Door Catalaanse Pyreneeën rennen: Ultra Pirineu
De Ultra Pirineu, hardlopen in de Catalaanse Pyreneeën
Door: Bastiaan van der Staay
Eind september 2018 was het zover, mijn eerste reis naar de Catalaanse Pyreneeën. Samen met reporter Matthijs van der Pol ging ik op pad naar Barcelona en door naar de regio Cerdanya. Dat is de noordoosthoek van de Catalaanse Pyreneeën, grenzend aan Frankrijk en op minder dan 40 kilometer van Andorra. Anderhalf uur over grotendeels snelweg is de streek prima te bereizen. En als je er eenmaal bent daalt de totale rust op je neer.
het dunst bevolkte gebied van Europa
In dit schitterende landschap vindt voor de 10e keer de Ultra Pirineu plaats, een trailrun wedstrijd in de Sky Runners serie. Eigenlijk is de term trailrunning dan ook niet de juiste benaming voor deze run. Deze is veel extremer door de grote hoogteverschillen die overwonnen moeten worden. In dit artikel lees je er alles over.
Ultra betekent Extreem
110 kilometer, 6.800 hoogtemeters en gemiddelde duur 20 uur! Dat noem ik extreem. Ik wist dan ook niet wat ik meemaakte. We waren er een paar dagen van tevoren en in onze persgroep zaten vooral mensen die dit ook echt gingen doen. Zo ook collega-reporter Matthijs. Hij ging voor de 45 kilometer variant met ruim 2.800 hoogtemeters. Ook pittig. Hoe hij dat heeft ervaren lees je hier. De overige runners gingen voor de Full Monty: 110 kilometer.
Vroeg weg, laat terug
Als je een dergelijke afstand wilt afleggen door ruig terrein wil je zoveel mogelijk daglicht hebben. Dat betekent voor dag en dauw beginnen. De start was stipt om zes uur en na ruim drie kwartier hebben de snelsten de eerste 1.000 hoogtemeters overwonnen. Het is dan nog steeds heel erg donker, maar de opkomende zon maakt dat je wel een geweldig uitzicht voorgeschoteld krijgt. Dus als je het iets rustiger aan doet en geniet van de omgeving, dan maak je de mooiste (snel)wandeltocht van je leven.
je moet wel binnen 26 uur binnen zijn
De winnaar, Jessed Hernandez, liep het hele stuk in iets minder dan 12 uur en 35 minuten. Nummer 2, Zaid Ait Malek, kwam vijf minuten later binnen. Ter vergelijk: een van onze collega journalisten kwam ongeveer 19 uur na de start binnen, om half 1 ’s nachts dus. De anderen deden er respectievelijk 20 en 21 uur over.
Als je na 26 uur nog niet binnen bent, word je uit de wedstrijd gehaald. Maar velen zijn al zo slim om eerder af te haken. Sterker nog, ruim 40% haalt het einde niet, zo extreem is deze wedstrijd.
Maar er is meer dan extreem sporten
Zoals gezegd is het de dunst bevolkte regio in Europa en toch is alles wat je nodig hebt er voor handen. Prachtige natuur, geweldige hotels, werkende telefoonverbindingen (als je dat wilt) en goed onderhouden wegen. En de Catalanen zijn trotse mensen. Daar is letterlijk geen woord Spaans bij.
Bewogen geschiedenis
Zoals we uit het recente nieuws weten wil Catalunya graag onafhankelijk van Spanje als volwaardig EU-lid doorgaan. Dat is niet een wild idee van recente datum, dat willen ze al eeuwenlang. Men is dan ook apetrots op de eigen taal en trots op zijn vlag. Overal zie je de ‘yellow ribbon’, het onafhankelijkheidsteken. En de taxichauffeur doet alsof hij geen Spaans verstaat, zuiver Catalaans. Er is zelfs een kleine Catalaanse enclave in Frankrijk, Llivia. Een prachtig stadje met veel tweede huizen voor de welgestelde Barceloneten. Net als in La Molina, hét ski resort voor de Catalanen.
vanuit de lucht is alles mooier
We hadden het geluk dat we de regio en het strijdtoneel van de run vanuit de lucht konden aanschouwen, in alle rust, vanuit een hete luchtballon. Een absolute aanrader al is het niet goedkoop. Voor € 190,- per persoon maak je een vlucht van ongeveer anderhalf uur, met acht man in een mandje en tot ruim 3.000 meer de lucht in. Maar wat een ervaring.
Eenvoudige maar zeer authentieke hotels
Er zijn nogal wat boeren die een tweede carrière zijn begonnen, die van hotelier. Er zijn in deze streek best veel boeren die hun bedrijf hebben verbouwd en dat hebben ze niet slecht gedaan. Wij zaten in Hotel MasRavetllat nabij Isòvol. Echt mooi en modern gedaan ondanks dat het heel simpel is. De familie is super aardig, al is het wel handig als je zelf een paar woorden Catalaans kunt spreken.
Van ruïne naar ‘kasteelhotel’
Hotel El Castell de la Pobla de Lillet (een hele mond vol) is op de resten van een voormalig kasteeltje gebouwd en dat hebben ze heel erg goed gedaan. Het feit dat je er alleen lopend kunt komen heeft wel wat. Het heeft maar zes kamers en de uitbaters doen alles zelf. We hebben er geweldig gegeten in de grote open keuken, culinaire hoogstandjes met voor mij ook nog eens perfect vegan uitgevoerde gerechten (en dat is meestal wel anders).
Meer informatie:
- Meer informatie vind je op www.visitpirineus.com
- Over de hotels kun je hier en hier alles vinden
- Over de race kun je hier nog veel meer vinden
Videoverslag Catalaanse Pyreneeën
Alles over Catalonië vind je op www.catalunya.com
Bastiaan is een sportman in hart en nieren. Het hele jaar door met skiën bezig, in de hal, in de bergen en in de sportschool. Zomers naast skiën wandelen, hiken, kamperen of mountainbiken.