Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Een ode aan de bergschoen

Door: Arno Schaveling

Hij gaat met ons door weer en wind, over steen en ijs, door diepe dalen en staat met ons op hoge toppen. Onmisbaar op ieder tripje naar de bergen. Of er nou tot grote hoogtes geklommen gaat worden of dat er een lange dagwandeling op de planning staat, een goed paar bergschoenen mag en zal nooit ontbreken.

Scherpe stenen, ijskoude beekjes en vele uurtjes zon maken dat tot een hele uitdaging

Als liefhebbers van de bergen weten we allemaal hoe belangrijk een goed paar bergschoenen is. Ze beschermen onze voeten tegen al het geweld waaraan we ze blootstellen. Scherpe stenen, ijskoude beekjes en vele uurtjes zon maken dat tot een hele uitdaging. Reden genoeg om de kistjes eens het respect te geven wat ze al die tijd al verdienden.

Een moeizame start

De relatie met onze bergschoenen begint vaak al moeizaam. In de outdoor winkel moeten er eerst heel wat andere dozen voorbij komen, voordat jullie elkaar uiteindelijk weten te vinden. Als dan uiteindelijk toch de perfecte schoen gevonden is, zal er eerst nog een rib uit het lijf gehaald moeten worden voordat ze mee naar huis mogen. Maar vanaf dat moment zal het bergopwaarts moeten gaan, de schoenen zullen nu echt bewijzen wat ze waard zijn.

De realiteit wijst echter vaak anders uit. Na jullie eerste dag samen er op uit, ben je toch erg blij als ze weer uit kunnen. Met een beetje pech moet er nog een naald aan te pas komen om de opgelopen blaren door te prikken. Met de schoenen nog dampend van het zweet bedenk jij dat ook een soda badje is geen overbodige luxe om de voeten het nodige herstel te gunnen.


Een bergsporter kan wat schoenen betreft last krijgen van keuzestress. Er zijn zo veel modellen op de markt, voor alle verschillende soorten bergsport, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We geven je hier wat tips om jouw perfecte bergschoen uit te zoeken.


Erg blij als de schoenen na een lange dag weer uit kunnen (Eigen foto: Arno Schaveling, Mountainreporters)

De relatie ontwikkeld zich steeds meer tot haat-liefde verhouding, waarbij het deel bestaande uit haat ook nog eens de overhand begint te krijgen. Toch besluit je ze nog een kans te geven, al dan niet op gespannen voet gaan jullie verder. Een tweede keer en ook een derde en vierde keer trekken jullie er samen op uit. Langzamerhand loopt het steeds minder stroef, de zwakke plekken lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

Samen maken jullie heel wat kilometers, bezoeken de mooiste plekjes, en bewonderen de mooiste uitzichten

Eindelijk bergopwaarts

Het leek een investering te zijn geweest, die zich nu eindelijk uit kan gaan betalen. Samen maken jullie heel wat kilometers, bezoeken de mooiste plekjes, en bewonderen de mooiste uitzichten. Of het de veters waren die de boel bij elkaar wisten te houden, het ademende GORE-TEX membraan die de boel luchtig wist te houden, of toch de buitenzool die de zware klappen voor jullie heeft opgevangen, wellicht was het de combinatie. Gelukkig loopt het in ieder geval eindelijk goed tussen jullie.

Onmisbaar op elk tripje in de bergen (Eigen foto: Arno Schaveling, Mountainreporters)

De rest van de zomer worden er nog veel mooie avonturen beleefd, tot het moment dat de vakantie voorbij is. Het seizoen houdt weer een keer op. Helaas, maar naar de schoenen wordt amper meer omgekeken. Een keer nog een borsteltje om de ergste viezigheid er af te halen en dan kunnen ze de kast in. Een winter lang wordt er niet meer naar ze om gekeken. Snakkend naar een drupje vet worden ze in het voorjaar weer van stal gehaald. De plannen zijn alweer gemaakt, de verwachting van de schoenen zijn hoog. Een nieuwe seizoen waarin ze van neus tot hak en van zool tot veter op de proef zullen worden gesteld.

Het verdiende respect

Laat ik dan hier aan het einde één ding van jullie vragen. Geef de kistjes toch het respect wat ze verdienen. Geef de stinkende stappers wat frisse lucht als ze daar om vragen. Maak ze eens goed schoon als ze die dag voor jou door de modder zijn gegaan en zet ze in het vet wanneer ze dorstig zijn. Dan zullen ze ook voor jou klaar staan, als jij ook dit jaar weer grootse plannen hebt om er op uit te gaan!


Lees hier alle artikelen over Outdoor Gear & Gadgets


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer