Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

El Caminito del Rey: ’s werelds gevaarlijkste wandelpad!

Door Ilse Nijhof

Op slechts een uurtje rijden van Malaga vind je El Caminito del Rey. Het pad waar velen hebben geflirt met de dood en velen hebben verloren. Na een renovatie die jarenlang duurde en rond de zeven miljoen heeft gekost is het pad nu weer veilig te betreden. Wie gaat er mee?

El caminito del Rey
El Caminito Del Rey

Geschiedenis

Het pad is rond 1901 aangelegd om het transport van personeel en goederen voor de bouw van energiecentrales tussen de Gaitanejo- en de Choro watervallen te vergemakkelijken. In 1905 is het pad officieel geopend. Het was dus nooit bedoeld als toeristische attractie. El Caminito del Rey (het koningspad) heeft zijn naam te danken aan Koning Alfons XIII van Spanje. Bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce gebruikte de koning het pad.

‘De gevaarlijkste wandelroute ter wereld’

In de 20ste eeuw was het pad toe aan vernieuwing. Er waren veel delen die in gevaarlijke staat verkeerden. Er waren bijna nergens leuningen en soms voldeed een smalle metalen balk als wandelpad. Toch wisten veel mensen het pad te vinden. In 1999 gebeurden hierbij de eerste dodelijke ongelukken en kreeg de wandelroute de naam: ‘De gevaarlijkste wandelroute ter wereld’. In 2000 is het pad dan ook officieel gesloten. Het eerste deel werd compleet gesloopt om te voorkomen dat mensen alsnog het pad zouden betreden. Desondanks zijn er toch nog mensen die de verleiding niet konden weerstaan en niet werden tegengehouden door boetes van 6000 euro. Vijf mensen vonden door ongelukken de dood.

In 2006 werd een restauratieplan van ongeveer 7 miljoen euro opgezet. Rond Pasen 2015 is het vernieuwde pad geopend.

Wil je meer weten over de geschiedenis kijk dan op de site van Andalusië. Hier is onder andere een film over de restauratie te zien.

El Caminito del Rey
Wandelen op 100 meter hoogte

Het wandelpad

El Caminito del Rey bestaat uit 7.7 kilometer wat is opgedeeld in drie delen: een aanlooproute, het daadwerkelijke pad van ongeveer 2.9 kilometer en een uitloopgedeelte. Het pad is lineair wat betekent dat je op een ander punt start dan waar je eindigt. Er zijn bussen die je naar het startpunt brengen.

Het pad bestaat uit houten planken en op sommige plekken glas, zodat je goed onder je kan kijken

Het pad is vanaf twee kanten te doen, vanaf El Chorro en vanaf Ardales. Je wandelt dan ook aan de rechterkant om de mensen die uit tegengestelde richting komen te kunnen passeren. Het pad gaat van het Embalse de Guadalhorce reservoir, door de beroemde El Chorro kloof, naar het dorp El Chorro. Je doet er ongeveer 3 tot 4 uur over. Het pad hangt 100 meter boven de Guadalhorce rivier en gaat rondom kliffen. De uitzichten zijn werkelijk adembenemend. Het pad bestaat uit houten planken en op sommige plekken glas, zodat je goed onder je kan kijken. Ook komt er een hangbrug in voor die op 100 meter hangt van de Giaitanes kloof. Op sommige stukken kan je het oude pad nog goed zien.

El Caminito del Rey
Het oude pad is hier goed te zien

Toegang tot de route

Ben je in de buurt en wil je het pad gaan wandelen? Dit kan niet zomaar. Er moeten van tevoren kaarten worden gereserveerd. Er worden namelijk dagelijks maar zo’n 1100 mensen toegelaten tot de kloof. Dit is verdeeld over periodes van 30 minuten. Het fijne hiervan is dat je niet tegelijk met bussen toeristen rondloopt. De tarieven zijn 10€ en de kaarten kan je op de officiële site boeken. Het dragen van een helm is verplicht sinds de renovatie.

El caminito del rey
De hangbrug boven de kloof

Bron: www.lonelyplanet.com, www.travelvalley.com en www.andalucia.com
Hoofdfoto: www.wikipedia.nl

Update september 2017: bekijk hieronder de beelden van de vernieuwde Caminito del Rey.

Bewaren

Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer