klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Fatbike of mountainbike?

Door Bastiaan van der Staay

Sinds een aantal jaren zien we na het succes van de mountainbikes steeds vaker een nieuwe variant: de Fatbike. Maar wat is dat eigenlijk voor een fiets. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? 

Het meest in het oog springende verschil (en ook onderdeel van de naam) zijn de enorm dikke banden. Ze zijn hoger en breder dan op een normale mountainbike, en die zijn al een stuk steviger dan op je gewone stadsfiets. De fatbike gaat eigenlijk gewoon een stapje verder en lijkt misschien wel een beetje op een offroad-motor zonder motor (die ben je zelf). De overeenkomst zit ‘m in het groot aantal beschikbare versnellingen, ook heel lichte.  Zodat je niet alleen bergaf maar ook bergop kunt fietsen.

Fatbike
Fatbike

Waar komt de fatbike vandaan?

Sinds 2004 is de populariteit van deze fietsen in de Verenigde Staten enorm toegenomen. Het ziet er natuurlijk vet (fat) stoer uit maar nog leuker: hij knalt overal overheen waar je met een normale fiets even af moet stappen om niet te vallen of überhaupt vooruit te kunnen komen. En dat hebben we sinds kort ook in Europa door. Afgelopen winter heeft Snowrepublic reporter Maaike al met een fatbike in de sneeuw gereden (lees hier haar verslag).

Fatbike of Mountainbike
Mountainbike

Als een Hovercraft fietsen

Door de enorm dikke banden kun je overal gemakkelijk doorheen ploegen, of liever gezegd overheen. Sneeuw, los duinzand, modder en kiezelstenen vormen geen enkele belemmering meer. Doordat de banden zo breed zijn kan de bandenspanning ook relatief laag zijn waardoor je net als een Hovercraft bijna over de ondergrond lijkt te zweven.

Overal ter wereld populair

Behalve in de USA worden ook in de Engeland, Wales en Schotland als ook in de Scandinavische- en Apenlanden steeds meer fatbikes verkocht. En ondanks dat we in een nogal plat landje wonen zien we ook in Nederland en België steeds meer fatbikes rijden. En wat mij betreft terecht.

Doe mij maar een fatbike

Ze zien er niet alleen cool uit maar als je én op het strand wil fietsen én in zomer of winter een flinke berg wilt bedwingen is dit een onmisbare kameraad. En een stuk relaxter dan racefiets of mountainbike. En om het helemaal relaxed te maken kun je ook nog een e-fatbike overwegen, ja je leest het goed een fatbike met hulpmotor, bestaat ook al.


Lees hier alles over fietsen op onze FIETSPAGINA


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer