Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Fatbike of mountainbike?

Door Bastiaan van der Staay

Sinds een aantal jaren zien we na het succes van de mountainbikes steeds vaker een nieuwe variant: de Fatbike. Maar wat is dat eigenlijk voor een fiets. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? 

Het meest in het oog springende verschil (en ook onderdeel van de naam) zijn de enorm dikke banden. Ze zijn hoger en breder dan op een normale mountainbike, en die zijn al een stuk steviger dan op je gewone stadsfiets. De fatbike gaat eigenlijk gewoon een stapje verder en lijkt misschien wel een beetje op een offroad-motor zonder motor (die ben je zelf). De overeenkomst zit ‘m in het groot aantal beschikbare versnellingen, ook heel lichte.  Zodat je niet alleen bergaf maar ook bergop kunt fietsen.

Fatbike
Fatbike

Waar komt de fatbike vandaan?

Sinds 2004 is de populariteit van deze fietsen in de Verenigde Staten enorm toegenomen. Het ziet er natuurlijk vet (fat) stoer uit maar nog leuker: hij knalt overal overheen waar je met een normale fiets even af moet stappen om niet te vallen of überhaupt vooruit te kunnen komen. En dat hebben we sinds kort ook in Europa door. Afgelopen winter heeft Snowrepublic reporter Maaike al met een fatbike in de sneeuw gereden (lees hier haar verslag).

Fatbike of Mountainbike
Mountainbike

Als een Hovercraft fietsen

Door de enorm dikke banden kun je overal gemakkelijk doorheen ploegen, of liever gezegd overheen. Sneeuw, los duinzand, modder en kiezelstenen vormen geen enkele belemmering meer. Doordat de banden zo breed zijn kan de bandenspanning ook relatief laag zijn waardoor je net als een Hovercraft bijna over de ondergrond lijkt te zweven.

Overal ter wereld populair

Behalve in de USA worden ook in de Engeland, Wales en Schotland als ook in de Scandinavische- en Apenlanden steeds meer fatbikes verkocht. En ondanks dat we in een nogal plat landje wonen zien we ook in Nederland en België steeds meer fatbikes rijden. En wat mij betreft terecht.

Doe mij maar een fatbike

Ze zien er niet alleen cool uit maar als je én op het strand wil fietsen én in zomer of winter een flinke berg wilt bedwingen is dit een onmisbare kameraad. En een stuk relaxter dan racefiets of mountainbike. En om het helemaal relaxed te maken kun je ook nog een e-fatbike overwegen, ja je leest het goed een fatbike met hulpmotor, bestaat ook al.


Lees hier alles over fietsen op onze FIETSPAGINA


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer