Creatief Avonturier en gastblogger op Mountainreporters

Door Erwin Zantinga

Even voorstellen. Ik ben Erwin Zantinga, 32 jaar en een uit de klei getrokken Groninger van het platteland. Toen ik een jaar of negen á tien was zei mijn vader ooit eens: “Als je niet kan slapen, waarom pak je niet gewoon je fiets om een rondje te fietsen?” Ik denk dat het daar mis is gegaan, ik nam het nogal letterlijk en zette mijn wekker om in het holst van de nacht een rondje te fietsen door het slapende dorp waar ik woonde. Mijn eerste avontuurlijke reis.

Wildkamperen op Gran Canaria
Wildkamperen op Gran Canaria, Foto Erwin Zantinga

Twaalf jaar later ben ik dan ook echt op pad gegaan met een backpack waardoor ik mensen ontmoette die lange hikes maakten in de Zweedse wildernis. Het duurde niet lang of ook ik ontdekte zweden, dan wel vanaf een 2e hands fiets. Door creatieve concepten aan mijn avontuurlijke reizen te verbinden kon ik deze reizen combineren met mijn opleiding aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en zo is de term Creatief Avonturier geboren.

Skates, schoenen en sturen

Ondertussen ben ik als Creatief Avonturier bijna vijf jaar bezig en heb ik verschillende reizen in binnen- en buitenland gemaakt. Ik geloof erin dat avontuur overal aanwezig is, zolang je maar je eigen grenzen opzoekt. Een aantal voorbeelden van de reizen die ik gemaakt heb zijn:

“East2West”
Als onderzoek waarom mensen überhaupt met -5C in een tentje willen kamperen ben ik in Nederland op reis gegaan. Van het meest oostelijk punt (Bad Nieuweschans, Groningen) naar het meest westelijk punt (St. Anna Ter Muiden, Zeeland). Op inline skates. In februari. Met enkelwandig tentje en goed gevulde backpack. Ik deed er veertien korte en koude dagen over En maakte hier een 25 minuten durende documentaire van. Met bekende en onbekende avonturiers die vertellen voer hun passie.

Skatepacking in Nederland
Skatepacking in Nederland, Foto Erwin Zantinga

“Slow28”
Na vier maanden op Schiermonnikoog (met de laagste bevolkingsdichtheid in Nederland) te hebben gewerkt wilde ik een avontuurlijke reis maken op het eiland. Ware het niet dat dit ruige eiland maar zestien kilometer breed is en dus een meerdaagse tocht bijna niet te doen is. Toch kwam ik met een idee dat een echte uitdaging werd.

Om de mooie details van het eiland in mij op te nemen besloot ik om van paal 1 naar 28 te lopen en over elke kilometer een uur te doen

Rond het eiland staan 28 strandpalen waar men vroeger de kustlijn mee kon meten. Deze oude palen staan precies een kilometer bij elkaar vandaan en maken een cirkel van 28 kilometer rond het eiland. Om de mooie details van het eiland in mij op te nemen besloot ik om van paal 1 naar 28 te lopen en over elke kilometer een uur te doen. Uiteindelijk werd het een tocht van 30 uur.

Avontuur op Schiermonnikoog
Avontuur op Schiermonnikoog, Foto Erwin Zantinga

“Without-a-map”
Per fiets van Maastricht naar de Mt. Blanc en weer terug. Zonder kaart, GPS, Google Maps of elektronische navigatie. Alleen met een kompas en een tekenboekje om mijn eigen kaarten te tekenen. Sinds de smartphone zijn intrede heeft gedaan zijn we eraan verknocht geraakt. We verdwalen als Google Maps het niet doet en zelfs al doet de app het, vertrouwen we blind op het blauwe pijltje. Ik wilde kijken hoe het is om de weg te vinden door middel van kaarten die ik aan de kant van de weg zou vinden, in bushokjes of aan mensen zou vragen.

Fietsen zonder navigatie
Fietsen zonder navigatie, Foto Erwin Zantinga

Wat voor artikelen kun je hier van mij verwachten?

Artikelen over (enigszins gekke) reizen van andere avonturiers zoals Sean Conway die in een Forrest Gump outfit van Zuid Engeland naar Noord Schotland is gerend of de reis waar Leon McCarron en Rob Lilwall van Mongolië naar Hong-Kong zijn gelopen. Filosofische stukken over het hoe en waarom van avontuurlijk reizen; de uitdagingen aangaan, een resetknop op je leven vinden of om een connectie met de natuur te hervinden. Gear die je nodig kan hebben voor bepaalde reizen en hoe je de beste gear voor je reis vindt. Leuke anekdotes over de reizen die ik heb gemaakt en jou daarmee inspireer om ook op pad te gaan. De mooiste nieuwe reisboeken of magazines. Evenementen van reizigers voor reizigers zoals lezingen, film screenings of adventure festivals. Van alles, zolang het maar over avontuurlijk reizen gaat!

Kamperen naast de Souss in Marokko
Kamperen naast de Souss in Marokko, Foto Erwin Zantinga

Lees hier alle inspirerende verhalen van onze reporters


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer