Staat Belize al op jouw wishlist?

Door: Pauline van der Waal

Tot onze grote verbazing kwamen we Belize al eens tegen op een lijstje met de minst bezochte landen ter wereld. Zo onbekend is dit land in Centraal-Amerika -ongeveer half zo groot als Nederland- toch ook weer niet?

Ken jij Belize eigenlijk al?

Belize ligt in Midden-Amerika, onder Mexico en boven Guatemala. Druk is het er niet: er wonen maar zo’n 300.000 mensen. Dat betekent dat er plek genoeg is voor de natuur. Bovendien kun je er de eeuwenoude Mayacultuur leren kennen. Misschien heb je wel eens gehoord van het enorme tempelcomplex Tikal in buurland Guatemala? Ook Belize heeft de nodige bezienswaardigheden. We hebben drie absolute must-visits op een rijtje gezet waarom je zeker nog een keer naar Belize moet.

Bezoek de Mayatempels en verbaas je

Je kunt kiezen uit verschillende plaatsen om de Mayatempels te bekijken. Zo heb je bijvoorbeeld Caracol, het grootste complex van het land. De hoogste tempel daar telt maar liefst 43 meter. Een iets rustiger maar zeker niet minder indrukwekkend tempelcomplex is Xunantunich vlakbij het stadje San Ignacio. Heb je er dan nog niet genoeg van, ga dan naar de kleinere tempelcomplexen. Zo ligt Altun Ha op zo’n 50 kilometer ten noorden van Belize Stad. Het complex Lamanai ligt op zo’n 25 kilometer ten zuiden van de stad Orange Walk Town.

De eeuwenoude Mayacultuur zie je nog overal in Belize terug.
De eeuwenoude Mayacultuur zie je nog overal in Belize terug.

Jungle in overvloed

De natuur in Belize is onovertroffen. Er zijn meerdere nationale parken met de meest waanzinnige plant- en diersoorten. Zo dankt het Guanacaste National Park haar naam aan de typerende guanacaste bomen die er groeien in dit tropisch regenwoud. Geweldig voor wandelaars, vogelspotters en natuurlijk natuurliefhebbers. Zo komt er bijvoorbeeld de zeldzame jaguarundi voor, ook wel wezelkat genoemd. Ook spot je er de nationale bloem van Belize (een zwarte orchidee) en de nationale vogel (de geelsnaveltoekan).

De geelsnaveltoekan, de nationale vogel van Belize. Foto: Pixabay
De geelsnaveltoekan, de nationale vogel van Belize. Foto: Pixabay

Duiken in het ongelofelijke Great Blue Hole

Bekend geworden toen Jacques-Yves Cousteau in 1971 de diepte van dit bijzondere fenomeen kwam opmeten. Het bijna cirkelvormige ‘gat’ in de oceaanbodem heeft een diameter van 300 meter en is 124 meter diep. Een heel stuk dieper dan de bodem er omheen in ieder geval. Het gat is ontstaan toen deze kalksteengrot is ingestort, in een tijd dat het zeewater lager stond en de grot nog boven het water uitstak.
Het is een geweldige plek om te duiken, maar ook om te snorkelen. Aan de randen is namelijk een koraalrif met de bijbehorende ontelbare vissen die je van dichtbij kunt bekijken.

Het beroemde Great Blue Hole van bovenaf. Public picture Wikimedia
Het beroemde Great Blue Hole van bovenaf. Public picture Wikimedia

Voor meer informatie over Belize kijk je op de website van Centro America.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer