Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Eén van de mooiste hikes in de Brenta Dolomieten

Door: Karin Nijhof

Samen met Manon verbleef ik in het sfeervolle Italiaanse dorp Molveno dat in het noorden van Italië, in de provincie Trentino ligt. Het dorp Molveno ligt aan de voet van de Brenta Dolomieten en direct aan het gelijknamige meer. Het meer van Molveno wordt samen met de Dolomiti Paganella streek de parel van de Brenta Dolomieten genoemd. De reisafstand vanuit Utrecht naar de Dolomiti Paganella is ongeveer 1050 kilometer. We namen het vliegtuig naar Verona en reden vanaf het vliegveld in minder dan twee uur tijd naar het schilderachtige dorp Molveno.

Dolomiti Paganella

De plaatsen Molveno, Andalo, Paganella, Cavedago en Spormaggiore behoren tot de streek Dolomiti Paganella. Wellicht zijn Andalo en Fai della Paganalla bekend bij de Nederlandse wintersporters, immers in de winter zijn dit prachtige skigebieden met panoramische uitzichten over de Brenta Dolomieten. In totaal telt het skigebied Paganella 50 kilometer aan pistes.

In de zomer is de Dolomiti Paganella streek een waar paradijs voor outdoorliefhebbers. De streek is geliefd bij veel wandelaars en mountainbikers. De Brenta Dolomieten, die sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van Unesco staan, lenen zich uitstekend voor het maken van prachtige (meerdaagse) hiketochten. In 2017 heeft de provincie Trentino zelfs een award gekregen voor beste wandelbestemming! Manon en Karin maakten samen met hun gids een eendaagse hiketocht in het hart van de Brenta Dolomieten, nabij het dorp Molveno. De bestemming van die dag was de berghut Rifgio Tosa e T. Pedrotti op 2500 meter! Hoe zij dit ervaren hebben, lees je hier.

 In 2017 kreeg de provincie Trento een award uitgereikt voor beste wandelbestemming.

Lago di Molveno
Lago di Molveno, fotocredits: Karin Nijhof

Met een busje naar het beginpunt van de hiketocht

Al vroeg in de morgen bracht een oud Italiaans busje, uiteraard met chauffeur, ons naar het begin van de hiketocht. De rit hiernaartoe was al redelijk spannend te noemen. Spannend omdat de weg ontzettend veel haarspeldbochten had en daarnaast smal maar ook enorm steil was. Tegenliggers zouden een probleem kunnen vormen. Zonder al te veel problemen arriveerden we bij het startpunt van onze wandeling, dat zich op een hoogte van 1500 meter bevond. Eventueel zou je hier ook met eigen auto naar toe kunnen rijden maar een echte aanrader is dit niet.

Met een busje de Brenta dolomieten in
Met een busje de Brenta dolomieten in, fotocredits: Karin Nijhof

De hike naar de Rifugio Tosa e T.Pedrotti

De ochtend begon zwaarbewolkt. Hier en daar waren de loodrechte wanden en ruwe pieken van de Dolomieten vaag zichtbaar. Vanaf de parkeerplaats was het nog 1000 meter klimmen naar de bekende berghut Rifgio Tosa e T. Pedrotti op 2500 meter. In totaal overbrug je deze 1000 hoogtemeters met een wandeling van ongeveer 6 kilometer. Onze berggids vertelde dat je in één uur hiken ongeveer 300 hoogtemeters maakt. De wandeling naar de eerste berghut Selvata ging over een smal pad, dat voornamelijk omgeven was door bomen. De hike naar de Selvatahut duurde ongeveer 40 minuten. Bij deze berghut dronken we een Italiaanse kop koffie. Afhankelijk van het weer zijn de berghutten vanaf half juni t/m eind september open.

“in één uur hiken ongeveer 300 hoogtemeters maakt.”

Hiken naar de top van de Rifugio Tosa e T.Pedrotti
Hiken naar de Rifugio Tosa e T.Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof
Rifugio Selvata
Rifugio Selvata, fotocredits: Karin Nijhof

Na een korte stop, die ons nieuwe energie gaf, begonnen we aan het tweede deel van de hiketocht. Al snel maakten we enkele hoogtemeters en verdween de berghut “Selvata” op de achtergrond. We lieten onze voetsporen achter op onverharde, smalle paden met losliggende stenen en kwamen enkele watervallen tegen op het pad naar de tweede berghut. Laag hangende wolken zorgden ervoor dat de rotsformaties van de Brenta Dolomieten onzichtbaar bleven. Af en toe zaten er kleine pittige klimmetjes tussen. Het zicht was daarentegen wel goed. Na ongeveer een uurtje wandelen kwamen we aan bij de tweede berghut. Deze tweede berghut was gesloten.

Manon in de Brenta Dolomieten
Manon in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

2000 meter

Inmiddels bevonden we ons op 2000 meter hoogte. Het natuurlandschap veranderde vanaf dit moment. De natuur had iets weg van het Schotse landschap. Kenmerkend voor dit natuurlandschap waren de groene valleien met hier en daar grote keien en rotsen. We liepen midden in de wolkenvelden. Af en toe klaarde het wat op. Daardoor werd ook het GletsjerLake zichtbaar. Hoewel de zon haar uiterste best deed om door de wolkenlaag heen te schijnen was het zicht op de gletsjer en de omringende Dolomieten maar van korte duur. Overigens staat het GletsjerLake al geruime tijd droog.

“De natuur had iets weg van Schotland.”

De verandering van het natuurlandschap
De verandering van het natuurlandschap op 2000 meter, fotocredits: Karin Nijhof
De tweede berghut op 2000 meter
De tweede berghut op 2000 meter, fotocredits: Karin Nijhof
Het "Schotse natuurlandschap" met de Brenta Dolomieten
Het “Schotse natuurlandschap” met uitzicht op de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Het Schotse natuurlandschap met uitzocht op de Brenta Dolomieten
Het Schotse natuurlandschap met uitzicht op de Brenta Dolomieten en het GletsjerLake, fotocredits: Karin Nijhof
De Brenta Dolomieten
De Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

2492 meter

Langzamerhand verdween het “Schotse natuurlandschap” en werd de omgeving steeds rotsachtiger. We hadden het geluk dat er tussendoor steeds meer opklaringen waren, waardoor we de majestueuze Dolomieten om ons heen konden bewonderen. De laatste vijftig meter klommen we tussen grote keien door omhoog. Vanaf het bordje “postazione” waren er twee paden mogelijk. Een wandelpad dat zich gelijkmatig omhoog slingerde of een pad waarbij je een beetje moest klimmen. We hebben ervoor gekozen om het laatst genoemde pad te nemen en we passeerden al snel de eerste berghut. Twintig meter verder op verscheen de Rifugio Pedrotti. De Rifugio Pedrotti stond op de voorgrond van een indrukwekkende rotsformatie. Wauw, in minder dan vier uur tijd bereikten we de berghut op een hoogte van 2492 meter. We genoten van de omgeving en voelden ons piepklein tussen de reusachtige Brenta Dolomieten.

Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, Mountainreporter Karin, fotocredits: Karin Nijhof
Klimmen in de Brenta Dolomieten
Klimmen in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Rifiguo Tosa e T. Pedrotti
Rifugio Tosa e T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof
Wasjes bij de Rifiguo Tosa e T. Pedrotti
Wasjes bij de Rifugio Tosa e T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof

Bocca di Brenta 2552

We liepen nog een klein stukje verder over een heel smal pad langs een steile rotswand  richting de Bocca di Brenta(de mond van de Brenta). Vanaf dit punt zouden we een prachtig uitzicht hebben gehad op de andere kant van het gebergte. Helaas was dit niet zichtbaar door de laag hangende bewolking. We beseften op dit moment goed dat het uitzicht vanaf hier fantastisch moet zijn geweest!

Bocca di Brenta
Bocca di Brenta, fotocredits: Karin Nijhof
Een smal pad opweg naar de Bocca di Brent
Een smal pad langs een hoge rotswand, Bocca di Brenta – Rifugio Tosa e T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten, Bocca di Brenta, fotocredits: Karin Nijhof
Nog meer indrukwekkende Brenta Dolomieten
Nog meer indrukwekkende Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
hiken in de Brenta Dolomieten
hiken in de Brenta Dolomieten, Bocca di Brenta, fotocredits: Karin Nijhof
Bocca di brenta
Bocca di brenta,fotocredits: Karin Nijhof

De indrukwekkende terugweg

Het is algemeen bekend dat het weer in de bergen snel kan omslaan. Volgens de weersvoorspelling zou het gaan onweren en regenen. We daalden af over hetzelfde pad als de heenweg. Alleen nu werden we, door de opklaringen keer op keer opnieuw verrast door een betoverende omgeving. De ruige rotsmassieven met hun loodrechte wanden en gekartelde toppen zijn uniek en zorgden voor prachtige beelden. Ik genoot intens van de natuur en al het moois om me heen. Dat gevoel is met geen pen te beschrijven maar één ding is zeker: deze wandeling behoort absoluut tot één van de mooiste bergwandelingen in de Brenta Dolomieten!

Hiken in de Dolomieten,
Hiken in de Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Rifugio T. Pedrotti
Rifugio T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof

“deze wandeling hoort absoluut tot één van de mooiste bergwandelingen in de Brenta Dolomieten!”

Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, (Schots landschap), fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, GletsjerLake, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

Tips:

 • Ga goed voorbereid de bergen in. Zorg voor voldoende eten en drinken maar ook voor verschillende “laagjes” kleding.
 • Het is leuk om met een gids op pad te gaan. Zo kom je alles over het gebied te weten.
 • Een eendaagse tocht met een gids kost 250 euro voor max 10 personen. Omgerekend dus 25 euro per persoon(Bij 10 personen).
 • VVV Dolomiti Paganella biedt wekelijks gegidste wandeltochten aan.
 • Zowel eendaagse als meerdaagse tochten zijn hier mogelijk. Reserveren voor een overnachting in de bergen is aan te raden.
 • De Rifugio Tosa e.T Pedrotti heeft ongeveer 160 slaapplekken (dit allemaal bedden naast elkaar). In de berghutten kun je naast slapen ook ontbijten, lunchen en dineren.
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, na regen komt…..fotocredits: Karin Nijhof
Magische beelden in de Dolomieten
Magische beelden in de Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

Meer informatie over de streek en accommodaties: www.visitdolomitipaganella.it


Lees meer artikelen van onze reporters over Italië


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “Eén van de mooiste hiketochten in de Brenta Dolomieten”

 • Edwin Hagenouw
  Edwin Hagenouw
  4 augustus 2022 at 10:01

  Meer informatie vind je op https://m.activitytrentino.it/en.
  Via de contactpagina kun je ze bellen of mailen zullen ze vertellen welke opties er zijn om met een gids de bergen in te gaan. Dat is zowel in winter (met een skileraar) als zomer mogelijk. Je kunt vragen naar Marco Vilotti en het helpt als je erbij zegt dat je bent doorverwezen door Sytske Maaijen.
  Alvast veel plezier!

 • Pascal de Vries
  2 augustus 2022 at 12:08

  Ik ben benieuwd waar ik deze hike kan reserveren. Op de link onderaan de pagina kan ik deze hike niet vinden. Is hier ook een link voor te krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ontdek deze zomer de magie van Groenland (nu met extra korting)

Ontdek deze zomer de magie van Groenland (nu met extra korting)

Wanneer je denkt aan Groenland, zie je waarschijnlijk uitgestrekte ijsvlaktes en strenge winters voor je. Maar wist je dat Groenland ook in de zomer een magische bestemming is vol avontuur en natuurschoon? Voor outdoorliefhebbers is er geen betere plek om je grenzen te verleggen en de natuur in haar puurste...
Lees verder
Onze Top 7 fietsroutes die je gedaan moet hebben rondom Innsbruck

Onze Top 7 fietsroutes die je gedaan moet hebben rondom Innsbruck

Innsbruck, de betoverende hoofdstad van Tirol in Oostenrijk, is een droomlocatie voor fietsliefhebbers. Omringd door majestueuze Alpen biedt deze stad een unieke mix van natuurlijke schoonheid, uitdagende routes en uitstekende infrastructuur. Of je nu een ervaren fietser bent die op zoek is naar adrenaline of een recreatieve fietser die wil...
Lees verder
Wandelvakantie in Noorwegen: ga naar Nationaal Park Rondane

Wandelvakantie in Noorwegen: ga naar Nationaal Park Rondane

Ken je het prachtige Nationale Park Rondane al? Dit oudste nationale park van het land ligt in het oostelijke deel van Zuid-Noorwegen en biedt een ongeëvenaarde combinatie van spectaculaire berglandschappen, rijke flora en fauna, en een diepgewortelde culturele geschiedenis. Met ruige toppen die boven de 2.000 meter uitstijgen, weidse valleien...
Lees verder
Beleef zomerse outdooravonturen in Ruka-Kuusamo in Fins Lapland

Beleef zomerse outdooravonturen in Ruka-Kuusamo in Fins Lapland

Op zoek naar een bijzondere bestemming voor je zomervakantie? Die hebben we! Ruka-Kuusamo ligt in Fins Lapland, in het noorden van Finland, en is een boeiende bestemming voor liefhebbers van buitenactiviteiten en natuurbeleving. Met kristalheldere rivieren, uitgestrekte wildernis en bijzondere cultuur is Ruka-Kuusamo het perfecte toneel voor een avontuurlijke zomervakantie....
Lees verder
Reisverslag en reistips | Fabelachtig mooi Zuid-Groenland

Reisverslag en reistips | Fabelachtig mooi Zuid-Groenland

We overnachten in Hotel Hans Egede midden in Nuuk. Een comfortabel 4-sterren hotel. Dat merk je pas als je binnen bent, want aan de buitenkant ziet er nogal ongezellig uit. De kamers zijn echter bijzonder comfortabel. Uiteindelijk blijven we hier twee nachten, omdat onze vlucht naar Narsarsuaq in Zuid-Groenland is...
Lees verder
Acht redenen om te gaan hiken in Gastein in Oostenrijk

Acht redenen om te gaan hiken in Gastein in Oostenrijk

Een zomervakantie in Gastein biedt de perfecte combinatie van avontuur en ontspanning, vooral voor de wandelliefhebbers. Met een uitgestrekt netwerk van 600 kilometer aan wandelroutes die zich door het schilderachtige landschap van de Hohe Tauern slingeren, is er altijd een pad dat bij je past, van rustige wandelingen tot uitdagende...
Lees verder
Ontdek de betoverende schoonheid van Warmië en Mazurië in Polen

Ontdek de betoverende schoonheid van Warmië en Mazurië in Polen

In het noordoosten van Polen, waar het landschap wordt gedomineerd door weidse meren en diepgroene bossen, ligt een regio die de harten van natuur- en geschiedenisliefhebbers sneller doet kloppen: Warmië en Mazurië. Deze regio wordt vaak aangeduid als het "Land van de Duizend Meren". Je vindt er een schat aan...
Lees verder
Vijf zomerse tips voor een onvergetelijke gezinsvakantie naar Gastein

Vijf zomerse tips voor een onvergetelijke gezinsvakantie naar Gastein

Als je op zoek bent naar een bestemming waar avontuur en ontspanning hand in hand gaan, dan ben je in Gastein aan het juiste adres. Gastein ligt tussen majestueuze bergen en weelderig groene weiden en biedt een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin. Of je nu wilt wandelen, op ontdekkingstocht,...
Lees verder
Boek nu en ontdek de highlights van IJsland in de zomer of de herfst

Boek nu en ontdek de highlights van IJsland in de zomer of de herfst

Staat een reis naar IJsland op je wishlist, maar ben je nog op zoek naar een mooie reis waarmee je de allermooiste highlights ziet? Of wil je inspiratie om te bedenken wat voor jou die highlights zijn? Lees dan snel verder, want deze geweldige plekken in Zuid-IJsland mag je niet...
Lees verder
Beleef de prachtige Poolse Jura en de Adelaarsnestenroute te voet, per fiets of te paard

Beleef de prachtige Poolse Jura en de Adelaarsnestenroute te voet, per fiets of te paard

Een zomervakantie in Polen? Doen! Er zijn weinig plekken zo afwisselend voor outdoorliefhebbers die ook wel houden van cultuur en geschiedenis. De Poolse Jura is daar een bijzonder goed voorbeeld van. We hebben de hoogtepunten voor je op een rijtje gezet. Dit moet je weten over de Poolse Jura Małopolska,...
Lees verder

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer


Norske

Norske Noorwegen Reizen

Norske, sinds 1953 dé Noorwegen specialist. Verken ons zomeraanbod met autotours, fly & drives en treinreizen, terwijl je ’s winters geniet van skiën, langlaufen, huskysafari’s en mogelijk het betoverende Noorderlicht! Met Hurtigruten ervaar je ‘de mooiste zeereis ter wereld’ langs de Noorse fjordenkust per postboot of verken je ongerepte gebieden per expeditieschip, in de voetsporen van historische Noorse ontdekkingsreizigers. Lees meer
Nature Challenge

Verleg je grenzen met de Rab Nature Challenge.

Je hebt heel de maand juni de tijd om de Rab Nature Challenge 2024 te voltooien. Het doel van deze Challenge is om meer tijd door te brengen in de natuur dan dat je normaal zou doen. Hardlopend of hikend. Ook gaat het bij de Rab Nature Challenge om het verleggen van je grenzen. Lees meer
Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meerSaas-Fee

Saas-Fee/Saastal – De avontuurlijke bestemming

Aan de voet van de Dom, met 4.545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt het hooggelegen vakantiegebied Saas-Fee/Saastal. Het beschikt over talloze wandelpaden met uitzicht op 18 prachtige gletsjers. Ga deze zomer op avontuur in dit Zwitserse paradijs! Geniet tijdens uw eerste overnachting van gratis toegang tot de bergbanen en het openbaar vervoer. Lees meer

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer