Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Gaat Cinque Terre ten onder aan eigen succes?

Door Peter de Vries

Cinque Terre, wie heeft er niet van gehoord of is er niet geweest? Vijf adembenemende dorpen, kleurrijk, schilderachtig en verstopt in de bergen van Ligurië in Italië aan de Middellandse Zee. Slecht te bereiken over de weg, maar prima te bereiken via het water, middels een wandelpad en met de trein. Cinque Terre staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit vijf dorpen. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Cinque Terre wordt al jarenlang genoemd als hotspot om heen te gaan. Inmiddels doen zo’n 2,5 miljoen toeristen dat jaarlijks.

Cinque Terre Foto: Maaike de Vries
Cinque Terre
Foto: Maaike de Vries

Helaas lijkt Cinque Terre zijn eigen succes nu niet meer aan te kunnen. De cultuur, de infrastructuur, de inwoners kunnen het massatoerisme niet meer aan. De noodklok wordt geluid door de burgemeester, mevrouw Fabrizia Pecunia. Veruit de meeste toeristen komen met de trein naar de dorpen toe. Ook verplaatsen zij zich tussen de dorpen middels de trein.

De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
Foto: Maaike de Vries

Dit levert veel problemen op in de nauwe straatjes en tunnels die naar de stations toe leiden. Onprettig maar bovenal ook gevaarlijk. De drukste en gevaarlijkste plek is de tunnel naar station Manarola en het treinstation zelf. De 150 meter lange tunnel loopt vanaf het dorp naar het station. Het station heeft slechts 1 perron heeft waar de vele treinen voorbij razen.

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan  zorgen voor gevaarlijke situaties

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan en op het overvolle perron staan te wachten, zorgen voor gevaarlijke situaties. Bronnen melden dat eerder dit jaar twee toeristen van het volle perron vielen toen ze een selfie maakten. Wonder boven wonder mankeerden ze op wat lichte verwondingen na niks.

Levensgevaarlijk

Burgemeester Pecunia wil dat Trenitalia, het spoorweg-bedrijf van Italië, nog maar een beperkt aantal kaartjes per dag mag verkopen op het traject. “Bewoners hebben ook last van de enorme drukte. En bovenal is het levensgevaarlijk om mensen zo lang op elkaar geplakt in een nauwe ruimte te laten. Als er paniek uitbreekt op zo’n moment, is de ramp niet te overzien”

Trenitalia moet volgens burgemeester Pecunia gaan monitoren hoeveel kaartjes er verkocht worden en hoeveel personen er uitstappen op een station. Dit mag niet meer zijn dan het maximum aantal bezoekers van de dorpen. Trenitalia stapte hiermee naar de rechter, want zij claimen dat het niet hun verantwoordelijkheid is hoeveel mensen er met de trein reizen. De rechter gaf de burgemeester gelijk. Trenitalia is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Bron: AD.nl

Lees hier alle artikelen en reisverhalen over Italië

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer