Ga fietsen in Zuid-Duitsland

Door Pauline van der Waal | Fietsen langs de Jonge Donau

De Jonge Donau is het gedeelte van de Donau dat door Duitsland loopt. Maar liefst 600 kilometer door groene dalen, romantische valleien, groen bosgebied en natuurlijk door het centrum van meerdere levendige steden. Geen wonder dat je prachtig kunt fietsen langs de meanderende rivier en onderweg kunt genieten van al het moois dat Zuid-Duitsland rijk is. Er is eigenlijk maar één nadeel. Het is moeilijk kiezen! Daarom hebben we vier waanzinnige fietsroutes voor je op een rijtje gezet.

Wil je meer weten over de Jonge Donau? Lees hier al onze artikelen boordevol inspiratie.

Muk met de spoorbrug op de achtergrond. Foto: www.bayern.by Bernhard Huber
Muk met de spoorbrug op de achtergrond. Foto: www.bayern.by Bernhard Huber

Echte ‘Geheimtipps’ van Muk Röhrl, waard van Gasthaus Röhrl

Bij Regensburg vind je de oudste herberg van de wereld. Inmiddels staat maar liefst de elfde generatie aan het roer van Gasthaus Röhrl en heeft Muk Röhrl de leiding. Alleen al vanwege de historie een bezoek waard.

Het eeuwenoude Gasthaus Röhrl met Muk Röhrl aan de leiding. Foto: www.bayern.by Bernhard Huber
Het eeuwenoude Gasthaus Röhrl met Muk Röhrl aan de leiding. Foto: www.bayern.by Bernhard Huber

Muk zelf springt regelmatig op de fiets voor een rondje langs de Donau en kent er de allermooiste plekjes. Wanneer een bezoekje brengt aan het Gasthof, kun je dat ook combineren met de Niederbayerntour. Deze route loopt door het oosten van Beieren en doet daarbij steden als Regensburg en Passau aan.

Dit is ook het favoriete stuk van Muk. Het liefst fiets hij van Eilsbrunn langs de Schwarzen Laaber naar Sinzing an der Donau. Vanaf daar volg je de Donauradweg naar het veer bij  Prüfening en de Sinzinger spoorbrug naar Regensburg. Vanaf de burg heb je een super uitzicht over het water.

Muk vertelt hier meer over de Donauradweg en zijn favoriete spots

Waanzinnig uitzicht over de Jonge Donau. Foto: www.bayern.by Bernhard Huber
Waanzinnig uitzicht over de Jonge Donau. Foto: www.bayern.by Bernhard Huber

Tocht langs het Main-Donau-Kanaal

Lekker kilometers maken en ‘immer geradeaus’? Dan is fietsen langs het Ludwig-Donau-Main-kanaal echt een aanrader. Dit kanaal verbond vanaf 1846 de Donau met de Rijn. Sinds 1950 is het kanaal niet meer in gebruik wat het een heerlijke en rustige fietstocht maakt. Veel van de sluizen zijn bewaard gebleven, waardoor je onderweg de geschiedenis tot leven ziet komen.

De tour bestaat uit verschillende etappes. De eerste is ongeveer 47 kilometer lang en loopt over het Altmühltal-Radweg. Afhankelijk van hoeveel en hoe ver je wilt fietsen, kun je deze etappe in één of in twee dagen afleggen. Ben je juist op zoek naar meer kilometers? Dan pak je er gewoon een stuk van de tweede etappe bij!

Meer informatie over de verschillende etappes van het Ludwig-Donau-Main-kanaal

© Stadt Vilshofen an der Donau
© Stadt Vilshofen an der Donau

Mix de historische binnenstad van Ingolstadt met de groene omgeving rondom

Verblijf je in of nabij Ingolstadt? Doe dan het ‘Biotoperlebnispfad’! Het sfeervolle Ingolstadt heeft een prachtig centrum met oude gebouwen, prachtige stadspoorten en imposante vestingwerken. Gecombineerd met de moderne vibe van deze universiteitsstad maakt het de stad tot een super leuke bestemming.

Door de ligging in het Donaudal is de natuur rondom de stad prachtig. Het Biotoperlebnispfad van ongeveer elf kilometer loopt door het Klenze- und Luitpoldpark en langs de rivier. Onderweg kun je op de informatieborden lezen over de planten en dieren in de regio. Ook leuk voor kinderen!

Lees meer over het Biotoperlebnispfad

Ingolstadt is zowel in de historische binnenstad als de groene omgeving rondom prachtig. © www.bayern.by
Ingolstadt is zowel in de historische binnenstad als de groene omgeving rondom prachtig. © www.bayern.by

Maak een tijdreis op de fiets in Günzburg

Staat Günzburg in Beieren op het programma? Goede keus! Door de invloed van de Habsburgers staat deze romantische stad ook wel bekend als klein Wenen. Reis door 400 jaar geschiedenis met de Lauschtour, een audiotour waarmee je zelf op pad kunt.

De Marktplatz in Günzburg. Foto: Philipp Röger für die Stadt Günzburg
De Marktplatz in Günzburg. Foto: Philipp Röger für die Stadt Günzburg

Met de Via Danubia-tour ga je terug naar de tijd van de Romeinen. Overal zie je de sporen die ze hebben achtergelaten en natuurlijk rij je over de beroemde Romeinse weg die door het mooie Donaudal loopt.

Check voor meer informatie de Via Danubia Lauschtour

Reisensburg bij Günzburg. Foto: Philipp Röger für die Stadt Günzburg
Reisensburg bij Günzburg. Foto: Philipp Röger für die Stadt Günzburg

Op naar de Jonge Donau

Voor een fietsvakantie lekker dichtbij huis moet je bij de Jonge Donau zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos en je bent er met de auto zo. Wil je meer weten, kijk da even op de website van de Jonge Donau en meer inspiratie over dit mooie gebied vind je in al onze andere artikelen over de Jonge Donau.

Hier vind je de beste aanbiedingen voor de Jonge Donau!

De Donau vlakbij Regensburg. Foto: www.bayern.by - Bernhard Huber
De Donau vlakbij Regensburg. Foto: www.bayern.by – Bernhard Huber

Hoofdfoto: © www.bayern.by – Bernhard Huber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.