ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Een gloeiend hete start van onze roadtrip door Zweeds Lapland

Een reisverhaal van Maartje Bevers

De piloot roept om dat het in Skelleftea 13 graden is. “Maar goed dat jullie je jassen aan hebben”, roept de stewardess ons na als we uitstappen uit het vliegtuig dat ons rechtstreeks, in 2 uur en 15 minuten, vloog vanaf luchthaven Rotterdam. Wat een geweldige service is dat!

Even terug dacht ik, 13 graden dat klopt toch niet, of is Weeronline gek geworden. Nou zodra we buiten het vliegtuig komen lijkt het wel of we direct in de sauna stappen. Het is geen dertien, maar dertig graden! Heerlijk hoor, de warmte hoort bij zuid Frankrijk waar we net vandaan komen, want deze is ongekend voor Zweeds Lapland.

Lapland
Auto inpakken op de luchthaven van Skelleftea, voor onze roadtrip. Foto: Edwin Hagenouw

Nadat we onze huurauto hebben opgepikt (denk erom dat je ook hier in Lapland het eigen risico afkoopt) gingen we op pad naar onze eerste bestemming van de rondreis de Burträsk Camping, welke prachtig gelegen is aan een groot meer in het plaatsje Burträsk.

Burtrask Zweden
Cafe Arresten op Burträsk Camping. Foto: Edwin Hagenouw

Het terras oplopend van de receptie hoor ik ‘hey Nederlanders wat leuk’ en zo raken Edwin en ik leuk in gesprek met de Nederlandse campingeigenaren Egbert en Sandra. De camping hebben ze overgenomen in juli 2017. À kind off ‘ Ik vertrek’ maar dan de positieve versie. Bij deze ondernemers lukt het ook allemaal echt en horen we dat de eerste periode succesvol verloopt. En dat stralen de eigenaren ook beide uit.

Een ongekend mooie zomer in Lapland

2018 is tot nu toe de perfecte zomer in Lapland, want vanaf het moment dat het ijs en de sneeuw in april is gaan smelten is het mooi weer geweest. 85% van de gasten die hier komen zijn Zweeds. Toch komen er ook steeds meer Nederlanders, zeker nu Voigt travel rechtstreeks vluchten vanuit Nederland aanbiedt.

Traditionele houten bouwwerken. Direct naast de camping. Foto: Edwin Hagenouw

Ook in de winter bieden de kersverse campingeigenaren een bijzonder pakket aan activiteiten aan, met verblijf op de camping. Bezoek hun website voor meer informatie. Maar genoeg over de winter. In de zomer is het heerlijk om hier een stuga te huren of je tent op te zetten. De camping is ook geliefd bij camper-eigenaren. Je staat hier op een werkelijk prachtig punt, direct aan het water.

Ook in de winter bieden de kersverse campingeigenaren een bijzonder pakket aan activiteiten aan, met verblijf op de camping. Bezoek hun website voor meer informatie

Wij zijn deze dag ontzettend goed en fijn ontvangen door Egbert en Sandra. Enthousiast gaven wij aan dat we hadden gereserveerd. Maar dat bleek niet helemaal te kloppen. Egbert ging direct bellen en regelen maar eerst werden we gerustgesteld dat wat er ook zou gebeuren ze een slaapplek voor ons zouden regelen. Dat was uiteindelijk niet nodig, want er was een hotel voor ons geregeld in Skelleftea.

Burträsk
Genieten in onze kajaks op het meer van Burträsk. Foto: Edwin Hagenouw

Omdat het zo’n mooi plekje was, hebben wij er een leuke dag van gemaakt op de camping. We mochten de kajaks lenen en zijn lekker een paar uur het water opgegaan. Heerlijk even met z’n tweeën op het meer,  want water en natuur dat geeft ons ongelooflijk veel rust.

Kajakken in Zweeds Lapland. Even totaal tot rust komen. Foto: Edwin Hagenouw
Kajakken in Zweeds Lapland. Wat een rust. Foto: Edwin Hagenouw
Kajakken in Zweeds Lapland. Samen in het riet. Foto: Edwin Hagenouw
Kajakken in Zweeds Lapland. Ik geniet enorm! Foto: Edwin Hagenouw

Na al die activiteiten hadden we natuurlijk ook trek gekregen en Sandra had een heerlijke lunch voor ons bereid. Ook in de avond kun je mee-eten op de camping (wat de pot schaft). Ook Sandra’s zelfgebakken appeltaart ruikt voortreffelijk. Ik zat al vol na de lunch, maar die taart ga ik zeker nog een keer proeven.

Terug naar Skelleftea

We reden dus terug naar Skelleftea, want daar werden we verwacht in hotel Stiftsgarden. Een gezellig echt Zweeds ingericht hotelletje.

Stiftsgarden
Hotel Stiftsgarden in Skelleftea. Foto: Edwin Hagenouw
Stiftsgarden
Hotel Stiftsgarden in Skelleftea. Foto: Edwin Hagenouw

Hier hebben we direct de fiets gepakt die ons werd aangeboden door de vriendelijke Zweedse achter de receptie. We maakten een mooie fietstocht langs de rivier Skelelefte alv. Dit is een van de belangrijkste rivieren in Norrland, met een lengte van 410 km.

Op een van de vele bruggen van Skelleftea. Foto: Edwin Hagenouw
De rivier Skellefte älv loopt door Skelleftea.. Foto: Edwin Hagenouw

SKellefetea is een klein en relatief nieuw stadje, waar nog steeds veel wordt gebouwd en vernieuwd. Tijdens onze fietstocht zijn wij beland aan de vernieuwde boulevard en rivierkade.

En daar hebben we genoten van een heerlijke vismaaltijd met zalm en garnalen, natuurlijk vergezeld van mijn favoriete zomerwijn, een mooie rosé uit Cote de Provence. Op de eerste avond al ervaren we de bijzondere lange avondzon hier. Deze gaat pas onder om 23.00 uur en geeft een onwerkelijk mooi kleurenpalet weer.

Morgen dag 2 van onze rondreis door Zweeds Lapland, dan gaan we de omgeving van Pitea ontdekken.

Roadtrip Zweden
Roadtrip Zweeds Lapland. Bron: Google Maps

Meer informatie vind je op www.voigt-travel.nl en SwedishLapland.com


nikon

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.