klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Doorbraak in elektrisch vliegverkeer

Door: Pauline van der Waal

Vliegschaamte was vorig jaar in de race om woord van het jaar te worden. Het woord moest het afleggen tegen ‘blokkeerfries’, maar sindsdien heb ik vliegschaamte toch beduidend vaker voorbij horen komen. Ook wel terecht natuurlijk, want al dat gevlieg is niet al te best voor het milieu.
Ondertussen wordt er aan alle kanten hard gewerkt om in ieder geval enigszins in de buurt van de klimaatdoelen te komen. Wellicht zijn elektrische vliegtuigen de oplossing en dat kan nu zo maar eens in een stroomversnelling komen.

Eerste elektrische vlucht van commerciële luchtvaartmaatschappij

Op 10 december jl. steeg het volledig elektrisch aangedreven zespersoonsvliegtuig van de Canadese luchtvaartmaatschappij Harbour Air Seaplanes op. De vlucht zelf duurde maar een paar minuten, maar na een succesvolle landing mocht de kurk van de champagne. Het was een eerste test van Harbour Air samen met magniX die de motor leverde. De elektrische motor werd in een bestaand vliegtuig geplaatst. Harbour Air maakte de doorbraak met hun commerciële elektrische vliegtuig via Twitter bekend.

Spannende toekomst voor elektrisch vliegen

Na dit eerste succes wil Harbour Air de motor laten certificeren voor de luchtvaart. Als dat is gelukt, willen zij meerdere en misschien wel alle vliegtuigen van de vloot ombouwen. Wat dit precies betekent voor langeafstandsvluchten en grotere vliegtuigen, is nog niet bekend. Wereldwijd lopen er meerdere initiatieven om elektrische vliegtuigen voor elkaar te krijgen, echter is het krijgen van certificeringen en het ontwikkelen van motoren die een vlucht van een paar uur redden nog een uitdaging. Voor Harbour Air is dat laatste minder van belang, omdat zij zich vooral richten op kortere vluchten in afgelegen gebieden. Wij zijn in ieder geval heel erg benieuwd wat de toekomst brengt!
Check hieronder de video van de vlucht.

Bron: Harbour Air

Foto: Flickr (labeled for reuse)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer