Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Duurzaam reizen naar het inspirerende Zwitserland

Door Edwin Hagenouw | fan van Duurzaam Zwitserland

Zwitserland is volgens het World Economic Forum de onbetwiste nummer 1 in “ecologische duurzaamheid” . Dat is te lezen in het Travel & Tourism Competitiveness Report. Het land loopt daarnaast ook nog eens voorop in vele andere duurzaamheidsranglijsten. Als outdoor- en natuurliefhebbers komen wij natuurlijk meer dan de gemiddelde Nederlander in de Alpen. We zijn hierdoor vaak dichtbij de natuur en merken hoe kwetsbaar deze is.

Mountainreporters is dan ook een sterk voorvechter voor duurzaam reizen om daarmee het milieu zo weinig mogelijk te belasten. We zijn dan ook trots om samen met Zwitserland Toerisme te werken aan een groene toekomst voor ons en alle volgende generaties. De natuur, bergen, landschappen en wateren zijn altijd de belangrijkste reden geweest om naar Zwitserland te reizen. Natuur zit in het DNA van het prachtige Alpenland en natuurlijk ook in jouw DNA, als lezer van Mountainreporters.

Swisstainable

We leven in het tijdperk van duurzaamheid en de pandemie heeft ons verlangen naar authenticiteit en nabijheid tot de natuur ergroot. Geen enkele andere bestemming voorziet zo in deze behoefte als Zwitserland. De Zwitsers hebben er altijd voor gezorgd dat er een evenwicht wordt gevonden tussen de behoeften van toeristen, de lokale bevolking en het milieu. Om dit doel te blijven bereiken wil de Zwitserse toeristenindustrie een effectieve beweging lanceren.

Zwitserland. Ook in de toekomst de meest duurzame reisbestemming ter wereld. Dit is het Meer van Davos. Copyright: Zwitserland Toerisme/Ivo Scholz

Deze zal worden gelanceerd met de nieuwe duurzaamheidsstrategie onder de mooie naam SwisstainableMet Swisstainable wordt een eerste grote stap gezet om Zwitserland als reisbestemming op lange termijn veilig te stellen en het de meest duurzame bestemming ter wereld te maken.

Natuur

Natuur en respect voor de natuurlijke rijkdommen vormen dan ook steeds een fundamenteel onderdeel van het toeristische aanbod in Zwitserland. De Zwitserse natuurparken bieden niet alleen veel ontspanning en recreatie, maar dragen ook bij aan het behoud van natuurlijke habitats. Ontdek de Zwitserse natuurparken te voet of met de fiets.

Elk seizoen is een aparte belevenis. Niet alleen omwille van het natuurspektakel maar evenzeer door de ontmoetingen met de locals die ook eeuwenoude tradities in stand houden.

Uitzicht over het Vierwoudstedenmeer. Copyright: Zwitserland Toerisme

Een derde van Zwitserland bestaat uit bossen en daar komt jaarlijks een oppervlak bij ter grootte van de Thunersee. Voornamelijk in de Alpen en op de zuidzijde van de Alpen herovert het bos terrein. Kappen is alleen toegestaan met een speciale ontheffing en gekapte bomen moeten in beginsel door nieuwe aanplant worden vervangen. ’s Winters bieden de bossen bescherming tegen lawines.

Bovendien zijn de vele loof- en naaldbossen een domicilie voor veel dieren. Voor de mens is het bos een plek van rust en ontspanning. Daarnaast slaan bossen CO2 op in de vorm van biomassa en halen zo dit schadelijke broeikasgas uit de atmosfeer.

De avond valt over het Lago Di Saoseo bij Poschiavo in Graubünden. Copyright: Zwitserland Toerisme

Met zevenduizend meren en 65000 kilometer rivieren, stromend water en watervallen is Zwitserland het waterfort van Europa. Wist je dat de bron van de Rijn ontspringt in de Zwitserse Alpen in de Tomasee, vlakbij de Oberalppas?

Actief in de Zwitserse natuur

Zwitserland telt ongeveer 65000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, negenduizend kilometer gemarkeerde trails voor mountainbikers en 12.000 kilometer bewegwijzerde routes voor toerfietsers. Op de website van het routenetwerk SwitzerlandMobility vind je een overzicht van alle nationale, regionale en lokale routes. Je vindt er tevens kano- en skatingroutes, routes voor winter- en sneeuwschoenwandelingen en zelfs sleeroutes en langlaufloipes.

Fietsen op de Fairtrail bij Lenzerheide. Copyright: Zwitserland Toerisme

Het aanbod bestaat uit een netwerk van uniform aangegeven routes over het hele land die perfect aansluiten op het openbaar vervoer. Alle routes zijn gratis te raadplegen via de website of de app. Ben je een echte wandelfan? Check dan ook eens deze 32 topwandelingen in de Zwitserse natuur.

Reizen naar en in Zwitserland

Natuurlijk reis je naar Zwitserland met je eigen auto of per spoor. Vanuit de Benelux is Zwitserland goed bereikbaar met de trein via Duitsland of Frankrijk. De reistijd vanuit Amsterdam naar Basel bedraagt 6,5 uur. Vanuit Brussel is dat nog geen zes uur.

Spectaculaire treinreizen door het Zwitserse landschap. De Rhätische Bahn op het Landwasser Viaduct. Copyright: Zwitserland Toerisme

Reizen in Zwitserland is veilig, eenvoudig, betrouwbaar en duurzaam en doe je vooral met het openbaar vervoer. Op een drieduizend kilometer lang spoorwegnet rijden dagelijks negenduizend treinen. Een aantal dat wereldwijd niet wordt geëvenaard. De treindichtheid bedraagt meer dan 140 treinen per traject. Bovendien is het totale spoornet van alle nationale en regionale spoorwegmaatschappijen vrijwel helemaal elektrisch. De treinen rijden dus nagenoeg zonder milieuvervuiling door de 671 tunnels en over de zesduizend spoorbruggen.

De treinen rijden nagenoeg zonder milieuvervuiling door 671 tunnels en over de zesduizend spoorbruggen

Het Zwitserse openbaar vervoer is wijd en zijd beroemd om zijn stiptheid en fijnmazige netwerk. Met de Zwitserse trein kom je al heel eind ver. In combinatie met de postbus kom je tot in de verste uithoeken van het land. De dienstregeling van treinen en de Zwitserse postbussen zijn perfect op elkaar afgestemd. In enkele dunbevolkte gebieden in de bergen rijden geen postbussen. Daar biedt de Bus Alpin uitkomst (mei-juni t/m oktober). Dit is vooral voor wandelaars en klimmers een uitkomst.

Volop genieten van een van de ontelbare wandelpaden in het Zwitsers Nationaal Park in Graubünden. Copyright: Zwitserland Toerisme

Elf dorpen in Zwitserland zijn autovrij. In Melchsee-Frutt, Blatten-Belalp, Mürren, Wengen, Saas-Fee, Zermatt, Bettmeralp, Rigi-Kaltbad, Stoos, Braunwald en Riederalp ervaar je de ultieme combinatie van rust, natuur en Zwitserse gezelligheid. Klik hier voor meer informatie over de autovrije dorpen in Zwitserland.

Swiss Travel System

Met het befaamde Swiss Travel System heb je één ticket voor het circa 29.000 kilometer omvattende openbaarvervoernet van Zwitserland. Op het dichtste openbaarvervoernet van de wereld rijden de treinen volgens vast patroon: altijd op dezelfde minuut na elk heel en/of half uur, op alle trajecten. Kinderen t/m 16 jaar rijden gratis dankzij de Swiss Family Card.

Grand Train Tour of Switzerland

Tijdens de Grand Train Tour of Switzerland reis je met panoramatreinen naar alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Zwitserland, het hele jaar door. Je passeert elf grote meren, hoort de vier officiële talen, komt door vijf UNESCO-werelderfgoedlocaties en ondertussen geniet je van 1280 kilometer aan magnifieke uitzichten. Dit is dé manier om Zwitserland te verkennen.

Zes duurzame Zwitserse regio’s in de spotlights

Mountainreporters is partner van Zwitserland in het promoten van duurzaam reizen. In deze samenwerking zullen we in 2021 een zestal regio’s belichten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. In de diverse artikelen op zowel de website, social media als onze nieuwsletters zullen we aandacht besteden aan duurzame activiteiten en initiatieven in Graubünden, Wallis, Ticino, Luzern, Bern en het Meer van Genève. Klik op de namen van de regio’s voor uitgebreide informatie in het Nederlands.


Klik hier voor meer informatie over Duurzaam Reizen naar Zwitserland


Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.