Eén van de mooiste hikes in de Brenta Dolomieten

Door: Karin Nijhof

Samen met Manon verbleef ik in het sfeervolle Italiaanse dorp Molveno dat in het noorden van Italië, in de provincie Trentino ligt. Het dorp Molveno ligt aan de voet van de Brenta Dolomieten en direct aan het gelijknamige meer. Het meer van Molveno wordt samen met de Dolomiti Paganella streek de parel van de Brenta Dolomieten genoemd. De reisafstand vanuit Utrecht naar de Dolomiti Paganella is ongeveer 1050 kilometer. We namen het vliegtuig naar Verona en reden vanaf het vliegveld in minder dan twee uur tijd naar het schilderachtige dorp Molveno.

Dolomiti Paganella

De plaatsen Molveno, Andalo, Paganella, Cavedago en Spormaggiore behoren tot de streek Dolomiti Paganella. Wellicht zijn Andalo en Fai della Paganalla bekend bij de Nederlandse wintersporters, immers in de winter zijn dit prachtige skigebieden met panoramische uitzichten over de Brenta Dolomieten. In totaal telt het skigebied Paganella 50 kilometer aan pistes.

In de zomer is de Dolomiti Paganella streek een waar paradijs voor outdoorliefhebbers. De streek is geliefd bij veel wandelaars en mountainbikers. De Brenta Dolomieten, die sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van Unesco staan, lenen zich uitstekend voor het maken van prachtige (meerdaagse) hiketochten. In 2017 heeft de provincie Trentino zelfs een award gekregen voor beste wandelbestemming! Manon en Karin maakten samen met hun gids een eendaagse hiketocht in het hart van de Brenta Dolomieten, nabij het dorp Molveno. De bestemming van die dag was de berghut Rifgio Tosa e T. Pedrotti op 2500 meter! Hoe zij dit ervaren hebben, lees je hier.

 In 2017 kreeg de provincie Trento een award uitgereikt voor beste wandelbestemming.

Lago di Molveno
Lago di Molveno, fotocredits: Karin Nijhof

Met een busje naar het beginpunt van de hiketocht

Al vroeg in de morgen bracht een oud Italiaans busje, uiteraard met chauffeur, ons naar het begin van de hiketocht. De rit hiernaartoe was al redelijk spannend te noemen. Spannend omdat de weg ontzettend veel haarspeldbochten had en daarnaast smal maar ook enorm steil was. Tegenliggers zouden een probleem kunnen vormen. Zonder al te veel problemen arriveerden we bij het startpunt van onze wandeling, dat zich op een hoogte van 1500 meter bevond. Eventueel zou je hier ook met eigen auto naar toe kunnen rijden maar een echte aanrader is dit niet.

Met een busje de Brenta dolomieten in
Met een busje de Brenta dolomieten in, fotocredits: Karin Nijhof

De hike naar de Rifugio Tosa e T.Pedrotti

De ochtend begon zwaarbewolkt. Hier en daar waren de loodrechte wanden en ruwe pieken van de Dolomieten vaag zichtbaar. Vanaf de parkeerplaats was het nog 1000 meter klimmen naar de bekende berghut Rifgio Tosa e T. Pedrotti op 2500 meter. In totaal overbrug je deze 1000 hoogtemeters met een wandeling van ongeveer 6 kilometer. Onze berggids vertelde dat je in één uur hiken ongeveer 300 hoogtemeters maakt. De wandeling naar de eerste berghut Selvata ging over een smal pad, dat voornamelijk omgeven was door bomen. De hike naar de Selvatahut duurde ongeveer 40 minuten. Bij deze berghut dronken we een Italiaanse kop koffie. Afhankelijk van het weer zijn de berghutten vanaf half juni t/m eind september open.

“in één uur hiken ongeveer 300 hoogtemeters maakt.”

Hiken naar de top van de Rifugio Tosa e T.Pedrotti
Hiken naar de Rifugio Tosa e T.Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof
Rifugio Selvata
Rifugio Selvata, fotocredits: Karin Nijhof

Na een korte stop, die ons nieuwe energie gaf, begonnen we aan het tweede deel van de hiketocht. Al snel maakten we enkele hoogtemeters en verdween de berghut “Selvata” op de achtergrond. We lieten onze voetsporen achter op onverharde, smalle paden met losliggende stenen en kwamen enkele watervallen tegen op het pad naar de tweede berghut. Laag hangende wolken zorgden ervoor dat de rotsformaties van de Brenta Dolomieten onzichtbaar bleven. Af en toe zaten er kleine pittige klimmetjes tussen. Het zicht was daarentegen wel goed. Na ongeveer een uurtje wandelen kwamen we aan bij de tweede berghut. Deze tweede berghut was gesloten.

Manon in de Brenta Dolomieten
Manon in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

2000 meter

Inmiddels bevonden we ons op 2000 meter hoogte. Het natuurlandschap veranderde vanaf dit moment. De natuur had iets weg van het Schotse landschap. Kenmerkend voor dit natuurlandschap waren de groene valleien met hier en daar grote keien en rotsen. We liepen midden in de wolkenvelden. Af en toe klaarde het wat op. Daardoor werd ook het GletsjerLake zichtbaar. Hoewel de zon haar uiterste best deed om door de wolkenlaag heen te schijnen was het zicht op de gletsjer en de omringende Dolomieten maar van korte duur. Overigens staat het GletsjerLake al geruime tijd droog.

“De natuur had iets weg van Schotland.”

De verandering van het natuurlandschap
De verandering van het natuurlandschap op 2000 meter, fotocredits: Karin Nijhof
De tweede berghut op 2000 meter
De tweede berghut op 2000 meter, fotocredits: Karin Nijhof
Het "Schotse natuurlandschap" met de Brenta Dolomieten
Het “Schotse natuurlandschap” met uitzicht op de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Het Schotse natuurlandschap met uitzocht op de Brenta Dolomieten
Het Schotse natuurlandschap met uitzicht op de Brenta Dolomieten en het GletsjerLake, fotocredits: Karin Nijhof
De Brenta Dolomieten
De Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

2492 meter

Langzamerhand verdween het “Schotse natuurlandschap” en werd de omgeving steeds rotsachtiger. We hadden het geluk dat er tussendoor steeds meer opklaringen waren, waardoor we de majestueuze Dolomieten om ons heen konden bewonderen. De laatste vijftig meter klommen we tussen grote keien door omhoog. Vanaf het bordje “postazione” waren er twee paden mogelijk. Een wandelpad dat zich gelijkmatig omhoog slingerde of een pad waarbij je een beetje moest klimmen. We hebben ervoor gekozen om het laatst genoemde pad te nemen en we passeerden al snel de eerste berghut. Twintig meter verder op verscheen de Rifugio Pedrotti. De Rifugio Pedrotti stond op de voorgrond van een indrukwekkende rotsformatie. Wauw, in minder dan vier uur tijd bereikten we de berghut op een hoogte van 2492 meter. We genoten van de omgeving en voelden ons piepklein tussen de reusachtige Brenta Dolomieten.

Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, Mountainreporter Karin, fotocredits: Karin Nijhof
Klimmen in de Brenta Dolomieten
Klimmen in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Rifiguo Tosa e T. Pedrotti
Rifugio Tosa e T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof
Wasjes bij de Rifiguo Tosa e T. Pedrotti
Wasjes bij de Rifugio Tosa e T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof

Bocca di Brenta 2552

We liepen nog een klein stukje verder over een heel smal pad langs een steile rotswand  richting de Bocca di Brenta(de mond van de Brenta). Vanaf dit punt zouden we een prachtig uitzicht hebben gehad op de andere kant van het gebergte. Helaas was dit niet zichtbaar door de laag hangende bewolking. We beseften op dit moment goed dat het uitzicht vanaf hier fantastisch moet zijn geweest!

Bocca di Brenta
Bocca di Brenta, fotocredits: Karin Nijhof
Een smal pad opweg naar de Bocca di Brent
Een smal pad langs een hoge rotswand, Bocca di Brenta – Rifugio Tosa e T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten, Bocca di Brenta, fotocredits: Karin Nijhof
Nog meer indrukwekkende Brenta Dolomieten
Nog meer indrukwekkende Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
hiken in de Brenta Dolomieten
hiken in de Brenta Dolomieten, Bocca di Brenta, fotocredits: Karin Nijhof
Bocca di brenta
Bocca di brenta,fotocredits: Karin Nijhof

De indrukwekkende terugweg

Het is algemeen bekend dat het weer in de bergen snel kan omslaan. Volgens de weersvoorspelling zou het gaan onweren en regenen. We daalden af over hetzelfde pad als de heenweg. Alleen nu werden we, door de opklaringen keer op keer opnieuw verrast door een betoverende omgeving. De ruige rotsmassieven met hun loodrechte wanden en gekartelde toppen zijn uniek en zorgden voor prachtige beelden. Ik genoot intens van de natuur en al het moois om me heen. Dat gevoel is met geen pen te beschrijven maar één ding is zeker: deze wandeling behoort absoluut tot één van de mooiste bergwandelingen in de Brenta Dolomieten!

Hiken in de Dolomieten,
Hiken in de Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Rifugio T. Pedrotti
Rifugio T. Pedrotti, fotocredits: Karin Nijhof

“deze wandeling hoort absoluut tot één van de mooiste bergwandelingen in de Brenta Dolomieten!”

Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, (Schots landschap), fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, GletsjerLake, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

Tips:

 • Ga goed voorbereid de bergen in. Zorg voor voldoende eten en drinken maar ook voor verschillende “laagjes” kleding.
 • Het is leuk om met een gids op pad te gaan. Zo kom je alles over het gebied te weten.
 • Een eendaagse tocht met een gids kost 250 euro voor max 10 personen. Omgerekend dus 25 euro per persoon(Bij 10 personen).
 • VVV Dolomiti Paganella biedt wekelijks gegidste wandeltochten aan.
 • Zowel eendaagse als meerdaagse tochten zijn hier mogelijk. Reserveren voor een overnachting in de bergen is aan te raden.
 • De Rifugio Tosa e.T Pedrotti heeft ongeveer 160 slaapplekken (dit allemaal bedden naast elkaar). In de berghutten kun je naast slapen ook ontbijten, lunchen en dineren.
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof
Hiken in de Brenta Dolomieten
Hiken in de Brenta Dolomieten, na regen komt…..fotocredits: Karin Nijhof
Magische beelden in de Dolomieten
Magische beelden in de Dolomieten, fotocredits: Karin Nijhof

Meer informatie over de streek en accommodaties: www.visitdolomitipaganella.it


Lees meer artikelen van onze reporters over Italië


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Eén van de mooiste hiketochten in de Brenta Dolomieten”

 • Edwin Hagenouw
  Edwin Hagenouw
  4 augustus 2022 at 10:01

  Meer informatie vind je op https://m.activitytrentino.it/en.
  Via de contactpagina kun je ze bellen of mailen zullen ze vertellen welke opties er zijn om met een gids de bergen in te gaan. Dat is zowel in winter (met een skileraar) als zomer mogelijk. Je kunt vragen naar Marco Vilotti en het helpt als je erbij zegt dat je bent doorverwezen door Sytske Maaijen.
  Alvast veel plezier!

 • Pascal de Vries
  2 augustus 2022 at 12:08

  Ik ben benieuwd waar ik deze hike kan reserveren. Op de link onderaan de pagina kan ik deze hike niet vinden. Is hier ook een link voor te krijgen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Must do in Ski amadé: genieten van de 'Genuss-Ski-Routen'

Must do in Ski amadé: genieten van de 'Genuss-Ski-Routen'

De mogelijkheden van Ski amadé zijn zo goed als eindeloos. Met 760 kilometer, 270 liften en 260 gezellige berghutten komt er geen einde aan mooie en lange skidagen. Maar hoe vind je dan je favoriete plekken in Ski amadé? Daarvoor zijn de 'Genuss-Ski-Routen' oftewel skitochten voor levensgenieters. Want wie de...
Lees verder
11 stops die je niet wilt missen op de Icefields Parkway in Canada

11 stops die je niet wilt missen op de Icefields Parkway in Canada

De Icefields Parkway in Canada is één van de mooiste routes ter wereld. De weg tussen Jasper en Banff National Park leidt je langs de mooiste berglandschappen, rivieren, watervallen, gletsjers en bossen. Je valt van de ene in de andere verbazing en de neiging om de auto te parkeren om...
Lees verder
Mijn eerste huttentocht, samen met mijn zoon in Oostenrijk

Mijn eerste huttentocht, samen met mijn zoon in Oostenrijk

De afgelopen jaren heb ik veel gewandeld en steeds meer mijn passie voor het wandelen en vooral de bergen gevonden. Veelal gewoon wandelingen in Nederland en met name in zuid Limburg. Heerlijk om daar door het heuvellandschap te wandelen. Op vakantie gingen we meestal naar het Lago Maggiore en werd er...
Lees verder
Dit zijn de mooiste jassen van Fjällräven deze winter

Dit zijn de mooiste jassen van Fjällräven deze winter

Het is een zeer koude nacht, aan het begin van de jaren '70. Åke Nordin is aan het kamperen, en in zijn tentje belooft hij zichzelf dat hij een jas zal maken waarin het onmogelijk is om het ooit nog koud te hebben. Åke Nordin is de oprichter van Fjällräven....
Lees verder
Vind de juiste winter-wandelbroek met Fjällräven

Vind de juiste winter-wandelbroek met Fjällräven

Fjällräven gelooft dat de juiste broek je outdooravonturen kan maken of breken. Oriënteer je en neem de tijd als je een volgend exemplaar kiest. Want hoewel veel broeken op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn het de kleine details die een fantastisch model onderscheiden van een gewone broek. Goed...
Lees verder
De zeven leukste winterse activiteiten in Zweden

De zeven leukste winterse activiteiten in Zweden

Als een schilderij. Een van Gogh, Monet en Picasso ineen. De hemel spat uit elkaar in alle kleuren. Strepen roze, rood en paars golven door elkaar heen, vermengen zich en zijn overal om mij heen. Virtual Reality? Een 3D bioscoop-film? Een droom? Niets van dit alles! Deze kleurenexplosie is een...
Lees verder
De meest bijzondere dieren van Nieuw-Zeeland én waar je ze kunt zien

De meest bijzondere dieren van Nieuw-Zeeland én waar je ze kunt zien

Dierenliefhebbers opgelet! De natuur van Nieuw-Zeeland is ongeëvenaard, met maar liefst dertien nationale parken verspreid over het Noordereiland en Zuidereiland. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen, kanoën en allerlei andere activiteiten om al het moois van het land te bekijken. Dat doe je iet zo maar, want bij elkaar beschikt...
Lees verder
De top 3 skigebieden voor gezinnen in Salzburger Sportwelt

De top 3 skigebieden voor gezinnen in Salzburger Sportwelt

Gezinnen met kinderen opgelet! Als je op zoek bent naar een geweldig gebied om met de hele familie te genieten van je wintersportvakantie, dan moet je dit artikel zeker even lezen. Salzburger Sportwelt is namelijk onderdeel van het grootste skiparadijs van Oostenrijk: Ski amadé. Ski amadé bestaat uit maar liefst...
Lees verder
Vier prachtige meerdaagse wandelingen in Nieuw-Zeeland

Vier prachtige meerdaagse wandelingen in Nieuw-Zeeland

Het allermooiste ontdekken van Nieuw-Zeeland? Dat doe je met de Great Walks! De Great Walks zijn spectaculaire meerdaagse wandelingen die je langs de prachtigste plekken van Nieuw-Zeeland voeren. Langs watervallen en kabbelende beekjes, door uitgestrekte bossen, maar ook langs vulkanen en goudgele stranden. Tijdens deze routes overnacht je op campings en...
Lees verder
De vier mooiste Levada-hikes op Madeira

De vier mooiste Levada-hikes op Madeira

Madeira heeft verschillende keren Awards gewonnen als beste eilandbestemming binnen Europa en zelfs ter wereld! Zelf heb ik het bloemeneiland inmiddels twee keer bezocht in drie jaar tijd. Het kleine Portugese vulkanische eiland in het midden van de Atlantische Oceaan heeft mijn hart gestolen. De indrukwekkende landschappen, bestaande uit, kliffen,...
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer


BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer
Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meerNieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer