Maak gebruik van de windstille momenten op de dag. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
In de middag een uurtje chillen als het te hard waait. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Wildkamperen

In Zweden geldt het allemansrecht, wat in de basis inhoudt, dat je met wat mitsen en maren overal mag kamperen. Met de kano kun je prima je eigen lunch- of slaapplek uitzoeken in de natuur. Zoek een mooi strandje of een eilandje en geniet van de uitzichten en prachtige Scandinavische zonsopkomsten en -ondergangen.

In veel kanogebieden worden door de lokale natuurverenigingen ook shelters aangeboden op speciaal aangewezen kampeerplaatsen. Met een lokale vergunning kun je hier gebruik van maken. Vaak is een vuurplaats, toilet en brandhout aanwezig.

De hangmat is ideaal om mee te wildkamperen in Zweden met een kano. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
De zonsondergangen in Scandinavië zijn echt prachtig. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl
Varen als de zon bijna ondergaat kan een goede optie zijn. Foto: Maurice van den Boogaard | Surviking.nl

Elk jaar organiseert Surviking een kano & survival trektocht van ca. 130km met 5 overnachtingen in de wildernis van Zweden. Meer informatie vindt je op surviking.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer