Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Avontuurlijke en sportieve activiteiten op Madeira

Een reisverhaal van Karin Nijhof

Op het bloemeneiland Madeira is het altijd lente. Het hele jaar door zijn de temperaturen zeer aangenaam. Zo komt het kwik in de zomer “nooit” boven de 30 graden uit, terwijl de temperatuur in de wintermaanden vaak niet verder zakt dan 18 graden. Door het perfecte klimaat is Madeira een “all year” bestemming. In een eerder artikel gaf ik alle reistips over Madeira dat ook wel het Hawaï van Europa wordt genoemd.

Madeira is niet het eiland voor een zonvakantie. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met betrekking tot het eerder geschetste klimaat. Gek genoeg heeft Madeira niet heel veel (zand)stranden. Behalve in de plaats Calheta, daar zijn twee opgespoten stranden. Sporadisch kom je hier en daar een zwart kiezelstrand tegen. Madeira is wel de bestemming voor outdoorfans. De volgende outdooractiviteiten kun je op Madeira doen.

Wandelen langs de levadas

Eén van de bekendste activiteiten op Madeira is natuurlijk het wandelen langs één van de vele levadas die Madeira rijk is. In totaal kent het eiland bijna 3000 kilometer aan levadas. Een levada is een irrigatiekanaal. Vroeger werd een levada gebruikt om regenwater van het noorden naar het zuiden te transporteren, aangezien het noorden van Madeira veel natter is. De levadas zijn ideaal om de schoonheid van het binnenland ontdekken. Het merendeel van de levadas gaan dwars door het Laurissilva forest, welke sinds 1999 deel uit maakt van de Unesco World Natural Heritage.

Levada walk Madeira
Levada walk Madeira, foto gemaakt door Karin Nijhof
Levada
Levada walk Madeira, foto gemaakt door Karin Nijhof

Hiken naar de top, Pico Ruivo

Wat ik (nog) niet heb gedaan, maar waar ik nog zeker een keer voor terug ga komen is het wandelen naar de top van de hoogste berg op Madeira, de Pico Ruivo. Deze top ligt op 1862 meter hoogte. Vanaf dit punt kijk je uit over de andere hoge toppen van Madeira; De Pico Arieiro (met de auto goed bereikbaar), de Pico Gato en de Pico das Torres. Om bij de top van de Pico Ruivo te komen moet je vanaf de parkeerplaats nog ruim een uur omhoog lopen (270 hoogtemeters). Je kunt vanaf de Pico Arieiro naar de Pico Ruivo hiken. De 10 kilometer lange wandeling wordt alleen aangeraden bij goed weer. Zijn de weersvoorspellingen goed? Maak dan je wandeling voor zonsopkomst en geniet vervolgens van de magische, panoramische view!

Pico Arieiro

Geen tijd om een lange wandeling te maken. Rijd dan naar de parkeerplaats van Pico Arieiro. Maak een korte wandeling naar de top (1818 meter).

Pico do Arieiro wandelroute bergen
De bekendste bergen van Madeira: Pico do Arieiro en Pico Ruivo, foto Sanne Mallant

Mountainreporter Sanne Mallant deelde haar ervaringen over deze wandelingen.

Canyoning

Avontuurlijk en sportief ingesteld? Verleg dan je grenzen want Madeira is een paradijs voor Canyoningliefhebbers. Met name het noorden en het centrale gedeelte van Madeira staan bekend als canyoning-walhalla. Midden in de natuur voeren avonturiers deze sport uit. Enkele kenmerken van Canyoing zijn, rotsklimmen, abseilen in een waterval, rots springen en zwemmen. Sanne Mallant deelde eerder haar canyoning ervaringen.

Voor meer informatie verwijs ik je door naar de website: www.madeiraexperiencetours.com

canyoning madeira
Eventjes zestig meter abseilen, foto Sanne Mallant

Trailrunning

Het landschap van Madeira biedt prachtige trails voor trailrunning. Elk jaar vinden er in Madeira een aantal trailrunning evenementen plaats waaronder, MIUT (Madeira Island Ultra Trail), the Ultra Sky Marathon en de Ecotrail. Wil je net dat ene stapje meer zetten oefen dan je trailrunning-skills op Madeira en of doe mee met een toernooi.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018
Een steile klim omhoog boven de wolken uit. Eigen foto: Sanne Mallant, Madeiramazing

Ga Mountainbiken

Ga Mountainbiken en of quadbiken, beiden te doen op Madeira. Leg een route met obstakels af langs levadas of door de bossen van Madeira. Omdat de meeste routes in een beschermd gebied liggen, moet je hier toestemming voor vragen.

Madeira vanuit de lucht, paragliden

Een unieke beleving vanuit de lucht krijg je door te gaan paragliden. Vanuit het vliegtuig (Tap Air) was mijn uitzicht al spectaculair. Nog mooier en bewonderenswaardiger moet het uitzicht vanuit een paraglide zijn. Al vliegend boven de indrukwekkende, steile kliffen die naar de oceaan leiden en de dichte vegetatie van het eiland moet de view over  het bloemeneiland fantastisch zijn.

Madeira vanuit de lucht
Madeira vanuit de lucht, foto vanuit het vliegtuig, gemaakt door Karin Nijhof

Geen zandstrand maar wel waterpret

Madeira wordt ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Dit komt niet alleen door het landschap maar ook door de hoge golven. Voor veel surfers is Madeira dan ook de ideale spot om te surfen. Daarnaast is Madeira zeer geschikt voor andere watersportactiviteiten als: zeilen, windsurfen, bodyboarding en coasteering.

Kortom

Een bezoek aan Madeira is zeker de moeite waard!


Deze reis is georganiseerd door het Madeira promotiebureau.
Op visit Madeira  en visit Portugal vind je alle informatie over het prachtige Portugese eiland.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer