Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Zeven steden in één fietsroute

Door Pauline van der Waal | Thüringen

H

ou je van rijke historie, imponerende gebouwen, maar ook van een actieve vakantie? Dan is de Städtekette Route in het Duitse Thüringen jou op het lijf geschreven. In deze groene deelstaat wordt prachtige natuur afgewisseld met interessante steden. En die kun je allemaal bekijken op de 225 kilometer lange fietsroute.

In het Duitse Thüringen is het prachtig fietsen. Foto: Moritz Kert
In het Duitse Thüringen is het prachtig fietsen. Hier steken we de Burgauerbrug in Jena over. Foto: Moritz Kert

Fiets door de geschiedenis van Eisenach naar Altenburg

Het startpunt van de tocht ligt in Eisenach, met de Wartburgburcht die hoog boven de stad uittorent. De route die uiteindelijk leidt naar het eindpunt Altenburg zo’n 225 kilometer verderop, bestaat voor het grootste gedeelte uit geasfalteerde fietspaden. In totaal doe je maar liefst zeven steden aan.
Maar laten we niet te hard van stapel lopen, we starten namelijk direct goed in het mooie Eisenach. Je kunt om te beginnen de Wartburgburcht bezoeken, die tot het UNESCO-Werelderfgoed behoort en waar Martin Luther zijn Nieuwe Testament vertaalde. Naast meerdere andere burchten en prachtige middeleeuwse kerken heeft Eisenach ook nog een originele stadspoort, de Nikolaipoort. Bovendien werd de grootste Duitse componist Johann Sebastian Bach hier geboren, waardoor een bezoekje aan het Bachhuis niet mag ontbreken.

Bijna de hele route bestaat uit geasfalteerde fietspaden. Foto: Moritz Kert
Bijna de hele route bestaat uit geasfalteerde fietspaden, zoals hier bij het vertrek vanaf Hammermühle in Stadtroda. Foto: Moritz Kert

Verder van stad naar stad

Daarna voert de route naar de voormalige residentiestad Gotha. Deze middelgrote stad heeft verschillende interessante musea die zijn gelegen in de belangrijkste trekpleister van de stad: Slot Friedenstein. Het slot zelf is gebouwd in een vroege barokstijl en heeft de oudste Engelse tuin op het Europese vasteland.
Via de burchten ‘Drei Gleichen’ fiets je verder richting Erfurt. Dit is de hoofdstad van Thüringen en met 200.000 inwoners een grote stad. Vanzelfsprekend vind je ook hier diverse musea, zoals bijvoorbeeld het kunsthistorisch museum en militairhistorisch museum. Ook een bezoekje aan de dierentuin van Erfurt behoort tot de mogelijkheden. Bekijk onderstaande video om meer te weten te komen over deze stad.

Beroemde steden, beroemde inwoners

Na Erfurt doen we Weimar aan. Hier staat ongetwijfeld een bezoekje aan het woonhuis van Goethe gepland. Bekijk ook het Bauhausmuseum om meer te weten te komen over de beroemde architectonische stijl. Tot slot is een bezoek aan de gedenkplaats voor Buchenwald is zeer indrukwekkend. Om alle indrukken te verwerken puf je aan het einde van je dag uit in het park aan de Ilm, bereikbaar vanuit het historische centrum van Weimar. Bekijk hieronder meer over de bijzondere stad Weimar.

Richting het einde van de tocht

Vervolgens staat universiteitsstad Jena op het programma. Jena is een moderne stad met prachtige botanische tuinen. Bezoek hier tevens het oudste werkende planetarium ter wereld voordat je verder fietst naar het een stukje verderop gelegen Gera. Deze derde stad van Thüringen ligt ingebed in een prachtig heuvellandschap aan de rivier. Grootste attractie is de historische Höhler-kelder, een elf meter diep labyrint onder de binnenstad. Vroeger werd daarin bier opgeslagen, tegenwoordig herbergt het kunst.
De tocht eindigt tenslotte in Altenburg. De stad Altenburg is meer dan 1000 jaar oud en is bekend als de bakermat van het skaatspel. Dit is een kaartspel en het Altenburger Slot -dat je ongetwijfeld met een bezoekje gaat vereren- heeft dan ook een heus Speelkaartenmuseum.

Genieten op de fiets in Thüringen. Foto: Moritz Kert
Genieten op de fiets in Thüringen. Zicht op Jena vanuit het stadspark. Foto: Moritz Kert

Af en toe een stukje smokkelen

De totale route afleggen is een mooie uitdaging. Wil je af en toe wat minder kilometers in de benen, dan is dat geen probleem. Je kunt namelijk ook stukken met de trein afleggen. Alle steden langs de fietsroute zijn verbonden met routenet van de Deutsche Bahn. Hierdoor kun je sneller van de ene naar de andere stad reizen zonder moe te worden.
Een andere mogelijkheid is om met de trein aan te sluiten op één van de vele andere fietsroutes van Thüringen en zo nog meer van deze indrukwekkende deelstaat te bekijken.

De route is totaal 225 kilometer lang. Foto: Moritz Kert
De route is totaal 225 kilometer lang en loopt onder meer door de stad Jena. Foto: Moritz Kert

Goede fietspaden en een afwisselende omgeving

De gehele route is goed te doen, ook voor minder doorgewinterde fietsers. Het grootste gedeelte bestaat uit geasfalteerde fietspaden met af en toe een kort stukje onverharde weg. Een gedeelte van de tocht is heuvelachtig en je fietst zowel door prachtig open landschap als door historische binnensteden.

De tocht voert door prachtig groen en langs rivieren. Foto: Moritz Kert
De tocht voert door prachtig groen en langs rivieren met zicht op bijvoorbeeld de Burgauerbrug. Foto: Moritz Kert

Meer informatie over de Thüringen Städtekette

De Thüringen Städtekette start in Eisenach of Altenburg, en automatisch eindigt de route dan ook weer in één van deze twee plaatsen. De totale lengte is 225 kilometer, waarvan 199 km asfalt, 6 km keien en 20 km zandpad. De hoogte varieert daarbij tussen de 150 tot 360 meter, waarmee het een makkelijke tot middelmatig zware tocht is.


Alles over de Thüringen Städtekette lees je op de website van Thüringen

Bij de Thüringen Städtekette-route wisselen stad en land elkaar af. Foto: Moritz Kert
Bij de Thüringen Städtekette-route wisselen stad en land elkaar af. Foto: Moritz Kert

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer