Gaat Cinque Terre ten onder aan eigen succes?
Gaat Cinque Terre ten onder aan eigen succes?
Door Peter de Vries
Cinque Terre, wie heeft er niet van gehoord of is er niet geweest? Vijf adembenemende dorpen, kleurrijk, schilderachtig en verstopt in de bergen van Ligurië in Italië aan de Middellandse Zee. Slecht te bereiken over de weg, maar prima te bereiken via het water, middels een wandelpad en met de trein. Cinque Terre staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit vijf dorpen. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.
Cinque Terre wordt al jarenlang genoemd als hotspot om heen te gaan. Inmiddels doen zo’n 2,5 miljoen toeristen dat jaarlijks.
Helaas lijkt Cinque Terre zijn eigen succes nu niet meer aan te kunnen. De cultuur, de infrastructuur, de inwoners kunnen het massatoerisme niet meer aan. De noodklok wordt geluid door de burgemeester, mevrouw Fabrizia Pecunia. Veruit de meeste toeristen komen met de trein naar de dorpen toe. Ook verplaatsen zij zich tussen de dorpen middels de trein.
Dit levert veel problemen op in de nauwe straatjes en tunnels die naar de stations toe leiden. Onprettig maar bovenal ook gevaarlijk. De drukste en gevaarlijkste plek is de tunnel naar station Manarola en het treinstation zelf. De 150 meter lange tunnel loopt vanaf het dorp naar het station. Het station heeft slechts 1 perron heeft waar de vele treinen voorbij razen.
De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan zorgen voor gevaarlijke situaties
De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan en op het overvolle perron staan te wachten, zorgen voor gevaarlijke situaties. Bronnen melden dat eerder dit jaar twee toeristen van het volle perron vielen toen ze een selfie maakten. Wonder boven wonder mankeerden ze op wat lichte verwondingen na niks.
Levensgevaarlijk
Burgemeester Pecunia wil dat Trenitalia, het spoorweg-bedrijf van Italië, nog maar een beperkt aantal kaartjes per dag mag verkopen op het traject. “Bewoners hebben ook last van de enorme drukte. En bovenal is het levensgevaarlijk om mensen zo lang op elkaar geplakt in een nauwe ruimte te laten. Als er paniek uitbreekt op zo’n moment, is de ramp niet te overzien”
Trenitalia moet volgens burgemeester Pecunia gaan monitoren hoeveel kaartjes er verkocht worden en hoeveel personen er uitstappen op een station. Dit mag niet meer zijn dan het maximum aantal bezoekers van de dorpen. Trenitalia stapte hiermee naar de rechter, want zij claimen dat het niet hun verantwoordelijkheid is hoeveel mensen er met de trein reizen. De rechter gaf de burgemeester gelijk. Trenitalia is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.
Bron: AD.nl
Lees hier alle artikelen en reisverhalen over Italië
Maaike reist en schrijft al vele jaren voor wintersportwebsite Snowrepublic en sinds 2017 ook voor Mountainreporters. Maaike is graag actief en op reis. Nieuwe plekken en de natuur ontdekken. Wandelend, fietsend of op een andere manier, dat maakt niet uit, zolang ze maar buiten kan zijn.