Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Staat Belize al op jouw wishlist?

Door: Pauline van der Waal

Tot onze grote verbazing kwamen we Belize al eens tegen op een lijstje met de minst bezochte landen ter wereld. Zo onbekend is dit land in Centraal-Amerika -ongeveer half zo groot als Nederland- toch ook weer niet?

Ken jij Belize eigenlijk al?

Belize ligt in Midden-Amerika, onder Mexico en boven Guatemala. Druk is het er niet: er wonen maar zo’n 300.000 mensen. Dat betekent dat er plek genoeg is voor de natuur. Bovendien kun je er de eeuwenoude Mayacultuur leren kennen. Misschien heb je wel eens gehoord van het enorme tempelcomplex Tikal in buurland Guatemala? Ook Belize heeft de nodige bezienswaardigheden. We hebben drie absolute must-visits op een rijtje gezet waarom je zeker nog een keer naar Belize moet.

Bezoek de Mayatempels en verbaas je

Je kunt kiezen uit verschillende plaatsen om de Mayatempels te bekijken. Zo heb je bijvoorbeeld Caracol, het grootste complex van het land. De hoogste tempel daar telt maar liefst 43 meter. Een iets rustiger maar zeker niet minder indrukwekkend tempelcomplex is Xunantunich vlakbij het stadje San Ignacio. Heb je er dan nog niet genoeg van, ga dan naar de kleinere tempelcomplexen. Zo ligt Altun Ha op zo’n 50 kilometer ten noorden van Belize Stad. Het complex Lamanai ligt op zo’n 25 kilometer ten zuiden van de stad Orange Walk Town.

De eeuwenoude Mayacultuur zie je nog overal in Belize terug.
De eeuwenoude Mayacultuur zie je nog overal in Belize terug.

Jungle in overvloed

De natuur in Belize is onovertroffen. Er zijn meerdere nationale parken met de meest waanzinnige plant- en diersoorten. Zo dankt het Guanacaste National Park haar naam aan de typerende guanacaste bomen die er groeien in dit tropisch regenwoud. Geweldig voor wandelaars, vogelspotters en natuurlijk natuurliefhebbers. Zo komt er bijvoorbeeld de zeldzame jaguarundi voor, ook wel wezelkat genoemd. Ook spot je er de nationale bloem van Belize (een zwarte orchidee) en de nationale vogel (de geelsnaveltoekan).

De geelsnaveltoekan, de nationale vogel van Belize. Foto: Pixabay
De geelsnaveltoekan, de nationale vogel van Belize. Foto: Pixabay

Duiken in het ongelofelijke Great Blue Hole

Bekend geworden toen Jacques-Yves Cousteau in 1971 de diepte van dit bijzondere fenomeen kwam opmeten. Het bijna cirkelvormige ‘gat’ in de oceaanbodem heeft een diameter van 300 meter en is 124 meter diep. Een heel stuk dieper dan de bodem er omheen in ieder geval. Het gat is ontstaan toen deze kalksteengrot is ingestort, in een tijd dat het zeewater lager stond en de grot nog boven het water uitstak.
Het is een geweldige plek om te duiken, maar ook om te snorkelen. Aan de randen is namelijk een koraalrif met de bijbehorende ontelbare vissen die je van dichtbij kunt bekijken.

Het beroemde Great Blue Hole van bovenaf. Public picture Wikimedia
Het beroemde Great Blue Hole van bovenaf. Public picture Wikimedia

Voor meer informatie over Belize kijk je op de website van Centro America.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer