Eerste geslaagde proefvlucht met elektrisch vliegtuig in Canada
Doorbraak in elektrisch vliegverkeer
Door: Pauline van der Waal
Vliegschaamte was vorig jaar in de race om woord van het jaar te worden. Het woord moest het afleggen tegen ‘blokkeerfries’, maar sindsdien heb ik vliegschaamte toch beduidend vaker voorbij horen komen. Ook wel terecht natuurlijk, want al dat gevlieg is niet al te best voor het milieu.
Ondertussen wordt er aan alle kanten hard gewerkt om in ieder geval enigszins in de buurt van de klimaatdoelen te komen. Wellicht zijn elektrische vliegtuigen de oplossing en dat kan nu zo maar eens in een stroomversnelling komen.
Eerste elektrische vlucht van commerciële luchtvaartmaatschappij
Op 10 december jl. steeg het volledig elektrisch aangedreven zespersoonsvliegtuig van de Canadese luchtvaartmaatschappij Harbour Air Seaplanes op. De vlucht zelf duurde maar een paar minuten, maar na een succesvolle landing mocht de kurk van de champagne. Het was een eerste test van Harbour Air samen met magniX die de motor leverde. De elektrische motor werd in een bestaand vliegtuig geplaatst. Harbour Air maakte de doorbraak met hun commerciële elektrische vliegtuig via Twitter bekend.
Today, we made history. Launching the world’s first electric commercial aircraft retrofitted with a 750 horsepower all-electric magni500 propulsion system. Thank you to our amazing maintenance team and our partners at @MagniX for all your efforts! Together, we did it! 👏 #ePlane pic.twitter.com/Rhw35BRnqB
— Harbour Air Seaplanes (@HarbourAirLtd) December 10, 2019
Spannende toekomst voor elektrisch vliegen
Na dit eerste succes wil Harbour Air de motor laten certificeren voor de luchtvaart. Als dat is gelukt, willen zij meerdere en misschien wel alle vliegtuigen van de vloot ombouwen. Wat dit precies betekent voor langeafstandsvluchten en grotere vliegtuigen, is nog niet bekend. Wereldwijd lopen er meerdere initiatieven om elektrische vliegtuigen voor elkaar te krijgen, echter is het krijgen van certificeringen en het ontwikkelen van motoren die een vlucht van een paar uur redden nog een uitdaging. Voor Harbour Air is dat laatste minder van belang, omdat zij zich vooral richten op kortere vluchten in afgelegen gebieden. Wij zijn in ieder geval heel erg benieuwd wat de toekomst brengt!
Check hieronder de video van de vlucht.
Bron: Harbour Air
Foto: Flickr (labeled for reuse)
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.