Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Madeira heeft verschillende keren Awards gewonnen als beste eilandbestemming binnen Europa en zelfs ter wereld! Zelf heb ik het bloemeneiland inmiddels twee keer bezocht in drie jaar tijd. Het kleine Portugese vulkanische eiland in het midden van de Atlantische Oceaan heeft mijn hart gestolen. De indrukwekkende landschappen, bestaande uit, kliffen, valleien en bergen verrassen mij keer op keer. Het milde klimaat zorgt voor aangename temperaturen het hele jaar door. Zo kan het kwik in december nog oplopen tot 23 graden!

Het eiland is geliefd bij natuurgenieters en wandelaars. Zo huisvest het eiland het grootste laurierbos ter wereld en groeien er bontgekleurde exotische bloemen in het wild. De zonsopgangen zijn fenomenaal en zeker de moeite waard om vroeg je wekker voor te zetten. Er wordt gezegd dat Madeira enkele van s’ werelds mooiste wandelroutes heeft! Trek dus je wandelschoenen aan, en ga er op uit!

Levada-Hikes

Madeira staat vooral bekend om de vele “Levada hikes”. Deze hike’s zijn een absolute must, wanneer je het eiland bezoekt! Je kunt dus niet terugkeren van Madeira zonder een hike te hebben gemaakt langs één van de vele levada’s die het eiland rijk is. In totaal kent het eiland bijna 3000 kilometer aan levada’s.
Maar wat is een Levada? Levada’s zijn irrigatiekanalen die vroeger werden gebruikt om water van de ene naar de andere kant van het eiland te vervoeren.

Levada stamt af van het Portugese werkwoord “Levar”, wat brengen betekent. Omdat het in het noorden van het eiland veel meer regent dan in het zuiden, waren destijds de irrigatiekanalen de oplossing om het overtollige water van de ene kant naar de andere kant van het eiland te vervoeren. Tegenwoordig worden ze nog gebruikt voor de agricultuur en dus als prachtige routes om langs te wandelen.

Tip, door de regenval is het, het gehele jaar door in het noorden van het eiland natter dan in het zuiden. Houd daar dus rekening mee met het boeken van je hotel of appartement.

Levada walk Madeira
Levada walk Madeira

Top vier Levada-hikes

Ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet met het uitzoeken van een levada-hike in combinatie met het gegeven dat Madeira 3000 irrigatiekanalen heeft. Om het je iets makkelijker te maken lees je hier de 4 favoriete levada hike-routes .

Madeira
Levada walk Madeira

PR14: Levada dos Cedros

Eén van de oudste levada’s van het eiland is de Cedros-levada, welke is aangelegd in de 17e eeuw. Het startpunt van de levada-hike begint bij de regionale hoofdweg 209 in Fanal ( Paúl da Serra) en loopt door het Laurissilva bos, het grootste laurierbos ter wereld. Het bos staat bekend om de betoverende aanblik van oeroude laurierbomen, Laurisilva-planten en wilde bloemen. In totaal bekleed het 15.000 hectare bos, 20 procent van het eiland.

Tijdens de Cedros Levada-hike volg je de irrigatiekanalen in het hart van het inheemse regenwoud. Onderweg kom je een schilderachtige houten brug tegen en volg je het pad langs indrukwekkende watervallen. De omgeving is absoluut fotogeniek. Het pad gaat richting de Cedros Levada tot aan de Ribeira da Janela en eindigt in de buurt van Curral Falso. De wandeling duurt ongeveer drie uur. Je legt een afstand af van 7,2 kilometer met een gemiddelde score als moeilijkheidsgraad. Bron: Hugo Reis

Madeira
Levada walk Madeira

 PR18: Levada do Rei

De start van de Levada do Rei hike, begint bij de watermolen van Quebradas in São Jorge en eindigt hier eveneens. Deze route heeft een totale lengte van 10,2 kilometer, op een hoogte tussen de 530 en 710 meter. De levada leidt je langs agrarische en panoramische landschappen van São Jorge en Santana. Het keerpunt van de route ligt bij de bron van de levada in Ribeiro Bonito. Daarna volg je dezelfde weg weer terug waardoor je nog meer van het prachtige gebied kunt genieten.

Aanrader, breng een bezoek aan de watermolen van São Jorge. De molen is drie eeuwen oud. Bijzonder hieraan is dat de molen gevoed wordt door water uit de Levada do Rei, waarbij tarwe, maïs, rogge en gerst geteeld wordt op de landbouwgrond is São Jorge. De hike duurt gemiddeld 3 tot 3,5 uur en heeft als moeilijkheidsgraad een gemiddelde als score. Bron tekst: Raimundo Quintal.

PR5: Levada das Funduras

Een prachtige wandelroute welke gelijk begint met een panoramisch uitzicht is de PR5 wandeling, oftewel de Levada das Funduras. Bij dit startpunt kijk je uit op de noordkust van Madeira. De route gaat langs de Machico-bergketen, aan de zuidkant van het eiland en eindigt in het sprookjesachtige oerbos Fanal Forest. De eeuwenoude Laurierbomen in het bos zijn veelal begroeid met wel meer dan 10 verschillende soorten mos en hebben gekke vormen.

Mysterieus Fanal

Er hangt vaak mist in Fanal, wat zorgt voor een mysterieuze sfeer. Eigenlijk is het bos op zijn mooist in die dikke mist. Aan dit pad vind je “Casa das Funduras”, waar de bosbouwactiviteiten van dit gebied op Madeira worden ondersteund. Verderop de route is nog een prachtig uitzicht te aanschouwen, namelijk de baai van de stad Machico. Aan de andere kant van de vallei zie je de toppen van Santo da Serra, de hoogste bergen van het eiland (Pico Ruivo, Pico das Torres en Pico do Arieiro).

Tip, ga voor de beste zonsopkomst naar de top van de Pico do Arieiro.) In het laatste deel van de route doorkruis je de traditionele terrasvormige velden die kenmerkend zijn voor het landbouwlandschap van Madeira. Het eindpunt van de route is bij het bezoekerscentrum van Maroços.
Bron tekst: Francisco Correia

PR9: Levada do Caldeirão Verde

Het startpunt van de Levada do Caldeirão Verde-hike, is het bospad van Queimadas, dat slingert langs de diepe vallei van het São Jorge gebied. Deze wandeling is voor mensen die geen hoogtevrees hebben, want naast de Levada zijn enkele afgronden van honderden meters diep. Het avontuurlijke pad gaat langs watervallen en door vier tunnels. Aangeraden wordt dan ook om je zaklamp mee te nemen omdat je echt niets ziet in de tunnels.

Bijzonder aan de tunnels is dat deze uit de rotsen zijn gehouwen. De wandeling kun je vergelijken met een wandeling in de tropische jungle van Costa Rica.
Het water uit de Caldeirão Verde levada wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden. Vlakbij het Queimadas Park is aan de zijkant een kleine nederzetting te vinden dat Achada do Marques heet.

Het is een beschermd gebied en staat bekend om zijn traditionele boerderijterrassen en oude stenen koeienhutten. De hike eindigt bij een 100 meter hoge waterval. De totale lengte van de Levada do Caldeirão Verde hike is 13 kilometer en daar doe je ongeveer 5,5 uur over. Bron:  Credits: Francisco Correia

Tips voor het wandelen

Hoewel je het hele jaar door kan wandelen, heb je tussen april en september de meeste kans op goed wandelweer. Neem wel altijd een regenjas en of windjack mee en trek ook goede wandelschoenen aan. Dit omdat het weer wisselvallig kan zijn. Vooral in het noorden is er meer kans op regen dan in het zuiden.

Aanduiding van routes

Wandelroutes op Madeira zijn aangeduid met de letters ‘PR’ gevolgd door een getal. Natuurlijk zijn er nog veel meer wandelroutes naast deze vier welke zijn uitgelicht zowel met als zonder Levada’s.

Tip: Ga naar voor de mooiste wandelroute zonder levada naar het startpunt van de hike “Pico do Arieiro.”

Levada walk Madeira

Lees meer artikelen over Madeira op onze website

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer