De laatste jaren ligt het mountainbiken in België onder vuur. Veel plekken zijn interessant voor ons bikers, maar mogen helaas niet bereden worden. Toch komt ‘wildrijden’ best veel voor en dit zorgt voor frictie. Daarom lijkt het mij goed om de kant van België te belichten waar je wél legaal over de trails mag crossen. En geloof me, die zijn ook de moeite waard!

Beringen: Skills park

We arriveren eind van de ochtend in Beringen. Locatie: Be Mine. Een bijzondere plek, want de verlaten industriële gebouwen en de imposante mijnwerktuigen trekken gelijk de aandacht. Deze plek is multifunctioneel. Je kunt er activiteiten doen als klimmen, fietsen en duiken. Er is mogelijkheid tot shoppen en eten en je kunt je kennis verbreden over het mijnverleden. Wij zijn er voornamelijk om te mountainbiken. Achter het grote shoppingcenter doemt een grote heuvel op. Een zogenaamde ’terril’, wat steenberg betekent. Van uit de verte zien we de lijnen al lopen en we worden enthousiast!

Mountainbiken
Het Skillspark van Beringen (Eigen foto)

Na ruim vijftig hoogtemeters klimmen kom je op de top uit. Hier heb je een mooie jumplijn met verschillende gradaties. Daarnaast kun je ook je balanceer- en dropskills oefenen op houten features in opbouwende hoogtes. Aan alle kanten van de terril kan je naar beneden.

Door middel van bordjes kun je zien hoe lastig deze ‘lijn’ is. Net als bij pistes op wintersport corresponderen de kleuren met een mate van uitdaging. De blauwe lijn gaat geleidelijk de heuvel af en weer op. Hoewel het klimmen soms vermoeiend en steil is, wordt hij nergens echt lastig. De rode lijn bevat al wat lastigere (en flink uitdagende) rockgardens, drops en klimmetjes. Full focus naar beneden!

Daarnaast zijn er ook nog vier zwarte lijnen. De waarschuwingsborden geven al aan dat het alleen voor gevorderden is. Bij twee van de trails kunnen we niet eens zien waar de route heen leidt. Tussen twee bomen door duik je over een rots de diepte in. Deze slaan we even over. Ook het weer, korte en heftige regenbuien, maakt het verraderlijk glad. Dit is niet ideaal. We kennen onze grenzen.

Mountainbiken
Steile afdalingen lijken op de foto ineens een stuk minder steil. (Eigen foto)
Mountainbiken
Lager op de trail beland je in een prachtige Belgische jungle (Eigen foto)

Omdat we niet verrast willen worden verkennen we de pittige trails eerst even. Het meeste is voor ons een mooie uitdaging, maar hier en daar stappen we toch even af. De combinatie van steile hellingen, smalle paden en gladheid maakt dat het ook voor de zeer ervaren mountainbiker een hele toffe locatie is, waarin ook zij uitgedaagd kunnen worden.

Mountainbiken
De zwarte lijnen zijn voor de echte thrillseekers! (Eigen foto)
Mountainbiken
Steil genoeg? (Eigen foto)

Fantastisch uitzicht

De terril kijkt uit over de hele omgeving en is een van de hoogste punten van het gebied. Het biedt je zicht over meerdere terrils, maar ook over een stukje mijnverleden. Dit ziet er imposant uit en geeft een rauwe sfeer aan deze bestemming. En dit past heel goed, want de trails hier kunnen ook als rauw omschreven worden. Mountainbiken brengt ons normaal in een natuurlijke en groene omgeving, dus dit is een welkome afwisseling.

Mountainbiken
Pittig klimmen met ‘BE MINE’ op de achtergrond (Eigen foto)
Mountainbiken
Rauwe trails! (Eigen foto)

De Romeinse Katzei

Na een dagje adrenaline vinden we rust bij bed & breakfast  ‘De Romeinse Katzei’, gelegen in Borgloon. Op deze plek wanen we ons ver in het zuiden van Europa. En dat terwijl we maar anderhalf uur van ons eigen bed slapen. De jeu de boules baan en het avondzonnetje nodigen uit om een potje te spelen. Met een lokaal biertje en een klein hapje genieten we van de chille omgeving. Ons diner mogen we nuttigen in het gezellige Italiaanse restaurant ‘De Kapenalij’. En met een goed gevulde maag, dankzij een pasta trio van de chef, pakken we onze nachtrust. De volgende dag staan er namelijk weer aardig wat kilometers op het programma.

Mountainbiken
Het heerlijke B&B waar we verbleven (Eigen foto)
Mountainbiken
P.s. de auteur van dit stuk heeft gewonnen 🙂 (Eigen foto)

Beringen: De zwarte route

Op het zelfde startpunt als het skills park kun je ook kiezen voor verschillende routes. Deze zijn qua kilometers een stuk langer, maar lang niet zo technisch. Leuk dus voor de afwisseling of als het allemaal niet zo spannend hoeft.

We starten de dag met een heerlijk ontbijt met verse ingrediënten in onze B & B. Daarna doen we wat onderhoud aan onze fietsen en rijden we met de auto richting de startplaats. De route is ruim veertig kilometer en voert langs bossen, terrils en industrieterreinen. De start bouwt leuk op met slingerende paadjes, hier en daar wat hoogteverschil en een mooie omgeving. Helaas zwakt dit halverwege af en rijden we langs woonwijken en industrie. Niet de omgeving en uitdaging waarop we gehoopt hadden.

Wat ons betreft had de route de helft korter kunnen zijn. Als je goed oplet zijn er een paar plekjes te vinden waar je een sprongetje mee kunt pakken. De bossen zijn mooi en de mijnindustrie rondom BE MINE is indrukwekkend.

Als je een dagje Beringen doet kan je deze route best meepakken als je een kilometervreter bent. Daarna kun je nog een paar uurtjes spelen op het skills park. Dat hebben wij uiteraard ook nog even gedaan!

Mountainbiken
Als je goed oplet zijn er leuke plekjes om een sprong mee te pakken (Eigen foto)
Mountainbiken
Waar trails samenkomen (Eigen foto)
Mountainbiken
De prachtige bossen rondom Beringen (Eigen foto)
Mountainbiken
Het mijnverleden langs de route (Eigen foto)

Genk: De route route

We overnachten in ‘M-Hotel’ in het centrum van Genk. Vanuit daar kunnen we de volgende dag, op de fiets, onze twee andere bestemmingen aandoen. Bij het ontbijt nemen we  voldoende energie tot ons en gaan op pad voor het volgende avontuur.

Mountainbiken
M-Hotel Genk (Eigen foto)

De rode route pakken we 500 meter van het hotel op. Na een kort ritje door het centrum duiken we een paadje langs het spoor in. Deze singletrack slingert lekker door de bosjes en we vergeten al snel dat we in de stad zijn. De aard van deze ruim veertig kilometer lange route is vooral een combinatie van mooie stukken die overbrugt moeten worden met asfalt. Singletrails wisselen af met bospaden naast bloeiende heide. Hier en daar moeten we even aanzetten om te klimmen, maar nergens wordt het echt lastig. Een prima route voor beginners met een beetje conditie.

Mountainbiken
Aan de rand van de stad en toch middenin de natuur (Eigen foto)
Mountainbiken
De perfecte tijd om over de heide te crossen! (Eigen foto)

Als de route bijna op z’n eind is, kom je langs een bikepark. Deze ligt ter hoogte van Kattevennen. Deze mountainbike speeltuin is een waardevolle toevoeging om even mee te pakken. De rode route zelf is niet echt technisch, dus hier kan je nog even aan je skills werken. De features zijn toegankelijk en ook voorzien van de bekende kleurcode. Alleen is zwart hier een stuk minder uitdagend dan bij BE-MINE, maar we snappen het idee.

We rijden een rondje en zien dat we kunnen oefenen met balans, sprongetjes en rockgardens. Ook is er een geasfalteerde pumptrack waar jong en oud plezier op hebben. Een mooie plek om met kinderen heen te gaan, maar ook leuk om vertrouwd te raken met je mountainbike skills.

Mountainbiken
Oefenen op de rockgarden (Eigen foto)
Mountainbiken
De opbouwende moeilijkheidsgraad is goed aangegeven (Eigen foto)

Winterslag: C-MINE

Halverwege de rode route van Genk kom je langs C-MINE. Dit is een voormalige steenkolenmijn wat nu een recreatief centrum is. Vanaf een van de parkings kan je daar, met je mountainbike, ook een terril oprijden. Vanaf de top kan je verschillende trails naar beneden rijden. Deze zijn vrij uitdagend door de losse ondergrond en steile wanden. In mountainbike termen: enduro lijnen!

Mountainbiken
Ja, daar gingen we recht naar beneden (Eigen foto)

Door het ruige karakter van de trails is dit een plek voor gevorderden.  Ook het klimmen naar de top is pittig. Het afdalen is geweldig, maar om dat meerdere malen te doen, moeten de hoogtemeters ook gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat je er zeker een dagdeel zoet kan zijn.

Mountainbiken
Uitblazen na het klimmen en genieten van het uitzicht (Eigen foto)
Mountainbiken
Heel veel trails op een klein oppervlak (Eigen foto)

Conclusie

De combinatie van de route van Genk, Winterslag en het bikepark maken het de moeite waard om hier een dag heen te gaan. De route is goed uitgepijld, maar in de bebouwde kom zie je soms snel een pijltje over het hoofd.
Het Skills park bij Beringen is een ‘must ride’ voor de technische mountainbiker. Het is geweldig dat dit zo dicht bij Nederland te vinden is. Alle locaties liggen op ongeveer een half uur rijden van elkaar. Dit maakt het aantrekkelijk om een weekend die kant op te gaan. Want hoewel het maar een uurtje rijden van de grens is, voelt het toch alsof je lekker ver weg bent! Waar wacht je nog op?

Trails Beringen: klik hier

Trails Genk: klik hier

Overnachting Borgloon: deromeinsekatzei.be

Heerlijk gegeten in Borgloon bij: dekapelanij.be

Overnachting Genk: www.m-hotel.be

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer