Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Heb je last van hoogtevrees, dan kan je hier al stoppen met lezen. Dit is dan zeker geen wandelpad voor jou. Maar ben jij die avontuurlijke reiziger die graag op het randje staat en niet duizelig wordt van diepe afgronden en steile wanden? Dan smul jij van dit spectaculaire wandelpad. In de jaren ‘90 werd El Caminito del Rey (het ‘Koningspad’) als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld betiteld en terecht! Ben je in het zuiden van Spanje, in de omgeving van Malaga, dan moet je dit pad zeker een keer beleven.

Check ook even onderaan dit artikel mijn ultieme traveltip. Je kan deze kloof zeer goedkoop bezoeken, zonder een tour te boeken, en dat zelfs inclusief een trein- en busrit.

Het koningspad van noord naar zuid

Het mooie Koningspad, kun je maar in één richting lopen, alleen van noord naar zuid. Dit is ook logisch, je wilt geen tegenliggers hebben op de smalle bruggetjes en paden. In 1921 werd dit pad geopend, voornamelijk voor de medewerkers die werkten aan de bouw van een dam om elektriciteit op te wekken.

Plattegrond van Koningspad
Plattegrond van Koningspad. Foto: Sandy van de Craats

Na vijf doden werd dit pad in het jaar 2000 gesloten. Na een intensieve renovatie van een slordige negen miljoen euro, werd het pad in 2015 heropend. De wandeltoeristen worden beloond met spectaculaire paden die letterlijk tegen de steile rotswanden zijn geplakt. “Hangende” wandelpaden en bruggetjes maken deze wandelroute van 7,7 kilometer, een waanzinnige dagtrip vanuit de stad Malaga.

Platform met uitzicht over El Chorro kloof
Platform met uitzicht op El Chorro kloof. Foto: Sandy van de Craats

Eenvoudige start van het koningspad

De wandelroute staat goed aangegeven met wegwijzers. De start van de route begint door een droog bos met rode aarde en beukenbos. De roze bloemen van de oleander zijn een kleurig contrast tegen de felblauwe lucht en de groene oase van de oevers van de rivier. Voordat je echt in de smalle kloof komt, heb je ongeveer drie kilometer gelopen langs de El Chorro rivier. Een vlak wandelpad zonder noemenswaardige hoogteverschillen, maakt dit een eenvoudige start.

Instructies en helm

Als je zonder een gids deze kloof wilt gaan lopen, kan dat. Bij de ingang van de kloof krijg je eerst instructies van een “caretaker”. Zowel in het Spaans als in het Engels wordt duidelijk gemaakt dat je niet over de randen mag hangen, de helm moet ophouden en afstand moet houden. In tijdslots van vijftien minuten per keer, worden er 25 wandeltoeristen toegelaten.

Zowel in het Spaans als in het Engels wordt duidelijk gemaakt dat je niet over de randen mag hangen, de helm moet ophouden en afstand moet houden

Dit doen ze om te voorkomen dat door de drukte het gewicht van de mensen te hoog wordt. Immers de bruggen en hangende wandelpaden moeten wel het gewicht van de mensen kunnen dragen.

Grillig, woest en adembenemend

En dan sta je in de kloof op een hangend wandelpad, zwevend over de El Chorro rivier. Mijn hartslag gaat licht omhoog bij het zien van de smalle doorgangen en diepte. De rotswanden vertonen verschillende kleuren en  de rivier heeft bijzondere vormen uitgesleten. Het wandeltempo daalt, ik verbaas mij over de schoonheid van deze kloof die er steeds anders uit ziet na elke bocht van het koningspad.

Bloeiende oleander
Bloeiende oleanders. Foto: Sandy van de Craats

Ademloos staar ik in de diepte, kijkend naar de rivier. Hier en daar zie ik nog delen van het oude en primitieve wandelpad. Daar wil je niet meer lopen! Het is een bijzondere ervaring om halverwege de wanden te lopen over hangende wandelpaden. Boven torenen de steile wanden als reuzen en beneden kabbelt een rustig riviertje als een blauw-groene slang door de kloof. De oleanders bloeien uitbundig en geven net dat liefelijk tintje in deze grillige en woeste kloof.

Hangende rotswanden

Het houten pad loopt door een rotswand met hier en daar een trap. Dit is mijn favoriete deel van El Caminito del Rey. Hangende rotswanden maken deze tocht spectaculair en geven hier en daar doorkijkjes naar de kloof en grillige rotswanden. Op de hoeken staan uitkijkpunten waar je eindeloos kan turen naar de rotswanden voor je, boven je en onder je. En als je op het glazen platform staat, dan duizelt de rivier onder je.

Hanging rock
Hanging Rock. Foto: Sandy van de Craats

Spectaculair slot

Het Koningspad wordt afgesloten met een spectaculair slot, namelijk een hangende brug tussen de twee rotswanden van de El Chorro kloof. Ik voelde mij extra kwetsbaar doordat de brug wiebelend onder mijn voeten bewoog. Meegaan met deze zwevende beweging is het enige wat je kan doen. Vanaf hier zijn er vele trappen die je naar het einde van het wandelpad en het treinstation brengen .

Traveltip van de auteur

Wil jij het Koningspad lopen, zonder een dure en georganiseerde tour te boeken? Lees dan hier mijn traveltip.

(redactie: deze tips zijn uit 2019 en kunnen gedateerd zijn).

De reisorganisaties bieden meestal (prijs EUR 50,00) een tour aan op de woensdag en zaterdag. Ga dus op een dinsdag, dan is het rustiger. Op het treinstation Malaga-Maria Zambrano kan je op dinsdag tot zaterdag, tussen 06:00-09:00 uur, een combinatie ticket kopen in een ticketautomaat. Een combinatieticket kost EUR 23,00, dit is inclusief een treinrit van Malaga-Maria Zambrano naar El Chorro (en retour), de busrit naar de ingang en entree van El Caminito del Rey.

De treinreis duurt ongeveer veertig minuten en daar stap je op de bus. Deze brengt je naar het startpunt van het Koningspad. Dit pad leidt je eigenlijk terug naar het treinstation van El Chorro. De trein vertrekt om 10:06 uur van het station in Malaga naar El Chorro. De terugreis van El Chorro is om 15:45 uur. Er is dus voldoende tijd om te genieten van het Koningspad. Let wel op dat je fototoestel of mobiel niet laat vallen!


Lees hier meer over El Caminito del Rey


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “El Caminito del Rey, niet voor mensen met hoogtevrees!”

 • Vosse Carla
  9 april 2024 at 16:38

  Vandaag april 2024 jouw advies opgevolgd en van Alhaurín de la Torre naar het station in Malaga gereden. Parkeren ging goed. Wel erg druk ‘s morgens in de spits. Reken op dubbele reistijd. Helaas zijn deze combinatietickets niet meer te verkrijgen. Allen treinkaartjes. A 7 euro pp. Maar daar heb je niets aan, want gewoon een entreekaart bij Caminita del Rey kopen kan niet. Boek dus je ticket incl de treinkaartjes online via de officiële website ver van tevoren.

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   9 april 2024 at 17:17

   Hallo Carla, bedankt voor je aanvullende informatie. Hopelijk heb je een mooie wandeling gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer