Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De Ultra Pirineu, hardlopen in de Catalaanse Pyreneeën

Door: Bastiaan van der Staay

Eind september 2018 was het zover, mijn eerste reis naar de Catalaanse Pyreneeën. Samen met reporter Matthijs van der Pol ging ik op pad naar Barcelona en door naar de regio Cerdanya. Dat is de noordoosthoek van de Catalaanse Pyreneeën, grenzend aan Frankrijk en op minder dan 40 kilometer van Andorra. Anderhalf uur over grotendeels snelweg is de streek prima te bereizen. En als je er eenmaal bent daalt de totale rust op je neer.

het dunst bevolkte gebied van Europa

In dit schitterende landschap vindt voor de 10e keer de Ultra Pirineu plaats, een trailrun wedstrijd in de Sky Runners serie. Eigenlijk is de term trailrunning dan ook niet de juiste benaming voor deze run. Deze is veel extremer door de grote hoogteverschillen die overwonnen moeten worden. In dit artikel lees je er alles over.

Catalaanse Pyreneeën
Een van de deelnemers, 70 kilometer vóór het einde. Foto: © Bastiaan van der Staay

Ultra betekent Extreem

110 kilometer, 6.800 hoogtemeters en gemiddelde duur 20 uur! Dat noem ik extreem. Ik wist dan ook niet wat ik meemaakte. We waren er een paar dagen van tevoren en in onze persgroep zaten vooral mensen die dit ook echt gingen doen. Zo ook collega-reporter Matthijs. Hij ging voor de 45 kilometer variant met ruim 2.800 hoogtemeters. Ook pittig. Hoe hij dat heeft ervaren lees je hier. De overige runners gingen voor de Full Monty: 110 kilometer.

Vroeg weg, laat terug

Als je een dergelijke afstand wilt afleggen door ruig terrein wil je zoveel mogelijk daglicht hebben. Dat betekent voor dag en dauw beginnen. De start was stipt om zes uur en na ruim drie kwartier hebben de snelsten de eerste 1.000 hoogtemeters overwonnen. Het is dan nog steeds heel erg donker, maar de opkomende zon maakt dat je wel een geweldig uitzicht voorgeschoteld krijgt. Dus als je het iets rustiger aan doet en geniet van de omgeving, dan maak je de mooiste (snel)wandeltocht van je leven.

Om 07:00 uur steken de eerste na 1.000 hoogtemeters over. Nog minimaal 12 uur te gaan. Foto: © Bastiaan van der Staay

je moet wel binnen 26 uur binnen zijn

De winnaar, Jessed Hernandez, liep het hele stuk in iets minder dan 12 uur en 35 minuten. Nummer 2, Zaid Ait Malek, kwam vijf minuten later binnen. Ter vergelijk: een van onze collega journalisten kwam ongeveer 19 uur na de start binnen, om half 1 ’s nachts dus. De anderen deden er respectievelijk 20 en 21 uur over.

Catalaanse Pyreneeën
De winnaar, Jessed Hernandez. Foto: ©Guillem Casanova

Als je na 26 uur nog niet binnen bent, word je uit de wedstrijd gehaald. Maar velen zijn al zo slim om eerder af te haken. Sterker nog, ruim 40% haalt het einde niet, zo extreem is deze wedstrijd.

Maar er is meer dan extreem sporten

Zoals gezegd is het de dunst bevolkte regio in Europa en toch is alles wat je nodig hebt er voor handen. Prachtige natuur, geweldige hotels, werkende telefoonverbindingen (als je dat wilt) en goed onderhouden wegen. En de Catalanen zijn trotse mensen. Daar is letterlijk geen woord Spaans bij.

Bewogen geschiedenis

Zoals we uit het recente nieuws weten wil Catalunya graag onafhankelijk van Spanje als volwaardig EU-lid doorgaan. Dat is niet een wild idee van recente datum, dat willen ze al eeuwenlang. Men is dan ook apetrots op de eigen taal en trots op zijn vlag. Overal zie je de ‘yellow ribbon’, het onafhankelijkheidsteken. En de taxichauffeur doet alsof hij geen Spaans verstaat, zuiver Catalaans. Er is zelfs een kleine Catalaanse enclave in Frankrijk, Llivia. Een prachtig stadje met veel tweede huizen voor de welgestelde Barceloneten. Net als in La Molina, hét ski resort voor de Catalanen.

vanuit de lucht is alles mooier

We hadden het geluk dat we de regio en het strijdtoneel van de run vanuit de lucht konden aanschouwen, in alle rust, vanuit een hete luchtballon. Een absolute aanrader al is het niet goedkoop. Voor € 190,- per persoon maak je een vlucht van ongeveer anderhalf uur, met acht man in een mandje en tot ruim 3.000 meer de lucht in. Maar wat een ervaring.

Catalaanse Pyreneeën
“Dan maar liever de lucht in.” Ballonvaren is ge-wel-dig. Foto: © Bastiaan van der Staay

Eenvoudige maar zeer authentieke hotels

Er zijn nogal wat boeren die een tweede carrière zijn begonnen, die van hotelier. Er zijn in deze streek best veel boeren die hun bedrijf hebben verbouwd en dat hebben ze niet slecht gedaan. Wij zaten in Hotel MasRavetllat nabij Isòvol. Echt mooi en modern gedaan ondanks dat het heel simpel is. De familie is super aardig, al is het wel handig als je zelf een paar woorden Catalaans kunt spreken.

Van ruïne naar ‘kasteelhotel’

Hotel El Castell de la Pobla de Lillet (een hele mond vol) is op de resten van een voormalig kasteeltje gebouwd en dat hebben ze heel erg goed gedaan. Het feit dat je er alleen lopend kunt komen heeft wel wat. Het heeft maar zes kamers en de uitbaters doen alles zelf. We hebben er geweldig gegeten in de grote open keuken, culinaire hoogstandjes met voor mij ook nog eens perfect vegan uitgevoerde gerechten (en dat is meestal wel anders).

Catalaanse Pyreneeën
Ons kokend duo in La Pobla de Lillet. Foto: © Bastiaan van der Staay

Meer informatie:

Videoverslag Catalaanse Pyreneeën


Alles over Catalonië vind je op www.catalunya.com


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer