klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Kilometers ondergrondse gangen zijn er te vinden onder het hoogste puntje in ons kikkerlandje, de Sint-Pietersberg. Onder de Sint-Pietersberg ligt namelijk een groot gangenstelsel. En waar velen een normale (wandel) tour door de grotten doen, die ik overigens ook al meerdere malen met bezoekers in Maastricht heb gedaan, deden wij het deze keer even anders! Een steptocht door het gangenstelsel!

Wist je dat in de grotten noord je de bunker kan bezoeken waar tijdens de tweede wereld oorlog o.a. de nachtwacht van Rembrandt lag opgeslagen?

Bruikbare instructie

Er zijn in Maastricht twee plekken om de grotten te bezoeken: de grotten noord en de Zonneberg grotten. Wist je dat je in het noordelijke gangenstelsel  de bunker kan bezoeken waar tijdens de tweede wereld oorlog o.a. de nachtwacht van Rembrandt lag opgeslagen?

Vooral niet zelf de grotten in gaan steppen

Voor de steptocht gaan wij echter naar de Zonneberg ingang. We verzamelen met onze groep bovenaan de berg bij de ENCI groeve. Daar krijgen we onze steps en hoofdlampjes, want  beneden is het natuurlijk donker dus een beetje licht is wel fijn. De ingang ligt wat lager, dus we laten onze steps naar beneden rollen en kunnen zo alvast even aan de step wennen. We doen onze lampjes aan, wij hebben er zin in! De grotten zijn het hele jaar door zo’n 11 graden, dus het is maar goed dat we allemaal een trui/jas aan hebben. Er wordt ons nog even op het hart gedrukt dat mocht je de groep kwijtraken, gewoon blijven staan en vooral niet zelf de grotten in gaan steppen.

Dat lijkt onnodig, maar wij behoren tot een zeldzame groep waarbij toch niet iedereen het bijhoudt wat resulteert in wat mensen die alleen in de grot komen te staan. Gelukkig blijft zoals afgesproken iedereen staan en zijn ook zij weer snel bij de groep, we vervolgen onze weg wel wat rustiger.

Op de step mergel grotten
Op de step in de mergel grotten ©Foto: Tessa Kramer

Geschiedenisles 2.0

We steppen echter niet aan een stuk door, maar staan geregeld even stil. Zo kan onze gids ons alles over deze grotten vertellen. Zei ik grotten? Eigenlijk zijn dit namelijk helemaal geen grotten aangezien ze niet natuurlijk zijn ontstaan zo verteld onze gids. Dit gangenstelsel is namelijk ontstaan door de winning van mergel. Mergel werd in grote blokken uitgezaagd. Ook de verhalen over de mosasaurus, die als eerst gevonden is in de grotten van Maastricht, worden uitgebreid behandeld.

In het donker

Ondertussen maken wij meters op onze step. Even leggen we de step aan de kant. We doen alle lichten uit en ervaren hoe het echt is zonder licht. En dat is donker. Heel erg donker. Je ziet helemaal niets. Met licht zou ik hier al niet willen verdwalen, maar zonder licht is dat toch bijna een onmogelijke opgave! Gelukkig doen wij gewoon weer allemaal onze hoofdlampen aan en steppen we door totdat we weer bij de ingang komen. Wat een leuke en avontuurlijke manier om meer te leren over de geschiedenis van de grotten!

Na afloop steppen we weer terug een stukje heuvelopwaarts om daarna de steps in te leveren. Natuurlijk sluiten we in stijl af bij het café waarnaast we eerder verzamelden voor de tocht.

Cafe Mergelgrotten
In stijl afsluiten met prima uitzicht op de maas ©Foto: Tessa Kramer

Lees meer over outdoor in Nederland


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer