ADVERTENTIE

Een reis naar het ruige en arctische Spitsbergen

Door: Pauline van der Waal | Fan van Askja Reizen

Wie Spitsbergen zegt, zegt sneeuw, ijs, husky’s en ijsberen. Het landschap bestaat uit prachtige natuur. Je kijkt je ogen uit met de indrukwekkende gletsjers en vergezichten. Spitsbergen ligt ten noorden van Noorwegen, op slechts zo’n 1000 kilometer van de noordpool. En deze ligging maakt de archipel tot een avontuurlijke en wonderlijke bestemming.
Je kunt Spitsbergen het hele jaar door ontdekken, en elk jaargetijde heeft z’n eigen charme. We hebben de mooiste reizen voor je op een rijtje gezet!

1. Op expeditie zo ver mogelijk naar het noorden

2. Spitsbergen in de lente

In de winter is het 24 uur per dag donker, maar vanaf half maart begint de zon steeds hoger aan de hemel te staan. Elke dag is er zo’n 40 minuten langer daglicht en vanaf 19 april gaat de zon zelfs helemaal niet meer onder. In de lente oogt Spitsbergen vriendelijk en de temperatuur is vrij aangenaam. Voor deze noordelijke streek dan…
Natuurlijk blijft je uitzicht onverminderd woest en ruig. Je knijpt je ogen samen en speurt de horizon af naar ijsberen en walvissen. Het winterse zeeijs smelt langzaam maar zeker steeds verder weg. Hoe ver we uiteindelijk kunnen komen met ons schip is afhankelijk van het weer en het ijs.

Regelmatig is het tijd voor een uitstapje vanaf de boot. Foto: Askja Reizen
Regelmatig is het tijd voor een uitstapje vanaf de boot. Foto: Askja Reizen

3. Vaar rond Spitsbergen met een kleinschalige expeditie

In de zomer, wanneer het ijs rond Spitsbergen minder massief is, kun je met een beetje geluk rond Spitsbergen varen. Een unieke ervaring in dit arctische en desolate landschap. Je vaart langs fjorden en gletsjers en ziet walrussen, zeehonden, walvissen en ijsberen. Omdat het zomer is, zie je ook nestelende alken, drieteenmeeuwen, papegaaiduikers en Noorse stormvogels. Kijk goed, dan zie je in de verte misschien ook wel een poolvos of rendier.

Pauze in Spitsbergse stijl. Foto: Askja Reizen
Pauze in Spitsbergse stijl. Foto: Askja Reizen

Vanaf half april tot half augustus is het 24 uur per dag licht. Genoeg tijd dus om diverse excursies aan land te doen. De sneeuw is op veel plaatsen helemaal gesmolten, wat het gebied weer een compleet andere aanblik geeft. Deze waanzinnige boottocht maak je met zeilschip Antigua, waarbij je je met maximaal 31 andere reizigers vrijwel alleen op de wereld waant.

Iets voor jou? Bekijk dan de website voor meer informatie over varen rond Spitsbergen.

4. Spitsbergen in de winter

Hou jij wel van een stoere en bijzondere reis? Asjka biedt midden in de winter deze speciale reis naar Spitsbergen aan. En bijzonder wordt het, want op deze plek op aarde wordt het tot half februari in z’n geheel niet licht. Elk jaar, exact op 8 maart, piept de zon voor het eerst weer boven de horizon in het dorpje Longyearbyen. Je begrijpt dat dit groot feest is en uitbundig wordt gevierd! Sterker nog: de hele tiende week van het jaar -de week waarin 8 maart valt- is een feestweek en wordt ook wel Solfestuka genoemd.

Zee, sneeuw, ijs, bergen en gletsjers, zover het oog reikt. Foto: Askja Reizen
Zee, sneeuw, ijs, bergen en gletsjers, zover het oog reikt. Foto: Askja Reizen

Kies je ervoor om juist tijdens de donkere wintermaanden Spitsbergen te bezoeken? Je zult er geen spijt van krijgen. Je geniet van de ruige natuur en extreme winterse omstandigheden. Zo staan er verschillende spannende winterexcursies op het programma. Denk bijvoorbeeld aan een hondensledetocht en een tocht diep in een ijsgrot in de gletsjer. Natuurlijk ga je ook op pad met een sneeuwscooter.

Wil je meer weten? Lees dan hier alles over deze winterreis naar Spitsbergen.

In de wintermaanden heb je zo hoog in het noorden kans om het noorderlicht te zien. Foto: Askja Reizen
In de wintermaanden heb je zo hoog in het noorden kans om het noorderlicht te zien. Foto: Askja Reizen

5. Fotoreis naar het hoge noorden

Wanneer je gek bent van fotograferen, dan is deze reis het summum voor jou. Bij deze negendaagse reis scheep je in op het zeilschip Antigua. Je vaart door het onwaarschijnlijk mooie landschap dat uitnodigt om je camera erbij te pakken. In de herfst is het licht in het gebied het allermooist en perfect om prachtige foto’s te maken. Overigens begint zo hoog op de kaart de herfst al in augustus. De laagstaande zon werp lange schaduwen op de witte wereld om je heen. Ga je eind september, dan heb je kans om het noorderlicht te kunnen zien. Waarschijnlijk begint de eerste sneeuw te vallen en met wat geluk leg je een ijsbeer op de gevoelige plaat vast.

Tijdens de reis word je begeleid door een fotograaf die onderweg op het schip lezingen houdt over fotografie. Waarschijnlijk kun je niet wachten om het geleerde de volgende dag direct in praktijk te brengen. Je sluit deze reis ongetwijfeld af met honderden prachtige foto’s op je camera.

6. Of breng een bezoek aan het meest afgelegen hotel ter wereld

We konden het niet laten, we geven je ook nog een zesde optie! Blijf je namelijk liever met beide voeten aan de wal in plaats van op een schip? Dan kun je ook verblijven in bijvoorbeeld het dorpje Longyearbyen en vanuit daar je excursies doen.

Een tocht met de hondenslee is een absolute must. Foto: Askja Reizen
Een tocht met de hondenslee is een absolute must. Foto: Askja Reizen

Als je van unieke plekken houdt, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Isfjord Radio Hotel. Tot 2004 deed deze plek dienst als communicatiepunt tussen Spitsbergen en de rest van de wereld, vandaar de naam. Zo’n tien jaar geleden werd het gebouw omgebouwd tot hotel. Meer in the middle of nowhere is waarschijnlijk niet mogelijk. Zo’n 1000 kilometer vanaf de noordpool en meer dan 100 vanaf Longyearbyen, de dichtstbijzijnde plaats die je met wat fantasie een dorp zou kunnen noemen. Er zijn geen wegen naartoe. De enige manier om bij het Isfjord Radio Hotel te geraken is per sneeuwscooter of hondenslee.

Niet veel mensen ter wereld kunnen zeggen dat ze in het Isfjord Radio Hotel hebben geslapen. Foto: Askja Reizen
Niet veel mensen ter wereld kunnen zeggen dat ze in het Isfjord Radio Hotel hebben geslapen. Foto: Askja Reizen

Meer over Askja reizen

Al deze prachtige rondreizen zijn te boeken bij Askja Reizen. Askja is een kleine, gespecialiseerde reisorganisatie, waarbij alles draait om de natuur. Eén van hun specialismen is het schitterende Spitsbergen. Van groepsreis en individuele rondreis tot reis op maat, en van super avontuurlijk tot een meer luxe trip, alles kan. De specialisten van Askja kennen Spitsbergen als hun broekzak en zullen alles in het werk stellen om jouw de reis van je dromen te bezorgen.


Lees hier alles over reizen naar Spitsbergen via AskjaEn… wanneer ga jij?


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.