Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Afgelopen week schreven we nog over de dramatische gebeurtenissen na het afbreken van een enorm rotsblok op bekende El Capitan in Yosemite. Vandaag hebben we een veel vrolijker bericht.

Ze lieten namelijk al hun kleren achter op het vertrekpunt

El Capitan staat bekend als een van de meest lastige beklimmingen ter wereld. En terwijl iedereen dat tot dusver deed met kleren aan maakte het stel Leah Pappajohn en Jonathan Fleury het nog wat lastiger. Ze lieten namelijk al hun kleren achter op het vertrekpunt onderaan de berg en beklommen als eerste El Capitan volledig naakt. Nou ja, op de klimuitrusting na dan.

blote beklimming
Leah Pappajohn en Jonathan Fleury na de eerste naakte beklimming van El Capitan Foto credits: Leah Pappajohn

En ze kozen voor de route The Nose en deden dat in precies een dag. Dit staat onder kenners bekend al NIAD (Nose In A Day).

Interview met Leah Pappajohn

Het magazine Climbing.com had een kort interview met Leah. Hieronder wat citaten uit haar verhaal.

Jon had op dat moment meer vertrouwen in mijn plan dan ik zelf

Leah Pappajohn: “Ik had al lang de droom om El Cap naakt te beklimmen, maar het koste me jaren voordat ik mezelf in staat achte deze droom ook daadwerkelijk uit te laten komen. Het is zo’n geweldig gevoel om naakt te klimmen, het geeft me extra kracht, en zeg nou zelf, het ziet er toch ook super grappig uit. Toen ik Jonathan voorstelde om mee te gaan was hij gelijk enthousiast, maar hij had The Nose nog nooit in een dag beklommen. Ik vertelde hem dat hij het me maar moest laten weten als hij die beklimming had gerealiseerd. Tot mijn volle verbazing belde hij me al snel daarna toen hij net terug was van zijn eerste NIAD. En ik moet zeggen, Jon had op dat moment meer vertrouwen in mijn plan dan ik zelf”.

Leah, heb je vaker naakt geklommen?

“Ik houd ervan om zonder kleren te klimmen en dat doe ik dus overal waar dat mogelijk is. Mijn voorlaatste klim was de Angels Crest in Squamish”.

Is het anders om El Cap zonder kleren te beklimmen?

blote beklimming El Capitan
Het is gelukt, dat moet gevierd worden. Foto: Leah

“Zeven keer heb ik de El Cap nu beklommen, via drie verschillende routes. Het grootste verschil is dat het plassen onderweg veel makkelijker is.

Ook was deze keer het snelst van alle beklimmingen hier. Dat komt waarschijnlijk doordat we minder gewicht bij ons hadden”.

Leah geeft verder aan dat deze ervaring naar meer smaakt en denkt er over om een van de El Cap routes solo – en naakt – te gaan nemen.

Kijk, dat zijn de uitdagingen waar wij van Mountainreporters.com van houden. Succes Leah!

Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer