Alleen met de stilte van de bergen om je heen

Door Pauline van der Waal

H iken in de bergen is één van mijn favoriete hobby’s. Om nog meer van het uitzicht en de ervaring te genieten is het geweldig om hoog in de bergen te blijven slapen. In Trentino, in het hart van de Dolomieten, kan dat in verschillende rifugio’s, oftewel berghutten. We hebben zes van de meest afgelegen berghutten in Trentino voor je op een rijtje gezet. Welke is jouw favoriet?

De berghutten liggen afgelegen en hoog in de bergen, zoals Rif. Rosetta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - T. Forin
De berghutten liggen afgelegen en hoog in de bergen, zoals Rif. Rosetta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – T. Forin

Overnachten in een rifugio

De hutten zo hoog in de bergen zijn eenvoudig, maar hebben des te meer sfeer. Je wordt ontvangen met een stevige maaltijd, die je wel kunt gebruiken na een inspannende dag wandelen. In de meeste gevallen is het typische bergkost, want vergeet niet dat het nog niet zo eenvoudig is om de boodschappen boven te krijgen. Je schuift aan bij andere wandelaars en klimmers aan lange houten tafels. In de meeste gevallen slaap je in een stapelbed in een slaapzaal. Simpel, maar o zo gezellig! Zes van deze typische rifugio’s in Trentino staan hieronder.

Stevige bergkost zoals polenta als avondmaaltijd © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - D. Lira
Stevige bergkost zoals polenta als avondmaaltijd © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – D. Lira

1. Rifugio Cima d’Asta: oudste berghut

De eerste berghut in dit rijtje is ook direct de oudste. Rifugio Cima d’Asta is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw, en was lange tijd de enige en later de grootste rifugio in dit gedeelte van de bergen. De hut staat namelijk aan de voet van de hoogste berg van de Lagorai en bij één van de diepste bergmeren van Europa. Gedurende de twee wereldoorlogen liep de hut flinke schade op, maar werd telkens weer opgelapt. In 1985 werd de hut door het toenemende aantal wandelaars vergroot.

Ontspannen na een pittige wandeling bij Rif. Cima d'Asta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - A. Cuel
Ontspannen na een pittige wandeling bij Rif. Cima d’Asta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – A. Cuel

De tocht erheen is een flink stuk lopen. Je start vanaf Malga Sorgazza -dat 1100 meter lager ligt- en legt een aantal aardig steile stukken af. Op je bestemming aangekomen heb je een waanzinnig uitzicht over het meer. Dat maakt veel goed!

Uitzicht vanaf Rif. Cima d'Asta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - A. Cuel
Uitzicht vanaf Rif. Cima d’Asta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – A. Cuel

2. Rifugio XII Apostoli: doe een schietgebedje

Deze ‘Berghut van de twaalf apostelen’ is genoemd naar de bijzondere rotsformaties die eruit zien als -je raadt het al- de twaalf apostelen. Ook deze hut stamt uit het begin van de twintigste eeuw en staat op een super afgelegen plek in de Brenta. Het is daarmee ook direct één van de mooiste plekken, met geweldig uitzicht op de Adamello en Presanella. Je kunt trouwens ter plekke meedoen aan de klimcursussen voor beginners die de eigenaar van de berghut vol enthousiasme organiseert.

De laatste meters worden afgelegd naar Rif. XII Apostoli © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - P. Geminiani
De laatste meters worden afgelegd naar Rif. XII Apostoli © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – P. Geminiani

De laatste zondag in juli is een bijzondere dag zo hoog in de bergen. Dan worden de soldaten die tijdens de oorlog in deze regio hun leven lieten herdacht. Dit gebeurt in een klein kerkje dat uit de rotsen is gehouwen.

Na een nacht bijtanken in de refugio is het tijd om verder te gaan (Rif. XII Apostoli) © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - P. Geminiani
Na een nacht bijtanken in de refugio is het tijd om verder te gaan (Rif. XII Apostoli) © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – P. Geminiani

3. Rifugio Vioz: hoog, hoger, hoogst!

Op de derde plaats staat de hoogste rifugio in de Oostelijke Alpen en daarmee ook de hoogste van Trentino, op maar liefst 3531 meter hoogte. Aan de voet van de Monte Vioz is de berghut dan ook Rifugio Vioz gedoopt. Vanaf de hut kun je nog een kwartiertje verder klimmen tot de absolute top. Je ziet vanaf hier alle omliggende bergen van Trentino, Lombardije en Alto Adige. Vaak liggen de dalen nog in de mist, terwijl jij hoog boven de wolken geniet van al dat moois om je heen.

Wakker worden met dit uitzicht, gewoon wauw! Dorm in Rif. Mantova al Vioz © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - G. Calzà
Wakker worden met dit uitzicht, gewoon wauw! Dorm in Rif. Mantova al Vioz © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – G. Calzà

Vergeet trouwens niet om goed naar de hut zelf te kijken. Deze is in een bijzondere vorm gebouwd zodat zelfs de sterkste wind geen invloed heeft op het gebouw. Om bij de hut te komen leg je een tocht af van zo’n 1200 hoogtemeters.

4. Rifugio Antermoia: uitzicht op de Rosengarten

De ligging van deze vierde rifugio in de rij is werkelijk fenomenaal. In het hart van de wereldberoemde Rosengarten heb je je hele hike lang het meest geweldige uitzicht. Maar niet alleen dat, want zodra je de berghut bereikt word je beloond met een spectaculaire kijk op het gletsjermeer.

Wandelen door de hoge bergen van Trentino is waanzinnig mooi © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - A. Gruzza
Wandelen door de hoge bergen van Trentino is waanzinnig mooi © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – A. Gruzza

Ook deze hut is al een oudje, met bouwjaar 1911. De afgelopen jaren is de rifugio wat vergroot om meer plek te maken voor wandelaars, zonder de karakteristieke bouw geweld aan te doen. De wandeling naar de hut toe is vrij lang, maar niet erg moeilijk. Het is een aanrader om de rifugio via de Valle del Vajolet te bereiken, omdat je dan vanaf een wat hoger gelegen stuk komt aanlopen en zo het meer nóg beter kunt zien.

5. Rifugio Torre di Pisa: enige in Latemar

Nummer vijf is ook een bijzondere. Deze berghut is de enige in het gebied Latemar en wordt omgeven door een heel leger van hoge bergtoppen. Eén daarvan is de Toren van Pisa, dit keer in de vrije natuur en niet als toren in de stad.

Wandelaars bij Rif. Torre di Pisa © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - R. Petralla
Wandelaars bij Rif. Torre di Pisa © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – R. Petralla

Je kunt de hut makkelijk bereiken door gebruik te maken van de gondels in het gebied, maar de echte wandelaar start natuurlijk gewoon te voet vanaf Pampeago. Je bereikt de hut op 2676 meter via een pad dat bekend is van de Skyrun Latemar Vertical Kilometer, maar jij mag het gewoon wandelend doen.

Al enig idee waarom het hier Toren van Pisa heet? © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - M. F. Massidda
Al enig idee waarom het hier Toren van Pisa heet? © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – M. F. Massidda

6. Rifugio Rosetta: op naar de maan

Dan zijn we alweer bij de laatste geweldige berghut van deze lijst. En zeker niet de minste! Ook hier kun je starten vanuit het dal en de 1000 hoogtemeters te voet afleggen, of je neemt de gondel die je op een kwartiertje van de rifugio afzet.
Een absolute must-visit is de Fradustagletsjer met haar kleine gletsjermeer. Ook deze gletsjer smelt en wordt daarmee steeds kleiner. Een stukje verderop ziet de wereld er eerder uit als de maan. De hooggelegen Pale di San Martino Dolomites ziet eruit of Armstrong himself hier elk moment te voorschijn kan komen!

Uitzicht vanaf Rif. Rosetta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - T. Forin
Uitzicht vanaf Rif. Rosetta © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. – T. Forin

Wil je meer informatie over de rifugio’s of de trektochten om er te komen? Kijk dan op de website van Trentino. Daar vind je van elk van de zes hier beschreven hutten een uitgebreide omschrijving.


Lees hier alle verhalen en artikelen over Trentino


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.