Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Ik ga de hoogste berg van ieder continent beklimmen

Door Bart Baars

Midden in de nacht, om 1.00 uur precies, doen we onze stijgijzers onder. Het is het begin van een lange tocht naar de top van Europa. Uren en uren volgen over de sneeuw en het ijs van Mount Elbrus. Iedere stap brengt ons een stuk dichter bij ons doel; 5642 meter boven de zeespiegel. Een hoger punt is niet te vinden op het Europese continent.

Bijna 12 uur later is het zover… Op de top vinden we geen kruis, maar een stalen plaat. We zijn moe, ik heb last van de hoogte, maar er is ook een voldaan gevoel. We zijn er nog niet, er wacht nog een afdaling van 2000 hoogtemeters terug naar High Camp.”

De toppen van de 7 continenten

Het is een illuster rijtje, de hoogste toppen van de zeven continenten op aarde. Beter bekend als de 7-Summits. Voor de een is het een onmogelijke uitdaging, voor de ander een verzameling bergen zonder meerwaarde. De 7-Summits zijn niet de moeilijkste bergen, en zeker niet de minst beklommen bergen. Maar het zijn wel zeven beklimmingen met ieder een eigen karakter en eigen uitdagingen.

Voor mij is het een droom, een droom om ze te mogen beklimmen. Maar ook een uitdaging. Een uitdaging op meerdere vlakken; voorbereiding, organisatie, maar zeker ook financieel. Maar ik wil graag weten of mijn dromen waarheid kunnen worden! Ik spreek met mijzelf af dat ik er zeven jaar de tijd voor heb. En zo is mijn project geboren; The 7-Summits in 7 Years.

De hoge en de zware

De bekendste van de 7-Summits is Mount Everest. Met zijn 8848 meter de hoogste berg op aarde en daarmee een doel op zich. Klimmen boven 8000 meter hoogte kent zo zijn eigen uitdagingen. Mensen zijn niet gemaakt om op deze hoogte te acteren. Het tekort aan zuurstof zorgt voor veel problemen. Bijvoorbeeld dat je nog amper eten kunnen verteren en niet altijd meer helder kunt denken. Vul dit aan met de enorme koude die 8000 meter hoogte met zich meebrengt en er ontstaat een mooie uitdagende, maar uiterst gevaarlijke mix.

er ontstaat een mooie, uitdagende, maar uiterst gevaarlijke mix

Toch is de kou op Everest niet uniek. De hoogste berg van Noord-Amerika, Denali (6140m), doet ook zijn best. Temperaturen van -40 zijn niet uniek, wel levensgevaarlijk. Dit zijn temperaturen waar je vingers in en mum van tijd kunt verliezen. Nog een overeenkomst is hoe zwaar de berg is. Everest is zwaar door de hoogte, daar heb je wel ondersteuning van de nodige Sherpa’s. Op Denali moet je het helemaal zelf doen. De klim op Denali begint met een vlucht in een klein propellervliegtuigje van 45 minuten. Je landt op de gletsjer, waar al je spullen worden uitgeladen. Dit zijn de spullen die je gedurende de komende 3 weken tot je beschikking hebt. En deze zal je zelf naar boven moeten dragen. Door weer en wind.. en reken er maar op dat je slecht weer zal meemaken!

De bekende en toegankelijke

De Kilimanjaro in Afrika is de bekendste en meest beklommen berg van de 7-Summits. Het is een relatief eenvoudige beklimming naar bijna 5900 meter hoogte. Toch is het hier ook niet vanzelfsprekend dat je daadwerkelijk de top haalt. 5900 meter is een serieuze hoogte en hoogteziekte ligt dan ook op de loer.

Op het gebied van hoogte doet de Aconcagua nog iets meer zijn best. Met 6960 meter is dit de op een na hoogste van de 7-Summits. Ook voor deze berg geldt dat de meest gebruikte route een relatief makkelijke is. Maar er zijn alternatieven die behoorlijk technisch zijn. Denk aan de Polish Direct route waar tot 60 graden steil ijs in zit. Voor ieder wat wils dus!

De meest afgelegen toppen

Carstenz Pyramid (4884 meter) is een afgelegen rots in Indonesië. En het is een geval apart. Hier speelt kou veel minder een rol. Voordat je aan de beklimming kan beginnen is een trek door de jungle noodzakelijk. Er dan regent het … vaak! Eigenlijk iedere dag. De grootste uitdaging hier is dan ook droog blijven, en niet uitglijden en vallen!

Ook Mount Vinson ligt een eind van de bewoonde wereld vandaan. Op Antarctica om precies te zijn. Hier komt dus het koude weer om de hoek kijken.. en uiteraard de logistiek. Met een enorm vliegtuig word je ingevlogen op het ijs van Antarctica waarna het avontuur begint. De beklimming is niet moeilijk, de koude (of arctische) omstandigheden vormen de grootste uitdaging.

De verrassingDe hoogste berg van Europa is niet de Mont Blanc maar Mount Elbrus. Mount Elbrus ligt in de Russische Kaukasus en is 5642 meter hoog. De meeste verhalen van Elbrus zijn niet heel positief. Het (basis) kamp stinkt, de Russen zijn onvriendelijk en het is druk. De meeste van deze verhalen gaan over een beklimming via de (makkelijkere) zuidzijde.

De meeste verhalen van Elbrus zijn niet erg positief. Het kamp stinkt, de russen zijn onvriendelijk en het is druk

Mijn ervaring vanaf de noordzijde is totaal anders. Het is een schitterende beklimming die een mooie uitdaging vormt voor iemand met beperkte klimervaring. Daarnaast zijn de Kaukasus echt wel de moeite waard. Vergelijk het met de Alpen, alleen dan uitgestrekter en minder bewoond… En Russen? Heerlijke mensen!

Oeps… tegenslag!

“Eindelijk aangekomen op Denali High Camp. Ik ben moe, maar voel me goed en ben er klaar voor. Morgen sta ik op de top van Noord-Amerika. Ik weet het zeker! Op tijd ga ik naar bed, om zo goed uit te rusten.

Om 6 uur ’s ochtends wordt ik wakker van het klapperen van de tent. De gids naast mij ligt nog in diepe slaap. Het waait hard en ik weet dat de toppoging van vandaag niets wordt. Maar ik heb nog 4 dagen de tijd voordat ik naar beneden moet om mijn vliegtuig te pakken. Ik draai me nogmaals om in mijn slaapzak. Dan maar een dagje rust, dat kan nooit kwaad.

Helaas neemt de wind niet af. Na 4 dagen spreek ik met de gids af dat het morgen alles of niets is. Of we gaan naar de top, of we gaan naar beneden. Uiteindelijk wordt het een halve toppoging waarbij we beide bij voorbaat al weten dat het niet gaat lukken. Vlak onder Denali Pass keren we om. We kunnen elkaar amper verstaan door de wind. De verse sneeuw heeft de pas allang onzichtbaar gemaakt. Ik realiseer me dat ik de top van Denali niet zal bereiken in deze expeditie, maar ik maak een afspraak met mijzelf. In 2018 kom ik terug!”


Volg mijn voorbereidingen en ervaringen op mijn Facebook pagina


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer