Beleef een andere wereld op slechts 2,5 uur rijden

Door: Pauline van der Waal | Bergische Land

Het Bergische Land is niet zo bekend bij de meeste Nederlandse vakantiegangers. En dat is eigenlijk onbegrijpelijk, want dit veelzijdige gebied ligt vlakbij. Net voorbij Keulen en Bonn en dus op amper 2,5 uur rijden vanaf Utrecht! Ideaal voor een bezoekje nu je vanwege corona liever wat dichter bij huis blijft. De regio bestaat voor een groot gedeelte uit Natuurpark Bergische Land en je kunt er geweldig fietsen. Bijvoorbeeld via de voormalige treintrajecten die kriskras door het gebied lopen.

Water genoeg in het Bergisches Land. Foto: Dominik Ketz
Water genoeg in het Bergische Land. Foto: Dominik Ketz

Het typerende laaggebergte van het Bergische Land

Kenmerkend aan het Bergische Land is het heuvelachtige landschap. Je dwaalt hier heerlijk door prachtige groene bossen en weiden. Ook geniet je van prachtig uitzicht op de dalen. Bovendien is er water genoeg. Stromende beekjes, rivieren, en indrukwekkende stuwmeren: het is er allemaal!

Kenmerkend in de deze regio zijn de vakwerkhuizen. Foto: Dominik Ketz
Kenmerkend in de deze regio zijn de vakwerkhuizen. Foto: Dominik Ketz

In deze regio zie je veel typische vakwerkhuizen. Vanaf de fiets herken je ze makkelijk aan de zwarte balken in de verder witte huizen. Luiken en deuren zijn meestal groen.
Natuurlijk kun je in de dorpen die je doorkruist heerlijk op een terrasje zitten en pauze houden. Afhankelijk van het tijdstip doe je dat met een ‘Bergische Kaffeetafel’, of een lekker biertje.

Wordt het vandaag een pittige, lange route, of kies je voor een meer relaxte? Alles kan! Foto: Dominik Ketz
Wordt het vandaag een pittige, lange route, of kies je voor een meer relaxte? Alles kan! Foto: Dominik Ketz

Het Natuurpark Bergische Land kleurt de regio groen

Het Natuurpark telt maar liefst meer dan 2000 km² en loopt vanaf de Bergische stedendriehoek Wuppertal, Solingen en Remscheid in het noorden, helemaal tot aan Sieg in het zuiden. In het westen wordt het begrensd door de stad Keulen, en in het oosten tref je het Sauerland. 

Door de grootte is het park super afwisselend. Wandel en fiets je in het westen nog vooral op wat vlakkere stukken, in het oosten kom je heuvels tegen de 500 meter hoog tegen. Laat je ook verrassen door de vele burchten en kastelen in de buurt.

Niet vergeten om af en toe van een welverdiende pauze te genieten. Foto: Dominik Ketz
Niet vergeten om af en toe van een welverdiende pauze te genieten. Foto: Dominik Ketz

Perfect om met de fiets te ontdekken

Met je fietsvakantie kun je dus ook rekening houden waar je precies gaat fietsen. Wil je lekker aan de slag met hoogtemeters, of hou je het toch wat meer ontspannen? Alles kan! Bovendien kun je gebruik maken van de Bergische Fietsbus of te trein. Zo kun je op een andere plek eindigen dan je gestart bent, of een stukje afsnijden als het je te pittig wordt.

De Bergische Fietsbus: perfect om af en toe een stukje af te snijden. Foto: Dominik Ketz
De Bergische Fietsbus: perfect om af en toe een stukje af te snijden. Foto: Dominik Ketz

Fietsen over oude spoorlijnen is geweldig

Op zoek naar een unieke fietsbeleving? In het Bergische Land kun je fietsen op de paden die zijn aangelegd op voormalige spoortrajecten. Een fantastische ervaring, want deze trajecten zijn heerlijk vlak en lopen door prachtig gebied.

De panoramafietsroutes bestaan in totaal uit 250 kilometer. Foto: Dominik Ketz
De panoramafietsroutes bestaan in totaal uit 220 kilometer. Foto: Dominik Ketz

In het begin van de spoorjaren -zo aan het einde van de 19e eeuw- moesten stoomlocomotieven immers de loodzware wagons over het traject voort kunnen trekken. Er mochten dan geen steile hellingen in zitten en daar pluk je nu als fietser de vruchten van. Het totale netwerk van de panoramafietsroutes is zo’n 220 kilometer lang en verbindt het Bergische Land, het zuidelijke Ruhrgebied en het Sauerland. Bovendien sluit het aan op de populaire rivierfietspaden langs de Rijn, Ruhr en Sieg. 

Voor alle informatie over de verschillende Panorama-fietsroutes kijk je op de website van het Bergische Land.

Wat is het hier genieten! Foto: Dominik Ketz
Wat is het hier genieten! Foto: Dominik Ketz

Meer informatie

Het Bergische Land is echt een verborgen parel, heel dicht bij Nederland. Naast de eerder genoemde panoramaroutes, heeft het Bergische Land in totaal meer dan 4000 kilometer aan wandel- en fietspaden. Je kunt je hier dus helemaal uitleven in outdoor avonturen.

Het Bergische Land ligt vlakbij steden als Keulen, Bonn en Düsseldorf, die natuurlijk ook een bezoekje waard zijn. Toch is het in het Bergische Land totaal anders: heel veel groen, kleine dorpjes en een heerlijk heuvelachtig landschap.

Lees alles over fietsen in het Bergische Land

Fietsen langs rivieren en meren in het Bergisches Land. Foto: Dominik Ketz
Fietsen langs rivieren en meren in het Bergische Land. Foto: Dominik Ketz

Hoofdfoto: Dominik Ketz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.