Ga op ultieme roadtrip door Ireland’s Hidden Heartlands. Mountainreporter Karin ging je voor en ontdekte hoe natuur, cultuur, historie en avontuur de perfecte ingrediënten vormden voor deze reis. Breng een bezoek aan één van de vele musea, huur een kajak om de waterwegen te verkennen en geniet van de culinaire hotspots. Benieuwd naar de route inclusief de must visits? Lees dan verder!

Dublin, de hoofdstad van Ierland en tevens het begin en het eind van Karin’s roadtrip door Ireland’s Hidden Heartlands. Een route welke dwars door verschillende graafschappen gaat over smalle wegen, langs grote landhuizen, kastelen, rivieren, glooiende heuvels en meren. De totale duur van deze trip telde vijf dagen. Uiteraard wat aan de krappe kant. Neem liever wat langer de tijd wanneer dat mogelijk is.

Sheridans Cheesemongers

Vanaf Dublin reisde Karin samen met een aantal andere journalisten richting County Cavan. Onderweg maakten zij een stop bij de Sheridans Cheesemongers in Virginia Road, Potlereagh, Kells, Co Meath. Het bedrijf, Sheridans Cheesmongers werd in 1995 opgericht door twee broers Kevin en Seamus. Samen verkochten zij Ierse boeren kazen op de Gal-way markt en even later openenden de broers een winkel.

Inmiddels hebben de boeren broers vier vestigingen in Ierland. Hoewel wij Nederlanders echte kaaskoppen zijn (en weten wat wij lekker vinden), is het toch zeker ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan de boerderij in Co Meath, voor een heerlijke kaasproeverij met bijpassende wijntjes of typische Ierse ciders. Een goed begin van een ultieme roadtrip door Ireland’s Hidden Heartands.

Co meath – County Cavan

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Co Meath ligt County Cavan. Graafschap County Cavan heeft meer dan 300 meren en dus een enorm veel waterwegen. Vroeger werden deze waterwegen vooral voor transport gebruikt. Nu kunnen kanovaarders en kajakkers er hun hart ophalen. Reporter Karin stapte in een kajak en peddelde naar het Clough Oughter Castle, welke gebouwd is op een crannog. Meer informatie over kajakken op het Lough Oughter

Kayakken op het Lough Ougther, Ierland
Kayakken op het Lough Ougther, Ierland, fotocredits, Karin Nijhof

County Cavan – Co. Roscommon

In elke graafschap van Ierland ligt veel historie, mythologie, archeologie en literatuur. Zo ook in het graafschap Co. Roscommon. Tips om de historie, mythologie, archeologie en literatuur te ontdekken: Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum Rathcroghan, in het middeleeuwse dorp Tulsk, in het koninklijke complex van Cruachan, het oudste en grootste niet-opgegraven koninklijke complex in Europa.

Bezoek daarnaast ook de Rathcroghan-heuvel. Deze heuvel ligt op drie kilometer afstand van het bezoekerscentrum. Het is een bijzondere plek. In de oudheid werden onder andere rituele bijeenkomsten gehouden. Daarnaast diende de heuvel ook als één van de drie grootste heidense begraafplaatsen van het eiland.

Rathcroghan heuvel.
Rathcroghan heuvel, een belangrijke plaats in de Ierse Mythologie, fotocredits Karin Nijhof
Strokestown Park House

Strokestown and Famine museum

Breng een bezoek aan het Strokestown and Famine museum. Het fascinerende National Famine Museum in Strokestown vertelt het verhaal van de hongersnood en benadrukt de parallellen tussen een tragisch hoofdstuk uit de Ierse geschiedenis en hedendaagse wereldwijde honger.

De grote Ierse hongersnood van de jaren 1840 wordt nu beschouwd als de grootste sociale ramp in de 19e eeuw in Europa. Tussen 1845 en 1850, toen pest het aardappelgewas verwoestte, stierven of emigreerden meer dan twee miljoen mensen (bijna een kwart van de gehele bevolking).

Tegenwoordig is het landgoed Strokestown synoniem met de Grote Hongersnood en omvat het het National Irish Famine Museum. Het Strokestown Park House is een 18e eeuws herenhuis. Maar vooral uniek omdat het zijn oorspronkelijke inrichting heeft behouden. Het
is bijzonder om een rondleiding door het Strokestown Park House te krijgen. Absoluut een aanrader. Bron tekst, wikipedia

Boyle Abbey

Nog meer geschiedenis is terug te zien in het Boyle Abbey. Boyle Abbey is een indrukwekkend en goed bewaard gebleven klooster dat gesticht werd in de 12e eeuw. Het is een prachtig klooster met een glorieus historisch verleden. Het gebouw bevat vele architectonische details met reliëfs op muren en zuilen. Een rondleiding is een must do.

Lough Key Forest and Activity Park

In het Lough Key Forest and Activity Park is ontzettend veel te beleven en te doen. Het park is het hele jaar open en ligt tevens in het graafschap Co. Roscommon. In het Lough Key Forest and Activity Park zijn vijf trails uitgestippeld, waarvan de langste wandeling 4,2 kilometer duurt. Ook kun je al rollend op een Segway de natuur verkennen. Ontdek de 200 jaar oude bomen in het park. Geen zin om te lopen? Ontdek dan het Lough Key Forest and Activity Park vanaf het water en kom in de buurt van het bekende Castle Island.

Een must do is de Canopy tree walk en het “beklimmen”van de uitkijktoren (overigens er zit in deze toren een lift). Vanuit hier heb je een prachtige view over het meer.

 ierland
Uitzicht vanaf de uitkijktoren op het Castle Island, Lough Key Forest and Activity Park, fotocredits Karin Nijhof

Cavan Burren Geo Park

De volgende stop op de reisroute van reporter Karin was het Cavan Burren Geo Park wat een verborgen parel bleek te zijn. Het Cavan Burren Park is 340 miljoen jaar geleden gevormd en is erkend als één van de mooiste prehistorische relictlandschappen (overblijfsel uit de vroegere tijd) in Ierland. En dat is zichtbaar. Het lijkt net of de tijd heeft stil gestaan bij het maken van een wandeling door het park. Het Cavan Burren park is rijk aan vele archeologische monumenten en geologische kenmerken. Het is net een openluchtmuseum. Het Cavan Burren Park is zeer indrukwekkend en daarmee een absolute must visit.

MacNean House and restaurant, een culinaire hotspot

“Ik heb nog nooit zo lekker gegeten als hier”. Een absolute aanrader is om te dineren aan de “chef’s table” in de cookery school van de MacNean House and restaurant welke op de Michelin-lijst staat. Daarnaast valt het restaurant constant in de prijzen voor zijn eten, service en bijpassende wijnen. chef-kok Neven Maguire (ook bekend van radio en tv) kookte en serveerde samen met een aantal leerlingen een 9-gangen diner! “Alsof er een engeltje over je tong piest”. Wat een ervaring! Ben je inmiddels ook enthousiast geworden? Reserveer dan ver van te voren een tafeltje! De prijs die je betaald is ongeveer 90 euro.

Fietsen langs de Shannon Blueway

Fietsen langs de Shannon Blueway in Drumshanbo is wat anders dan fietsen in Nederland. De route die reporter Karin fietste was in totaal twintig kilometer. De route is niet moeilijk maar wel mooi.

Shannon Blueway
Shannon Blueway, Drumshanbo , fotocredits Karin Nijhof
Shannon Blueway, Drumshanbo , fotocredits Karin Nijhof
Shannon Blueway, Drumshanbo , fotocredits Karin Nijhof

Arigna Mines

Breng een bezoek aan het 400 jaar oude kolenmijnenerfgoed van de Arigna Vallei. Bijzonder is de rondleiding die gedaan wordt door ex-mijnwerkers. De rondleiding is enorm indrukwekkend. Licht en geluidseffecten in de hele mijn dragen bij aan de realiteit van de ervaring.

Last but not least, Gin Boatyard Distillery 

Bezoek de Gin Boatyard distillery Enniskillen, Lough Erne voor een Gin workshop! Dit mag natuurlijk niet ontbreken! Kom meer te weten over het Gin proces en laat je smaakpupillen werken.

Het einde van de Ireland’s Hidden Heartland reisroute

Het is ongeveer tweeënhalf uur rijden Boatyard distillery tot aan Dublin. In Dublin eindigde onze reis door Ireland’s Hidden Heartlands.
Dublin is tevens een leuke stad voor een citytrip.

Dublin
Dublin, Mountainreporter Karin, fotocredits Karin Nijhof

Actieve reizen naar Ierland

Ierland is een fantastische en nog redelijk onontdekte bestemming voor actieve reizigers. Onze reispartner BBI Travel biedt al sinds 1963 reizen naar naar het groene eiland. 

Dat betekent dat ze de meeste interessante aanbiedingen hebben voor rondreizen, fly & drive en de leukste traditionele accommodaties op bijzondere locaties. 

Bekijk hier het aanbod en de aanbiedingen.


Goed verzekerd op reis

Een roadtrip maken zoals deze willen we waarschijnlijk allemaal wel. Maar voordat deze unieke reis kan beginnen moet je wel al je zaken op orde hebben. Het belangrijkste is dat je auto gereed is. Maar mocht het toch zo zijn dat je langs de weg stil komt te staan, is het toch verstandig om een goede autoverzekering te hebben. Maar welke autoverzekering is nou het beste voor jou? Tegenwoordig kan je gemakkelijk en snel via Overstappen.nl je autoverzekering vergelijken. Via autoverzekering afsluiten Overstappen.nl kan je vervolgens direct de goedkoopste en best passende verzekering afsluiten. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je roadtrip.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.