Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

EEN BIJZONDERE HIKETOCHT PARALLEL AAN DE VIA FERRATA DELLE AQUILE

Door: Karin Nijhof

De Dolomiti Paganella streek in Italië is geliefd bij veel wandelfanaten. Het wandelnetwerk is zeer uitgebreid en bestaat uit honderden kilometers. Ook Klettersteig-liefhebbers (Duitse benaming voor via ferrata) kunnen in dit gebied hun hart ophalen. Er zijn een aantal uitdagende via ferrata’s uitgezet in de Dolomiti Paganella streek. Voor de leken onder ons, een via ferrata is een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand.

De via ferrata’s brengen je naar bijzonder mooie plekjes die je met “gewoon” bergwandelen niet kunt bereiken. De “ferrata delle Aquile”, is in de Dolomiti streek een buitengewoon uitdagend parcours. Mountainreporters Karin en Manon maakten een prachtige hiketocht die parallel aan deze Klettersteig loopt. Zij zagen hoe stoere bergbeklimmers het parcours van de Via Ferrata delle Aquila aflegden.

Via Ferrata della Aquila
Via Ferrata della Aquila, Fotocredits:Karin Nijhof

De Dolomiti Paganella streek

Tot de Dolomiti Paganella streek behoren vijf dorpen, Molveno, Andalo, Fai della Paganella, Cavedago en Spormaggiore. De afstand tussen Utrecht en één van deze vijf dorpen in Noord-Italië bedraagt 1100 kilometer. Met de auto vanuit Nederland is deze streek dus prima te bereiken. Ga je liever met het vliegtuig? De vliegvelden van Verona, Innsbruck en Milaan liggen ook nabij. Vanuit de verschillende luchthavens bereik je in minder dan drie uur rijden de dorpjes uit de Dolomiti Paganella streek. De afstand vanaf Verona is 1,5 uur – Innsbruck of Bergamo 2,5 uur.

De Dolomiti Paganella streek bestaat uit de hoogvlakte van de Paganella en het Brenta massief. In de zomer kun je in deze streek prachtige meerdaagse hiketochten maken van berghut naar berghut midden in het hart van de Brenta Dolomieten. Mountainreporter Karin maakte samen met Manon en een gids een eendaagse hiketocht. Zij genoten van de spectaculaire, reusachtige Brenta Dolomieten en bereikten de berghutten Refugio Tosa e T. Pedrotti op bijna 2500 meter. Hun ervaringen met betrekking tot deze prachtige hiketocht inclusief tips lees je hier.

Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, Fotocredits:Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten.
Hiken in de Brenta Dolomieten, Fotocredits:Karin Nijhof

De dorpen Andalo en Fai della Paganella

De dorpen Andalo en Fai della Paganella zijn bekende wintersportdorpen in de provincie Trentino. In de zomer kun je vanuit beide dorpen prachtige wandeltochten maken. De (ski)liften in dit gebied brengen je naar de top van de berg. Mountainreporters Karin en Manon maakten samen met hun gids Sytske een mooie wandeltocht op de hoogvlakte van de Paganella. Vanuit het gezellige dorp Andalo, bracht een gondellift gevolgd door een stoeltjeslift het drietal naar de top van de Paganella. Deze top wordt ook wel de “Cima Paganella” genoemd en ligt op ruim 2000 meter.

Hier genoten de reporters en Sytske van adembenemende mooie uitzichten over het Gardameer en de Brenta Dolomieten. De oergezellige berghut Rifugio La Roda bevindt zich op het hoogste punt van de Cima Paganella. Je kunt op het buitenterras heerlijk in de zon zitten en genieten van typisch huisgemaakte Italiaanse gerechten die geserveerd worden door vriendelijk personeel. Het kan niet anders dat deze hut in de winter ook een fijne plek is.

Berghut Rifugio La Roda, Mountainreporter Karin(rechts), Manon(midden) en Sytske(links)
Berghut Rifugio La Roda, Mountainreporter Karin(rechts), Manon(midden) en Sytske(links), Fotocredits:Karin Nijhof
Berghut Rifugio La Roda
Berghut Rifugio La Roda, Fotocredits:Karin Nijhof
View op het Gardameer
View op het Gardameer vanaf de top van de Paganella, Cima Paganella 2000m, Fotocredits:Karin Nijhof
Op de top van de Paganella, Cima Pagnella 2000m
Op de top van de Paganella, Cima Pagnella 2000m, Fotocredits:Karin Nijhof
Op de top van de Paganella, Cima Pagnella 2000m
Op de top van de Paganella, Cima Pagnella 2000m, Fotocredits:Karin Nijhof
Op de top van de Paganella, Cima Pagnella 2000m
Op de top van de Paganella, Cima Pagnella 2000m, Fotocredits:Karin Nijhof

Hiken naar de Ferrata Delle Aquila

Vanaf de Cima Paganella zijn er diverse wandelpaden uitgestippeld. De paden worden aangegeven door middel van wegwijzer borden. Het drietal volgde het “Sentiero delle Aquila” wandelpad, die in het Nederlands het “Adelaarspad” wordt genoemd. Het begin van dit smalle wandelpad gaat langs vele bomen en struiken. Vervolgens daalt het pad af naar een rotswand van de Paganella. Vanaf hier volgden de reporters en Sytske een smal wandelpad dat direct tegen de rotswand aan ligt. Enige houvast was een staalkabel die aan de rotswand is bevestigd. Echter, dit pad is breed genoeg om geen gebruik van een Klettersteig-set te hoeven maken. In het midden van het pad is er een doorkijkje met de “bel van je dromen”.

Hiken naar de Sentiero delle
Hiken naar de Sentiero delle Aquila, Fotocredits:Karin Nijhof
Een waanzinnige omgeving, Sentiero delle Aquila
Een waanzinnige omgeving tijdens de hike naar de Sentiero delle Aquila
Hiken naar de Sentiero delle Aquila
Hiken naar de Sentiero delle Aquila, Fotocredits:Karin Nijhof
De bel van je dromen
De bel van je dromen, Campana dei Sogni, Fotocredits:Karin Nijhof
"doorkijkje"
“doorkijkje”, Fotocredits:Karin Nijhof

Even later bereikten Manon, Sytske en Karin het begin van de via ferrata della Aquila. Hun werd duidelijk, dat deze klim niet voor angsthazen is bedoeld. De via ferrata wordt tevens pas aangeraden te betreden wanneer je een expert-hiker bent dan wel onder begeleiding van een berggids.

In de verte zag het drietal, bergwandelaars langs steile, hoge rotswanden met diepe afgronden zich voortbewegen. Het stelde de reporters enigszins gerust dat deze bergwandelaars met een klettersteig-set zijn vastgeklikt aan een staalkabel. Het uitzicht vanaf de via ferrata zou fantastisch moeten zijn. Er komen immers maar weinig mensen op deze plekken en er zijn geen bomen die het uitzicht belemmeren. Maar ook het uitzicht vanaf het wandelpad, “Sentiero delle Aquila” is prachtig. Vanaf dit wandelpad heb je een panorama over de stad Trento, de valleien, het Brenta massief en verschillende blauwgekleurde meren.

Sentiero delle Aquile
Sentiero delle Aquile, Fotocredits:Karin Nijhof
doorkijkje
Doorkijkje, Fotocredits:Karin Nijhof
Turquoise meren
Turquoise meer, Fotocredits:Karin Nijhof

De beklimming duurt ongeveer twee uur. De grootste uitdaging van de Via Ferrata delle Aquila is de staalkabel die tussen twee rotswanden van de Paganella is bevestigd. De staalkabel hangt op grote hoogte. Er zijn stalen-voetstappen als hulpstukken aan de staalkabel vastgemaakt. Diepe afgronden bevinden zich onder de voetsporen. Voet voor voet bewogen bergbeklimmers zich voort. Het eindpunt van de beklimming is bij het adelaarsbeeld. Dit eindpunt is ook te bereiken via het wandelpad Sentiero delle Aquila.
Er is nog een extreme uitdaging te vinden op het pad van deze Klettersteig. Er hangt namelijk een 360 graden touwladder, ook wel ‘ll Volo dell Aquila’ genoemd. De ladder is bevestigd aan een rotswand maar hangt verder volledig in de lucht.

De grootste uitdaging van de via Ferrata delle Aquila is de staalkabel die tussen twee rotswanden van de Paganella is bevestigd

Via Ferrata delle Aquile
Via Ferrata delle Aquile, Fotocredits:Karin Nijhof
ferrata delle Aquile
ferrata delle Aquile, fotocredits, https://www.visitdolomitipaganella.it
Ferrata delle Aquile
Ferrata delle Aquile, fotocredits, https://www.visitdolomitipaganella.it
Ferrate delle Aquile
Ferrata delle Aquile, fotocredits, https://www.visitdolomitipaganella.it
360 touwladder
360 touwladder, fotocredits, https://www.visitdolomitipaganella.it
Het eindpunt van de ferrata delle Aquile
Het eindpunt van de ferrata delle Aquile , Fotocredits:Karin Nijhof

Retourtje Andalo?

Om het “wintersportgevoel” vast te houden hebben Sytske en de reporters ervoor gekozen om een deel van de wandeling naar Andalo terug te lopen over de piste. Het is natuurlijk ook mogelijk om met beide skiliften weer terug te keren of een uitgepijld wandelpad naar Andalo te volgen.

Hiken in Andalo
Hiken op de hoogvlaktes van de Paganella, Fotocredits:Karin Nijhof
wandelroute Andalo
Hiken op de hoogvlaktes van de Paganella, Fotocredits:Karin Nijhof

Bron hoofdfoto:www.visitdolomitipaganella.it
Bezoek ook: www.activeitalia.com


Lees hier meer inspirerende reisverhalen


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer