Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Kilometers ondergrondse gangen zijn er te vinden onder het hoogste puntje in ons kikkerlandje, de Sint-Pietersberg. Onder de Sint-Pietersberg ligt namelijk een groot gangenstelsel. En waar velen een normale (wandel) tour door de grotten doen, die ik overigens ook al meerdere malen met bezoekers in Maastricht heb gedaan, deden wij het deze keer even anders! Een steptocht door het gangenstelsel!

Wist je dat in de grotten noord je de bunker kan bezoeken waar tijdens de tweede wereld oorlog o.a. de nachtwacht van Rembrandt lag opgeslagen?

Bruikbare instructie

Er zijn in Maastricht twee plekken om de grotten te bezoeken: de grotten noord en de Zonneberg grotten. Wist je dat je in het noordelijke gangenstelsel  de bunker kan bezoeken waar tijdens de tweede wereld oorlog o.a. de nachtwacht van Rembrandt lag opgeslagen?

Vooral niet zelf de grotten in gaan steppen

Voor de steptocht gaan wij echter naar de Zonneberg ingang. We verzamelen met onze groep bovenaan de berg bij de ENCI groeve. Daar krijgen we onze steps en hoofdlampjes, want  beneden is het natuurlijk donker dus een beetje licht is wel fijn. De ingang ligt wat lager, dus we laten onze steps naar beneden rollen en kunnen zo alvast even aan de step wennen. We doen onze lampjes aan, wij hebben er zin in! De grotten zijn het hele jaar door zo’n 11 graden, dus het is maar goed dat we allemaal een trui/jas aan hebben. Er wordt ons nog even op het hart gedrukt dat mocht je de groep kwijtraken, gewoon blijven staan en vooral niet zelf de grotten in gaan steppen.

Dat lijkt onnodig, maar wij behoren tot een zeldzame groep waarbij toch niet iedereen het bijhoudt wat resulteert in wat mensen die alleen in de grot komen te staan. Gelukkig blijft zoals afgesproken iedereen staan en zijn ook zij weer snel bij de groep, we vervolgen onze weg wel wat rustiger.

Op de step mergel grotten
Op de step in de mergel grotten ©Foto: Tessa Kramer

Geschiedenisles 2.0

We steppen echter niet aan een stuk door, maar staan geregeld even stil. Zo kan onze gids ons alles over deze grotten vertellen. Zei ik grotten? Eigenlijk zijn dit namelijk helemaal geen grotten aangezien ze niet natuurlijk zijn ontstaan zo verteld onze gids. Dit gangenstelsel is namelijk ontstaan door de winning van mergel. Mergel werd in grote blokken uitgezaagd. Ook de verhalen over de mosasaurus, die als eerst gevonden is in de grotten van Maastricht, worden uitgebreid behandeld.

In het donker

Ondertussen maken wij meters op onze step. Even leggen we de step aan de kant. We doen alle lichten uit en ervaren hoe het echt is zonder licht. En dat is donker. Heel erg donker. Je ziet helemaal niets. Met licht zou ik hier al niet willen verdwalen, maar zonder licht is dat toch bijna een onmogelijke opgave! Gelukkig doen wij gewoon weer allemaal onze hoofdlampen aan en steppen we door totdat we weer bij de ingang komen. Wat een leuke en avontuurlijke manier om meer te leren over de geschiedenis van de grotten!

Na afloop steppen we weer terug een stukje heuvelopwaarts om daarna de steps in te leveren. Natuurlijk sluiten we in stijl af bij het café waarnaast we eerder verzamelden voor de tocht.

Cafe Mergelgrotten
In stijl afsluiten met prima uitzicht op de maas ©Foto: Tessa Kramer

Lees meer over outdoor in Nederland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer