Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Een beklimming met een luchtje

Door Peter Nefkens

Drie korte maar krachtige beklimmingen op een vuilnisbelt? Het kan in Drenthe, waar de provincie voor ettelijke miljoenen euro’s de aloude VAM-berg heeft opgeknapt. Wat heet! De berg bij Wijster van 56 meter hoogte heeft nu drie beklimmingen met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%, stukken waar de 15% wordt aangetikt en zelfs 160 meter met vervelende keitjes. De naam werd direct maar gewijzigd in Col du VAM.

Het was de voorbije dagen zo kort na de officiële opening direct hartstikke druk op de Col du VAM en dat is niet zo gek. De VAM-berg was altijd gesloten, verboden terrein en dus voor veel mensen bijna een mythe. Er liep slechts één weggetje over de berg en die was eenmaal per jaar toegankelijk voor de wielrenners. Op de dag van de Ronde van Drenthe kon fietsminnend Nederland zich elk voorjaar wagen aan de toen al steile helling. Pas drie jaar geleden kwam er een najaarstoertocht bij, de Green Mountain Tour en daar zat ie ook in.

col du vam
De Col du VAM kent ook een kasseienstrook. (Foto Artizzl Media / Peter Nefkens)

Vuilnisbelt

De hele mythe rond de VAM-berg heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat de berg gewoon een oude vuilnisbelt is van de Vuil Afvoer Maatschappij. Daar bij Wijster werd het afval van alle Nederlanders bij elkaar gestampt en voorzien van folie en aarde. Zo creëren ze een berg in Drenthe. De 40-plussers kennen vast nog wel de groene treinwagons met opschrift VAM. Die werden in de jaren zeventig en tachtig door heel Nederland naar Wijster gereden en met het afval werd dit hoogste punt van Drenthe gemaakt.

Tijden veranderen, VAM heet nu Attero en veel afval wordt tegenwoordig gewoon verbrand. Eigenlijk jammer, want nóg een paar van die bergen zijn koren op de molen van de wielrenner.

Later dit jaar wordt begonnen met de aanleg van een aantal mountainbikeroutes en er staan ook nog wandelroutes gepland

Het mooie van die veranderingen is wel dat Attero door de provincie Drenthe werd overgehaald om de VAM-berg om te toveren tot Col du VAM, met eerst drie beklimmingen voor toerfietsers. Later dit jaar wordt begonnen met de aanleg van een aantal mountainbikeroutes en er staan ook nog wandelroutes gepland. Gedeputeerde Henk Brink heeft er haast een persoonlijk doel van gemaakt: ‘die berg moet open staan voor fietsers’. Nederland zal weten dat Drenthe fietsprovincie nummer één wil zijn.

col du vam
Drie uitdagingen op een dag op de Col du VAM. (Foto Artizzl Media / Peter Nefkens)

Trainingskamp

Maar dan de praktijk, valt er een beetje te fietsen? Ja wis en waarachtig! De Col du VAM is het mooiste wat de wielerliefhebbers in het noorden van het land is overkomen. Het is een wielermekka geworden, waar je een heerlijk trainingskamp op kunt slaan op weg naar hogere uitdagingen, zeg maar echte bergen in de Alpen, Dolomieten of Pyreneeën. Er liggen drie beklimmingen, waarvan de middelste de oude klim naar de top is. De klimmetjes verschillen op zich niet heel veel van elkaar en hebben elk een steil stuk van zo’n 15% te bieden.

De meest rechtse klim vanaf de twee ingangen biedt nog wat extra’s: eenmaal bijna boven kun je in plaats van rechts aanhouden over het heerlijke vlakke asfalt, ook links afbuigen om over keitjes de laatste 160 meter te fietsen. Een vies steil stukje, maar best te doen en in droge toestand niet zo vervelend als de soms schots-en-scheve kasseien in Vlaanderen. Nu lag er nog veel zand op, maar als er een paar keer een flinke bak regen overheen gespoeld is, worden de keien glad en weet de Vlaanderenganger wel wat er met het achterwiel kan gebeuren op het steilste stuk: dat slipt gewoon weg.

Een vies steil stukje, maar best te doen en in droge toestand niet zo vervelend als de soms schots-en-scheve kasseien in Vlaanderen

Op de top van de berg staat het informatiecentrum De Blinkerd, een ideale plek voor een herberg waar de appeltaart met slagroom genuttigd kan worden. Zover is het nog niet, bovendien is het nu nog een beklimming met een luchtje. Het terrein van Attero is gewoon vol in bedrijf, de schoorstenen roken dag en nacht door en dat levert geen frisse dennengeur op. Attero gaat echter wel een speciale 800 meter lange muur bouwen van afvalgrondstoffen.

col du vam
Prachtig afdalen op gloednieuw asfalt. (Foto Artizzl Media / Peter Nefkens)

Afdaling

Als je omhoog gaat, volgt er ook een afdaling. Dat afdalen ging de ervaren fietsers best af, want er werden soms snelheden van boven de 60 kilometer per uur genoteerd op dit kleine stukje naar beneden. En dan werd de haakse bocht naar links vaak ook achteloos met volle snelheid genomen. Het mooie van de drie beklimmingen is vooral dat bijna overal eenrichtingsverkeer geldt. Alleen op de meest linkse klim komen de fietsers tegenliggers tegen, die begonnen zijn aan de afdaling. Ideaal en zo blijkt de Col du VAM een echte aanwinst voor De Fietsprovincie die Drenthe wil zijn.

Hoe kom je bij de Col du VAM?

De Col du VAM ligt vlakbij Wijster in de gemeente Midden-Drenthe. De berg is eenvoudig te bereiken voor mensen die van verder weg komen. Neem de A28 richting Groningen en pak de afslag Dwingeloo/Spier. Omdat parkeren bij de berg zelf op dit moment geen doen is, kunnen de fietsers het beste achter het Van der Valkhotel bij de afslag parkeren. Daar is bovendien de toegangspoort – met Boslounge – tot Nationaal Park Het Dwingelderveld. Wie daar op de fiets stapt, kan mooi 10 kilometer warm rijden naar de Col du VAM en dan direct omhoog stuiven.

Voor menige fietsliefhebber was het dit weekend nog wel even zoeken naar de ingang van de berg. Het bedrijfsterrein van Attero is geen probleem, die rokende schoorstenen zijn van verre te zien, maar er missen nog wat duidelijke verwijzingsborden. Wie echter links of rechts om het terrein rijdt, komt uiteindelijk vanzelf bij de ingang. En vanaf dat moment kan het los gaan.

col du vam
Zo ziet het terrein er vanuit de lucht uit. (Foto: Provincie Drenthe)

Fietsfan? Bezoek dan ook onze Fietspagina!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer