Doorbraak in elektrisch vliegverkeer

Door: Pauline van der Waal

Vliegschaamte was vorig jaar in de race om woord van het jaar te worden. Het woord moest het afleggen tegen ‘blokkeerfries’, maar sindsdien heb ik vliegschaamte toch beduidend vaker voorbij horen komen. Ook wel terecht natuurlijk, want al dat gevlieg is niet al te best voor het milieu.
Ondertussen wordt er aan alle kanten hard gewerkt om in ieder geval enigszins in de buurt van de klimaatdoelen te komen. Wellicht zijn elektrische vliegtuigen de oplossing en dat kan nu zo maar eens in een stroomversnelling komen.

Eerste elektrische vlucht van commerciële luchtvaartmaatschappij

Op 10 december jl. steeg het volledig elektrisch aangedreven zespersoonsvliegtuig van de Canadese luchtvaartmaatschappij Harbour Air Seaplanes op. De vlucht zelf duurde maar een paar minuten, maar na een succesvolle landing mocht de kurk van de champagne. Het was een eerste test van Harbour Air samen met magniX die de motor leverde. De elektrische motor werd in een bestaand vliegtuig geplaatst. Harbour Air maakte de doorbraak met hun commerciële elektrische vliegtuig via Twitter bekend.

Spannende toekomst voor elektrisch vliegen

Na dit eerste succes wil Harbour Air de motor laten certificeren voor de luchtvaart. Als dat is gelukt, willen zij meerdere en misschien wel alle vliegtuigen van de vloot ombouwen. Wat dit precies betekent voor langeafstandsvluchten en grotere vliegtuigen, is nog niet bekend. Wereldwijd lopen er meerdere initiatieven om elektrische vliegtuigen voor elkaar te krijgen, echter is het krijgen van certificeringen en het ontwikkelen van motoren die een vlucht van een paar uur redden nog een uitdaging. Voor Harbour Air is dat laatste minder van belang, omdat zij zich vooral richten op kortere vluchten in afgelegen gebieden. Wij zijn in ieder geval heel erg benieuwd wat de toekomst brengt!
Check hieronder de video van de vlucht.

Bron: Harbour Air

Foto: Flickr (labeled for reuse)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer