Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisverslag IJsland: hiken en kamperen bij Landmannalaugar

Een reisverhaal van Noëlle Verhage | Fan van IJsland

Op de dag van aankomst was het vriendelijk en prachtig weer geweest, de zon scheen en we konden in een korte broek en T-shirt de omgeving verkennen. Opeens kwam er vanaf de andere kant van de berg zwaar weer op ons af. De kooktent werd door de storm opgetild en op de grond kapot gesmeten. Onze slaaptentjes liepen onder water door de enorme felle regenbui die boven ons kamp hing en nog even extra lang bleef hangen….

Welkom in het binnenland van IJsland! Een gebied vol contrasten en waar ik vier seizoenen heb ervaren op één dag. Waar de omgeving mij uitnodigde tot nieuwsgierigheid in het moment en waar ik mijzelf verbonden voelde met de kalmte, vreedzaamheid en levendigheid van de natuur.

Deel 1: Landmannalaugar

In deze blog neem ik jullie mee naar Landmannalaugar één van de drie gebieden in het binnenland waar ik afgelopen zomer mijn stappen heb mogen zetten. Landmannalaugar was alles waar ik naar op zoek was en nog veel meer. Een prachtig gebied waar ik werd uitgedaagd en uitgenodigd om op ontdekking te gaan.

Bijna gearriveerd bij Camping Landmannalaugar. Eigen foto: Noëlle Verhage

Na een lange tocht door het binnenland met onze SUV, waarbij we nauwelijks mensen tegenkwamen, arriveerden we bij het basiskamp ‘Camping Landmannalaugar’. Wat een desillusie was dat… hordes toeristen, backpackers en bussen vanuit Reykjavik die komen en gaan. Was dit nou het Landmannalaugar waar ik zo naar uit had gekeken? Al snel bleek dat de toeristen die een dagtrip vanuit Reykjavik hadden geboekt halverwege de middag allemaal weer weg waren. De rust keerde gelukkig snel terug in het basiskamp.

De kleuren van de bergen zijn intens en hoe verder we lopen, hoe minder mensen we nog tegenkomen. Eigen foto: Noëlle Verhage

Enthousiasme weer helemaal terug

Geschrokken van de drukte, waardoor mijn enthousiasme in eerste instantie enigszins werd getemperd, besloten we om op pad te gaan. Het weer was lekker, de zon scheen nog volop en door de lange zomeravonden konden we nog urenlang op pad. Met mijn wandelstokken in mijn hand vertrok ik en liet ik de camping achter me. Al snel loop ik een hele andere wereld binnen. De kleuren van de bergen zijn intens en hoe verder we lopen, hoe minder mensen we nog tegenkomen. Uiteindelijk besluiten we om een route te wandelen wat enige uitdaging vergt. Voordat we daadwerkelijk kunnen starten aan de beklimming, springen we over stenen in een rivier en bereiken we de overkant. We vervolgen onze weg over losse stenen waar je soms met je voeten diep in weg zakt, het deert ons niet. Ik ben vrolijk gestemd en de omgeving is adembenemend. Mijn enthousiasme is weer helemaal terug!

De losse stenen waar je soms met je voeten diep in weg zakt, het deert ons niet. Eigen foto: Noëlle Verhage

Zintuigen komen tot leven

Al snel valt de groep uiteen en lopen we ieder voor zich naar de top. Dat is prima. Ik maak graag foto’s en blijf regelmatig staan om de omgeving in mij op te nemen. Wanneer ik aan het wandelen ben, voel ik mij eigenlijk nooit eenzaam; ik voel me juist veel meer verbonden met mijn omgeving en met de natuur. Mijn zintuigen komen juist dan pas tot leven. Ik ruik, zie, voel en ervaar uiteindelijk veel meer wanneer ik alleen op pad ga. En die ruimte krijgen we tijdens deze reis. Onze reisbegeleider Harm voelt dit goed aan.

Een surrealistisch landschap. Eigen foto: Noëlle Verhage

Tijdens deze tocht realiseer ik mij dat ik de hele tijd met een grijns op mijn gezicht loop. Vrijwel alles tijdens deze wandeltocht geeft mij voldoening. Ik voel mij nietig op deze plek met een oneindige horizon vol bergen en vulkanen; een surrealistisch landschap. Ik beleef mijn omgeving heel even op een hele andere manier, uniek en niet te bevatten.

Ik voel mij nietig op deze plek met een oneindige horizon vol bergen en vulkanen; een surrealistisch landschap

Een heftige nacht en dag

Wanneer we terugkomen in het kamp, steken we de barbecue aan. Onder het genot van een wijntje nemen we de dag met elkaar door. ’s Nachts in mijn tentje geniet ik nog na van de inspanning die ik heb geleverd, maar al snel wordt mijn nachtrust ruw verstoord. Regendruppels kletteren op mijn tent en even lijkt het alsof ik met mijn tent door de wind de lucht in wordt geblazen. Wat een verschil met een paar uur daarvoor! Een heftige nacht en dag die na zo een mooi avontuur volgen. Het hoort bij IJsland, het maakt het landschap zoals het is: ruig, onberekenbaar, maar bovenal schitterend en een must see voor de echte avonturier!

De eerste wolken pakken zich samen boven Landmannalaugar. Eigen foto: Noëlle Verhage.
De eerste wolken pakken zich samen boven Landmannalaugar. Eigen foto: Noëlle Verhage.

We vergeten soms om ons heen te kijken als we dag in dag uit achter onze computer zitten. Hoe ver, afgelegen of hoe dichtbij een bestemming ook kan zijn, het belangrijkste is om te blijven gaan. Laten we blijven ontdekken en onszelf verwonderen over al het moois om ons heen. In mijn volgende blog neem ik jullie graag mee naar een ander prachtig gebied in het binnenland van IJsland: Kerlingarfjöll.

Hoe ver, afgelegen of hoe dichtbij een bestemming ook kan zijn, het belangrijkste is om te blijven gaan

Dromen die uitkomen

Ik heb mijn reis geboekt bij Local Adventures, een reisorganisatie die reizen aanbiedt door heel IJsland en in meerdere seizoenen. Reisleider Harm woont en werkt al jaren op IJsland en kent het land als geen ander. Hij heeft mijn reis door het binnenland een extra dimensie gegeven. Door zijn SUV waren de onverharde wegen geen obstakel, ook de rivieren die we moesten doorkruisen maakte de reiservaring extra bijzonder.

Onverharde wegen en rivieren die we moesten doorkruisen waren geen enkel obstakel. Eigen foto: Noëlle Verhage

Mijn volgende avontuur vindt plaats in maart en is een winterreis naar IJsland. Samen met Harm en enkele andere mensen die ik nog niet ken. In juni ben ik van plan om een fietstocht door Oostenrijk te gaan maken, om in augustus Zweeds Lapland te voet te gaan verkennen. Grenzen verleggen, dingen ontdekken, het onbekende leren kennen…het zijn mijn dromen die uitkomen!


Lees hier al mijn reisverhalen op Mountainreporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer