Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Doorbraak in elektrisch vliegverkeer

Door: Pauline van der Waal

Vliegschaamte was vorig jaar in de race om woord van het jaar te worden. Het woord moest het afleggen tegen ‘blokkeerfries’, maar sindsdien heb ik vliegschaamte toch beduidend vaker voorbij horen komen. Ook wel terecht natuurlijk, want al dat gevlieg is niet al te best voor het milieu.
Ondertussen wordt er aan alle kanten hard gewerkt om in ieder geval enigszins in de buurt van de klimaatdoelen te komen. Wellicht zijn elektrische vliegtuigen de oplossing en dat kan nu zo maar eens in een stroomversnelling komen.

Eerste elektrische vlucht van commerciële luchtvaartmaatschappij

Op 10 december jl. steeg het volledig elektrisch aangedreven zespersoonsvliegtuig van de Canadese luchtvaartmaatschappij Harbour Air Seaplanes op. De vlucht zelf duurde maar een paar minuten, maar na een succesvolle landing mocht de kurk van de champagne. Het was een eerste test van Harbour Air samen met magniX die de motor leverde. De elektrische motor werd in een bestaand vliegtuig geplaatst. Harbour Air maakte de doorbraak met hun commerciële elektrische vliegtuig via Twitter bekend.

Spannende toekomst voor elektrisch vliegen

Na dit eerste succes wil Harbour Air de motor laten certificeren voor de luchtvaart. Als dat is gelukt, willen zij meerdere en misschien wel alle vliegtuigen van de vloot ombouwen. Wat dit precies betekent voor langeafstandsvluchten en grotere vliegtuigen, is nog niet bekend. Wereldwijd lopen er meerdere initiatieven om elektrische vliegtuigen voor elkaar te krijgen, echter is het krijgen van certificeringen en het ontwikkelen van motoren die een vlucht van een paar uur redden nog een uitdaging. Voor Harbour Air is dat laatste minder van belang, omdat zij zich vooral richten op kortere vluchten in afgelegen gebieden. Wij zijn in ieder geval heel erg benieuwd wat de toekomst brengt!
Check hieronder de video van de vlucht.

Bron: Harbour Air

Foto: Flickr (labeled for reuse)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer