Een trektocht dwars door de Noorse herfst!

Door Maurice van den Boogaard | Surviking

“Temperaturen rond het vriespunt, een gure wind en de eerste sneeuw die horizontaal voorbij komt in de Noorse Fjells… gelukkig is de sneeuw fijn en markeert deze contrastrijk de trail die we volgen. Nu is gewoon kilometers maken! Een korte lunchbreak en weer door!”

“Deze ochtend werden we gewekt, met misschien wel de mooiste zonsopkomst sinds tijden. Fris, maar prachtig! Dankzij de uit het westen aankomende bewolking kleurde de hemel compleet roze en oranje. De zon verdwijnt al snel na opkomst achter de wolken en het begint licht te sneeuwen.”

Herfst Survival Trektocht door Noorwegen

Bovenstaande is zomaar een greep uit de belevenissen tijdens onze Herfst Survival Trektochten in Noorwegen. Dit is hoe Surviking ooit begonnen is, met deze tocht dwars door de Noorse herfst. Laagdrempelig, maar toch uitdagend! We verplaatsen ons te voet met een rugzak op de rug en zullen vanuit het Zuiden richting het Noorden lopen.

We overnachten buiten in de natuur onder een tarp of in een lichtgewicht trekkerstent. We komen geen bevoorradingspunt tegen en dienen daarom onze uitrusting en voedsel zelf mee te dragen. Water is er in de Noorse natuur gelukkig genoeg te vinden.

Herfst Survival Trektocht Noorwegen Surviking

Voorbereiden op de naderende winter

De Herfst in Scandinavië is bijzonder. Mede vanwege het korte tijdvak waarin alles zich voorbereid op de naderende winter. De herfst is in Scandinavië veel korter dan bijvoorbeeld bij ons in Nederland. Hoe noordelijker je komt, hoe eerder de herfst begint en hoe korter deze ook duurt. Je ziet soms binnen een week de bomen verkleuren! Vaak heb je eind september of begin oktober al de eerste sneeuw in de Noorse Fjells die vanaf eind oktober zeker blijft liggen tot in het voorjaar. Desalniettemin kun je in de herfst zeker nog prachtig weer hebben, zeker ten oosten van de bergen (Østfjells) is het vaak droger en kan zelfs de Indian Summer nog even opduiken.

Je ziet soms binnen een week de bomen verkleuren!

Herfst Survival Trektocht Noorwegen Surviking

In deze zesdaagse trektocht laten wij jou een prachtig stuk natuur van Noorwegen zien. Van uitgestrekte Taigabossen tot aan bergmeertjes in de Toendra met unieke uitzichten. Natuurbeleving en genieten staan in deze reis voorop. De natuur is te mooi om te negeren! Op deze manier proberen we de mensen weer een stukje dichter bij de natuur te brengen.

De natuur is te mooi om te negeren!

Herfst Survival Trektocht Noorwegen Surviking

Wil je ook een keer mee op zo’n gave trektocht door de Noorse Wildernis onder leiding van een WGA wildernisgids? Surviking regelt een deel van je uitrusting, zoals een rugzak, slaapzak, brander etc. Hierdoor is het ook voor de beginner aantrekkelijk om eens een week de natuur in te trekken.

Herfst Survival Trektocht Noorwegen Surviking

Herfst Survival Trektocht Noorwegen Surviking


Elk jaar organiseert Surviking de Herfst Survival Trektocht. Een zesdaagse trektocht met vijf overnachtingen in de wildernis van Noorwegen. Meer informatie vindt je op surviking.nl.


één reactie op “Ga je mee op trektocht dwars door de Noorse herfst?”

  • Mike
    9 augustus 2019 at 22:58

    Super leuk stuk zoals we gewend zijn van maurice.. Pro en top gast 1e klas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.