Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Kijk mee met een surfles!

Door: Karin en Ilse Nijhof

Het is half 8 ’s ochtends als ergens in een wit huis op een glooiende heuvel in Albufeira de wekker gaat. Reporters Karin en Ilse schrikken wakker, ze kunnen nog net een gaap onderdrukken en kijken elkaar aan, het was toch vakantie? Waarom de wekker zo vroeg? Dan weten ze het weer. Vandaag staat een surfles op het programma. Nog een beetje slaperig maar vol enthousiasme pakken ze hun spullen en gooien ze wat eten en drinken naar binnen. Let’s go!

Surf
Het houten huisje. Foto Karin en Ilse Nijhof

Albufeira Surf & Sup Surfschool

De Surfschool Surf & Sup heeft ons de locatie doorgemaild. Galé beach is het strand waar we moeten zijn. In minder dan 10 minuten rijden bereiken we deze locatie. Daar waar wij een eigen auto hebben rijden we zelf deze kant op. De surfschool biedt echter ook transfers aan vanuit je verblijf. Geen auto hoeft dus niet te betekenen dat het surfen aan je voorbij moet gaan. Wel zo fijn toch? Bij de bruine hut, met de naam Surf & Sup melden we ons. We worden warm onthaald door de instructeurs en moeten onze handtekening onder de aanwezigheidslijst zetten. Een paar minuten later zijn we compleet. Op naar de wetsuits en de surfboards!

Surf
Het materiaal. Foto Karin en Ilse Nijhof

De voorbereidingen

De opkomende storm (Leslie) en de laaghangende grijze bewolking zorgen voor een dreigend weerbeeld. Onze fijne warme kleren worden omgeruild voor een wetsuit en een stoer O’neill-shirt. Gelukkig is het niet koud. We laten onze spullen in de opslagruimte achter en krijgen een groot surfboard voor beginners. Gewapend met board lopen we naar de zee. Het board weegt aardig wat. We zijn allang blij dat er een extra handvat aan zit om deze goed te dragen maar door de harde wind blijft het moeilijk om het board onder controle te houden. Dat belooft nog wat voor straks! We planten ons board in het zand. Om spierpijn tegen te gaan doen we rek en strek-oefeningen. De instructeurs zijn fan van de squats, wij volgen hen trouw en squatten wat af. Na deze warming-up wordt de groep onderverdeeld in twee verschillende niveaus’ namelijk, niveau ’eerste dag’ en ‘tweede dag’. Wij voegen ons bij het groepje beginners, oftewel eerste dag. Ondanks dat wij eerder lessen hebben gehad in Australië lijkt het ons toch wel zo prettig om nog even herinnerd te worden aan de basis principes. Dit wordt ook aangeraden door onze instructeur.

Surf
Op naar de zee. Rechts reporter Ilse aan het vechten tegen de wind. Foto Karin en Ilse Nijhof
Surf
Even rekken en strekken. Foto Karin en Ilse Nijhof
Surf
Drop it like a squat. Foto Karin en Ilse Nijhof

Oefenen zonder surfboard

Vrij snel daarna mogen we het water al in, het board moeten we echter op het droge laten staan. De opdracht luidt: zonder board met de golven mee duiken. Dit doen we om een beetje de feeling met de golven te krijgen en om “ goede” en “slechte” golven aan te voelen. Niet elke golf is namelijk geschikt, de één brengt je makkelijk naar het strand terwijl je bij de ander al na drie meter strandt. Na een tijdje spoelt vrijwel iedereen op het strand aan. Dit is een teken voor de instructeur om ons weer op het droge te fluiten. Op naar de volgende stap. Een heldere uitleg over de posities. De Portugese instructeur heeft de Engelse taal goed onder de knie en legt op een grappige doch duidelijke manier uit hoe het moet. Hij gaat alle posities bij langs en vertelt onder andere hoe je je board aan je voet moet vastmaken, hoe je moet liggen, waar je moet liggen, wanneer je omhoog moet komen etc. Met deze uitleg worden we weer het water ingestuurd om de eerste posities te oefenen. Staan zit nog niet in het repertoire, het gaat enkel om het krijgen van de feeling en het aanvoelen van de golf.

Surf
Klaar voor de instructies. Foto Karin en Ilse Nijhof

Zeehond positie

We voelen hoe krachtig de stroming is – naast het board staan is al moeilijk – laat staan erop (positie 4). We zetten dit nog maar even uit ons hoofd en proberen zo goed als mogelijk op het board te springen, te liggen op onze buik en omhoog te komen in een soort van yoga positie; benen op het board, armen gestrekt en hoofd omhoog. Zeg maar de zeehond positie. Ook hier is het oefening baart kunst en zodra dit de meeste kandidaten lukt roept de instructeur ons weer het droge op. De posities worden nogmaals doorgenomen maar dit keer is het tijd voor de laatste stap; staan! De instructeur vertelt uitgebreid hoe dit wel maar ook hoe het niet moet en doet het ons nog even voor op het board. Hij springt net zo makkelijk op zijn surfboard als wij op onze fiets. We kunnen het ons goed voorstellen dat het toch iets lastiger is als je op de golven wordt meegevoerd..

Surf
De instructeur. Foto Karin en Ilse Nijhof
Surf
Foto Karin en Ilse Nijhof

Vallen en opstaan

Vol goede moed stappen we zo goed als het kan naar de zee. We lopen door tot dat het water bij onze heupen komt, draaien ons om en wachten op de goede golf. Al wachtend schieten alle posities nog één keer door ons hoofd. Het moment is daar, een goede golf komt ons tegemoet en we springen op onze buik op het board. Peddelen tot we niet meer kunnen, wurmen ons in de zeehondpositie en als de feeling daar is springen we op het board. Kom op, we can do this! Of toch niet.. Plons, ik denk dat het nog geen seconde heeft geduurd of we liggen weer in het water en kunnen weer van voren af aan beginnen met het riedeltje. Teruglopen, omdraaien, wachten, peddelen, zeehond, staan. Het klinkt zo makkelijk. Nou, dat was het toch niet. Het vallen weerhoudt ons er niet van het nog achtentachtig keer te proberen want man wat is dit leuk en verslavend! Plezier blijft boven alles toch het allerbelangrijkste! Dit hebben we dankzij de goede instructies en de leuke manier waarop Abufeira Sup & Surf je meeneemt naar de beginselen toch zeker gehad. En net als we daaraan denken lukt het ons toch nog om een keer te blijven staan! Yes! Na twee uur in de golven klinkt het fluitje en zit de les erop. Dit was zeker niet de laatste keer dat we zijn gaan surfen. Ga je naar Albufeira en wil je het ook proberen, dan kunnen we surfschool Albufeira Sup & Surf absoluut aanraden!

Surf
Reporter Karin probeert het nog maar een keer. Foto Karin en Ilse Nijhof

Je kunt met hen in contact komen door te mailen naar info@watersmile.pt of te bellen naar 00351 926 823 579. Meer informatie vind je op https://www.watersmile.pt.

Ps, je kunt er ook terecht voor kajakken, stand up paddling of coasteering! Neem dus snel een kijkje!

Lees hier meer artikelen van onze reporters

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer