Advertentie

Askja Reizen

Fietsen van Kroatië naar Bosnië langs oude spoorlijn

Door Natasja Hoogstede

Lang geleden tufte de bekende stoomtrein Ciro door dit bergachtige grensgebied van Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Deze trein verbond Dubrovnik met de Bosnische stadjes Trebinje en Capljina tot dat Joegoslavië daar in 1971 een einde aan maakte.

Het verval

De Bosnische burgeroorlog in de jaren negentig zorgde voor het verval in dit prachtige groene gebied. De dorpen werden spookdorpen en de ooit zo statige gebouwen werden vernield. De spoorweg raakte overwoekerd door onkruid.

Dubrovnik

Het doel van deze fietsroute is om het historisch erfgoed te behouden

Ciro-fietsroute

Wat mooi is het dat er nu een 160 kilometer verharde fietsroute is aangelegd op de plek van de oude Oostenrijks-Hongaarse spoorlijn. Vele toeristen weten dit gebied nu weer terug te vinden en fietsen het pad vanuit Dubrovnik door de wilde natuur van de Dinarische Alpen. Je komt onder andere langs de Oude Brug van Mostar, de orthodoxe kerk in Zitomisl ici en de Romeinse ruïnes van Mogorjelo.

Kravica
Kravica watervallen

Natuurreservaat Hutovo Blato

Hier vind je straks in de lente tienduizenden vogels, fiets door oude spoortunnels en ervaar de wetlands van dit natuurreservaat. Een andere hotspot zijn de 25 meter hoge watervallen van Kravica en het dorp Blagaj waar je een heel mooi uitzicht hebt vanuit het klooster over de Bunariver.

Het doel van de Ciro route is om de treinroute als historisch erfgoed te behouden, terwijl er nieuw toerismeaanbod wordt ontwikkeld in het verlaten landschap. Je kunt bijvoorbeeld overnachten in voormalige treinstations langs de route. Wildkamper is een mogelijkheid maar bedenk wel dat er nog overgebleven landmijnen her en der liggen..


Lees ook het artikel over eilandhoppen in Kroatië hier.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in