Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Vijftig tinten blauw en groen wisselen elkaar af

Een reisverslag van Ilse Nijhof

Enige tijd geleden bezocht ik één van de natuurwonderen van Europa en misschien wel hét natuurwonder van Kroatië, de Plitvice meren! In dit gedeelte van het Nationaal park vind je maar liefst zestien meren die met elkaar verbonden zijn door middel van watervallen, stroomversnellingen en beekjes. Het totaalplaatje ziet eruit als een waar sprookje en het is ook nog eens de basis van vele wilde dieren! Het is dan ook geen verrassing dat dit park behoort tot de Unesco werelderfgoed lijst.

Eerst wat achtergrond informatie

Het park heeft twee ingangen en welke ingang je neemt hangt af van de route die je gaat afleggen. Wij nemen ingang 1 en de relatief korte route B. Dit betekent dat we ongeveer 3-4 uur het lage deel van het park gaan bezichtigen en het bezoek afsluiten met een boottocht en treinrit. Informatie over en plattegronden van de routes vind je bij de kassa’s.

Bij het eerste informatiebord krijgen we een korte uitleg van de gids. Zij vertelt ons dat het Nationaal park Plitvice meren het eerste park is van de acht parken die je in Kroatië kunt vinden. Dit betekent dat het park met 30.000 hectare niet alleen het oudste park is, maar ook het grootste. Om een beeld te krijgen van de grootte, de zestien meren beslaan maar 1% van het gehele park! Er zijn maar liefst 92 watervallen die naar beneden storten, waaronder de hoogste van Kroatië!

De 78 meter hoge Veliki Slap die we meteen in de verte zien bij het startpunt van route B. Het Plitvice park is het leefgebied van bruine beren (er zijn er dertig geteld), lynxen, everzwijnen en wilde katten. Wij hoeven echter niet bang te zijn om deze wilde dieren tegen te komen. Met deze geruststelling beginnen wij aan onze wandeling door het park.

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. Alle foto’s zijn genomen door Ilse Nijhof

Tip: de verschillende wandelroutes variëren van 3.5 tot 18 kilometer en vind je op de officiële website. Om het hele park te bekijken raden we je aan route H nemen die je langs de boven- en ondermeren brengt en waarbij je een treinrit en boottocht combineert. Let op: van november tot april zijn er geen boten en geen bussen en moet je alles te voet afleggen.

Vijftig tinten blauw

Om bij de meren te komen moeten we eerst een stukje afdalen. Dit doen we over een zandpad die geleidelijk aan naar beneden gaat. Onderweg verschijnen tussen de bomen door geweldige uitzichten. Wat opvalt is de adembenemende groenblauwe kleur van de meren en de aangelegde houten vlonders die de wandelpaden vormen. We steken het schitterende water over waarna we een stukje moeten klimmen via een aangelegde trap. Doordat we weer een stukje hoger zijn hebben we ook hier weer een prachtig uitzicht op een deel van de watervallen. Een paar meter verder zien we de hoogste waterval van het park van dichtbij, de Veliki Slap. Doordat het al een aantal weken droog is geweest in het gebied neemt de waterval minder water met zich mee dan in natte tijden, toch is de waterval niet minder imposant en zeker de moeite waard om te bezoeken!

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. Alle foto’s zijn genomen door Ilse Nijhof

Door afzetting van een soort kalksteen (travertijn) ontstonden er natuurlijke dammen. Deze dammen creëerden boven- en ondermeren. Het travertijn op de bodem en in het water zorgt voor de indrukwekkende kleur van het water. Om dit proces, wat nog steeds gaande is, niet te verstoren is zwemmen strikt verboden!

Een schilderij

Nadat wij de nodige plaatjes hebben genomen lopen we verder langs de rechterkant van de meren. We kijken onze ogen uit, de blauwe kleuren van het water in combinatie met de groene kleuren van de bomen en planten zorgen voor een waar schilderij. Vissen kronkelen soepel door het water en volgen de eenden op zoek naar eten. Soms moeten we even wachten op andere mensen die poseren voor een foto, maar dat is helemaal niet erg in deze omgeving.

Wij zijn zeker niet de enige in het park maar ondanks dat het augustus is vind ik relatief rustig in het park. De gids vertelt ons dat dit komt doordat ze sinds kort een nieuw systeem hebben, ze staan nog maar 750 bezoekers per uur toe. Wie het park dan ook een bezoek wil brengen wordt geacht van tevoren een kaartje te reserveren. Een goede verandering wat mij betreft!

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. Alle foto’s zijn genomen door Ilse Nijhof

Met de boot naar de overkant

We steken weer het water over naar de linkerkant waar we weer een aantal watervallen tegenkomen. De camera maakt overuren in dit mooie park. Na een korte wandeling komen we op een open plek waar onder andere een restaurant, heel veel zitplekken en wc’s te vinden zijn. Hier is er tijd voor een korte pauze. We nuttigen een appeltje en vullen ons waterpeil aan. Goed om te weten is dat alles hier cash in kuna’s betaald moet worden, omdat wij deze niet bezitten gaat het welverdiende ijsje helaas niet door. Dan maar op naar de boot waar een korte rij staat en waar we even moeten wachten tot de eerste boot aanmeert.

Gelukkig varen er een aantal boten waardoor wachten nooit lang duurt. Als we ingestapt zijn op de boot beginnen we aan een schilderachtige tocht over het Kozjak-meer. Vanaf dit meer hebben we uitzicht op de omliggende heuvels. Op de eerstvolgende pier stappen wij uit en stappen we over naar een andere boot. Deze tocht is maar kort en brengt ons bij een bus die ons een een stukje terugbrengt naar ingang 1.

Plitvice
De boot die je van het ene punt naar het andere punt brengt. Foto Ilse Nijhof

Het laatste gedeelte van de wandeling

Toch zijn we nog niet helemaal op ons eindpunt en moeten we nog een stukje lopen. Deze route had ik echter nooit willen missen. We lopen op grote hoogte langs de meren en hebben hierdoor een spectaculair uitzicht op het park. De boven- en ondermeren zijn goed te zien. Er zijn verschillende uitzichtpunten, de één nog mooier dan de ander. Bij één van deze punten vind je onder andere het bekende plaatje die je vaak tegenkomt op internet. Hierna is ons bezoek toch echt afgelopen en schuiven we aan in restaurant Lička kuća waar we onder het genot van een drankje onze ervaringen nog eens uitwisselen met elkaar. Over één ding zijn we het in ieder geval eens, wát een schitterend park! Een must-see voor iedereen!

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. Alle foto’s zijn genomen door Ilse Nijhof

Algemene tips

  • Het Nationaal park Plitvice meren is het hele jaar open, wel verschillen de openingstijden. Net zoals de prijzen, in het hoogseizoen betaal je ongeveer 30 euro voor een ticket, terwijl dit in de maanden november en december 8 euro is. De actuele tijden en prijzen vind je op de website.
  • De boot en de bus zitten bij het ticket inbegrepen. Gooi de kaartjes niet weg als je eenmaal binnen bent, deze worden afgestempeld voordat je de boot neemt.
  • Vermijd bussen vol toeristen en kom vroeg in de ochtend! 
  • Er zijn twee parkeerplekken. Bij ingang 1 en 2. Voor het lagere gedeelte kun je de auto het beste bij ingang 1 zetten. Parkeren kost 7 kuna per uur (ongeveer 1 euro).
  • Voor rolstoelgebruikers is het park gedeeltelijk toegankelijk. Je kunt het beste bij ingang 1 beginnen en de route bovenlangs nemen. Zo heb je toch zicht op de watervallen en de meren. Aangezien het afdalen via trapjes gebeurt is dit helaas niet mogelijk met een rolstoel. Ook kun je met de bus naar station 3 en hier nog een gedeelte bekijken. Voor meer mogelijkheden kun je het beste bij de parkmedewerkers informeren.
  • Ook kinderwagens zijn niet ideaal in het park door de hoogteverschillen.
  • Honden zijn toegestaan in het park, mits aangelijnd.
  • Vergeet niet van tevoren (2 dagen) te reserveren. Indien dit vergeten is kun je nog een gok wagen en het bij de kassa’s zelf proberen voor het eerstvolgende tijdstip maar heb je dus kans dat je voor niets in de rij staat.
  • Bij het aanschaffen van een kaartje moet je de ingang al aangeven, verdiep je van tevoren in de routes. Neem de e-mail mee, deze wordt bij die ingang omgeruild voor een ticket.
  • Als je een ticket hebt bemachtigd, kom dan niet later dan de aangegeven dag of tijdstip. Anders vervalt het ticket, je krijgt geen geld terug.
  • In tegenstelling tot eerst kun je het park niet meer verlaten en opnieuw betreden.
  • Bij de ingangen en in het park vind je een restaurant, toch is het handig zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.
  • Draag stevige schoenen, neem zonnebrand, een zonnebril, pet en een regenjas mee voor eventueel onverwachtse buien.
  • Blijf op de wandelpaden en neem je afval mee naar een prullenbak!

Lees ook:
Reisverslag: Het prachtige binnenland van Kroatië

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer