ADVERTENTIE

Klik hier voor meer informatie over actieve reizen naar Oostenrijk

 

Fietsen als een prof in het Spaanse Girona

Door Judith van Dorp

“Wie-o-wie wil er komen fietsen vanuit mijn Bed & Breakfast nabij Girona?  Zelf fiets ik niet, maar het schijnt hier echt een wielren-Walhalla te zijn, luister maar naar Robert Gesink”, aldus Debbie de Jong van 123Olee in 2018. Ik bekijk de video waarin Gesink vertelt waarom hij naar Girona is vertrokken en hoe hij daar leeft en fietst.

Bron: Youtube, Team LottoNL-Jumbo

Er blijken diverse profs in Girona te wonen en ook trainen in dit gebied veel wielerploegen. Met al die profs op de weg (en op Strava) zullen we geen King of the Mountain worden, maar toch lonkt deze regio als een mooie bestemming. Ik besluit wat fietsvrienden op te trommelen om dit eens goed uit te testen. Ik ben al eerder bij 123Olee geweest en weet dat het daar ook zonder fiets een Walhalla is, dus ik heb er alle vertrouwen in.

Flaneren op de fiets in Girona

Je merkt in Girona direct dat het wielrennen er echt lééft. Bij het stoplicht sta je telkens weer naast een collega-wielrenner en je ziet er de meest bijzondere en dure fietsen rijden. Bij fietscafé la Fabrica kun je schaamteloos in je wielerbroek op het terras zitten en de fietsen en outfits van langskomende renners bestuderen. Binnen hangen de heroïsche fiets-foto’s en legendarische frames aan de muur en het eten is bijzonder kleurrijk en lekker!

Lunch bij fietscafé la Fabrica
Bijna zonde om op te eten: lunch bij la Fabrica. Foto: Judith van Dorp Mountainreporters

Racefietsen? check. Routes? check. Gáán!

Na al dat flaneren in Girona wordt het tijd om écht te gaan fietsen. Je kunt natuurlijk zelf je routes uitstippelen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om gps-bestanden online te vinden en deze op je fietscomputer te downloaden. Voor een paar euro schaffen wij ze aan bij fietsenwinkel BikeBreaks. We hebben hier ook onze fietsen gehuurd en ze bieden tevens de mogelijkheid een gids mee te nemen voor een hele dag of om aan te sluiten bij hun wekelijkse shop-ride.

Fietsen in Catalonië
Op nog geen 25 km van de Costa Brava rijd je in het prachtige natuurgebied de Gavarres. Foto: Judith van Dorp Mountainreporters

Queen of the Mountain

Het hoog(s)te punt van onze fietstrip is de Rocacorba, ook wel de heroïsche berg van Catalonië genoemd. Vele prof-wielrenners gebruiken deze berg om hun krachten te meten, dus waarom wij ook niet? De Rocacorba is veertien kilometer lang, 970 meter hoog en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 6,5. Naar boven is een kwestie van verzuurde benen, blijven ademen en gewoon doorgaan.

Ook al ben ik op Strava nummer 5.013 in het klassement, ik voel me de Queen of the Mountain

Telkens weer een bochtje verder en heel af en toe is het einddoel in zicht; twee rood-witte zendmasten op de top. Ze worden maar heel langzaam groter, maar na bijna een uur is het gelukt! Het uitzicht is de beloning en dat is dan ook fenomenaal. Je kijkt tot aan de zee, over alle heuvels heen. Ook al ben ik op Strava nummer 5.013 in het klassement, ik voel me de Queen of the Mountain.

Queen of the Mountain bovenop de Rocacorba. Foto: Judith van Dorp Mountainreporters

Girona Cycling Festival

Wil je als fietser écht met je neus in de boter vallen, ga dan in de week van het Girona Cycling Festival, elk jaar in juni. Elke dag kun je je inschrijven voor een evenement, zoals de ‘Hill-climb’ naar het Els Angels Klooster met aansluitend een ‘Pasta-party’. In Girona kun je yoga-lessen volgen voor wielrenners en is er een kasseien-rit van 1,5 km door het historische centrum. Je kunt een drankje doen met een prof die tevens zijn trainingsgeheimen deelt en de week wordt afgesloten met een Gran Fondo, waar ook de beklimming van de Rocacorba in zit.

Na een korte week zijn wij in ieder geval overtuigd, deze regio is een fiets-Walhalla in alle opzichten en we komen zeker nog een keer terug, misschien wel tijdens het Cycling Festival!

Fietsen in Girona
Na elke rit wacht de wasmachine, het zwembad én de masseuse van B&B 123Olee. Foto: Judith van Dorp Mountainreporters


Lees alles over wielrennen en mountainbiken op de Fietspagina


 

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.