Ontdek deze fenomenale routes door het Saastal

Door: Pauline van der Waal | Saas-Fee

Trailrunning is de laatste jaren steeds populairder geworden. Ook in het Saastal zijn er fanatische mogelijkheden om te gaan hardlopen in de vrije natuur. Daarnaast train je ook nog eens harder wanneer je gaat trailrunnen op hoogte. Ben jij ook al hooked? Dan hebben we drie heel verschillende maar even mooie routes voor je!

Tip 1: De Hannig-Alp Trail om op te warmen

Het Hannigalp-circuit is een route om even rustig in te komen. Over een lengte van 10 km met 520 hoogtemeters loop je vooral over singletrails, vaak over rotsachtig terrein en je tikt zelfs de top aan.

Het eerste gedeelte is een makkie. Je gaat met de Hannigbahn omhoog, waarna je begint aan een klim van 600 meter naar de Mäll. Vanaf hier -op 2756 meter boven zeeniveau- heb je een prachtig uitzicht op de vierduizenders die het Saaltal omringen, met in de verte de gletsjers van het Mischabel-gebergte. Sta letterlijk even stil bij dit uitzicht.

Je begint vanaf hier weer met de afdaling en loopt langs een korte bergkam naar de kleine vallei achter de Senggflüe. Kijk je achterom, dan zie je de gletsjer op de Nadelhorn. Een stukje lager duik je het lariksbos in en loopt via verende bospaadjes terug naar Saas-Fee.

PatitucciPhoto

Tip 2: De smokkelroute via de Jazzilücke Trail naar Italië

Na het opwarmrondje is het tijd voor wat meer uitdaging, hoewel deze tocht van 21 kilometer nog eenvoudig begint. Met een lange maar vlakke klim loop je langzaam maar zeker omhoog. Geniet tijdens het stijgen van het prachtige uitzicht met de vierduizend meter hoge toppen om je heen.

Je start vanaf Saas-Almagell en volgt de oude smokkelroute richting de grens van Zwitserland met Italië. Door het bos kom je uiteindelijk uit bij het afgelegen Furggtälli. Richting de Antrona-pas wordt de route steeds rotsachtiger en technischer.

In Italië loop je rond de Jazzihorn en steekt opnieuw de grens over. terug in Zwitserland start je afdaling. Goed voor de techniek, want het gaat hier vrij steil naar beneden. Via het helblauwe water van het Mattmark-stuwmeer daal je verder af en zie je in de verte Saas-Almagell al weer liggen. Je hebt in totaal zo’n 1400 hoogtemeters te pakken.

Saastal Tourismus AG

Tip 3: Glacier Trail is een bijzondere belevenis

Tot slot de absolute parel van deze lijst. Een trailrun die anders is dan je gewend bent. Je pakt namelijk een stuk gletsjer mee in de 28 kilometer die deze route telt. Vanuit Saas-Fee volg je de weg via Plattjen richting de bekende Britannia-hut.

Vanaf de hut kun je Klein Allalin op 3069 m meter beklimmen. Hiervandaan zie je Saas-Fee in het dal liggen, maar natuurlijk ook de imposante vierduizend meter hoge toppen van de bergen om je heen.

Vanaf de berghut ga je verder naar de Hohlaub-gletsjer en vervolgens via een rotsachtig pad naar de Allalin-gletsjer. Je steekt de gletsjer over en pakt aan de andere kant het wandelpad weer naar beneden. Je loopt via een steile afdaling naar het Mattmark-stuwmeer en vervolgens verder naar Saas-Almagell. Nog een laatste klimmetje en vervolgens daal je af naar het beginpunt Saas-Fee.

PatitucciPhoto

Meer over trailrunnen in Saas-Fee

Op zoek naar meer of andere routes? Ook de meeste gewone wandelpaden zijn natuurlijk geschikt om hardlopend af te leggen. Je hebt in dat geval keuze uit nog eens 350 kilometer aan uitgezette wandelroutes. Na een dag calorieën verbranden kun je de balans herstellen door in Saas-Fee in één van de geweldige restaurants te gaan eten.

Voor diverse voordelen kun je gebruik maken van de SaastalCard. Hiermee krijg je diverse mooie kortingen en reis je bovendien gratis met het ov en een aantal liften.


Check voor alle informatie de website van Saas-Fee.


Hoofdfoto: Christof R. Schmidt Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.