Braces en meer op Podobrace.nlPodobrace

Sinds een aantal jaren zien we na het succes van de mountainbikes steeds vaker een nieuwe variant: de Fatbike. Maar wat is dat eigenlijk voor een fiets. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? 

Het meest in het oogspringende verschil (en ook onderdeel van de naam) zijn de enorm dikke banden. Ze zijn hoger en breder dan op een normale Mountainbike, en die zijn al een stuk steviger dan op je gewone stadsfiets. De Fatbike gaat eigenlijk gewoon een stapje verder en lijkt misschien wel een beetje op een offroadmotor zonder motor (die ben jezelf). De overeenkomst zit ‘m in het groot aantal beschikbare versnellingen, ook heel lichte.  Zodat je niet alleen bergaf maar ook bergop kunt fietsen.

Fatbike
Fatbike

Waar komt de fatbike vandaan?

Sinds 2004 is de poulariteit van deze fietsen in de Verenigde Staten enorm toegenomen. Het ziet er natuurlijk vet (fat) stoer uit maar nog leuker: hij knalt overal overheen waar je met een normale fiets even af moet stappen om niet te vallen of überhaupt vooruit te kunnen komen. En dat hebben we sinds kort ook in Europa door. Afgelopen winter heeft Snowrepublic reporter Maaike al met een Fatbike in de sneeuw gereden (kijk hier naar het verslag).

Fatbike of Mountainbike
Mountainbike

Als een Hoovercraft fietsen

Door de enorm dikke banden kun je overal gemakkelijk doorheen ploegen, of liever gezegd overheen. Sneeuw, los duinzand, modder en kiezelstenen vormen geen enkele belemmering meer. Doordat de banden zo breed zijn kan de bandenspanning ook relatief laag zijn waardoor je net als een Hoovercraft bijna over de ondergrond lijkt te zweven.

Overal ter wereld populair

Behalve in de USA worden ook in de Engeland, Wales en Schotland als ook in de Scandinavische- en apenlanden steeds meer Fatbikes verkocht. En ondanks dat we in een nogal plat landje wonen zien we ook in Nederland en België steeds meer Fatbikes rijden. En wat mij betreft terecht.

Doe mij maar een Fatbike

Ze zien er niet alleen cool uit maar als je én op het strand wil fietsen én in de zomer (of winter) een flinke berg wilt bedwingen is dit een onmisbare kameraad. En een stuk relaxter dan racefiets of mountainbike. En om het helemaal relaxed te maken kun je ook nog een E-Fatbike overwegen, ja je leest het goed een Fatbike met hulpmotor, bestaat ook al.

advertentieSpanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here