Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Gaat Cinque Terre ten onder aan eigen succes?

Door Peter de Vries

Cinque Terre, wie heeft er niet van gehoord of is er niet geweest? Vijf adembenemende dorpen, kleurrijk, schilderachtig en verstopt in de bergen van Ligurië in Italië aan de Middellandse Zee. Slecht te bereiken over de weg, maar prima te bereiken via het water, middels een wandelpad en met de trein. Cinque Terre staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit vijf dorpen. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Cinque Terre wordt al jarenlang genoemd als hotspot om heen te gaan. Inmiddels doen zo’n 2,5 miljoen toeristen dat jaarlijks.

Cinque Terre Foto: Maaike de Vries
Cinque Terre
Foto: Maaike de Vries

Helaas lijkt Cinque Terre zijn eigen succes nu niet meer aan te kunnen. De cultuur, de infrastructuur, de inwoners kunnen het massatoerisme niet meer aan. De noodklok wordt geluid door de burgemeester, mevrouw Fabrizia Pecunia. Veruit de meeste toeristen komen met de trein naar de dorpen toe. Ook verplaatsen zij zich tussen de dorpen middels de trein.

De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
Foto: Maaike de Vries

Dit levert veel problemen op in de nauwe straatjes en tunnels die naar de stations toe leiden. Onprettig maar bovenal ook gevaarlijk. De drukste en gevaarlijkste plek is de tunnel naar station Manarola en het treinstation zelf. De 150 meter lange tunnel loopt vanaf het dorp naar het station. Het station heeft slechts 1 perron heeft waar de vele treinen voorbij razen.

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan  zorgen voor gevaarlijke situaties

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan en op het overvolle perron staan te wachten, zorgen voor gevaarlijke situaties. Bronnen melden dat eerder dit jaar twee toeristen van het volle perron vielen toen ze een selfie maakten. Wonder boven wonder mankeerden ze op wat lichte verwondingen na niks.

Levensgevaarlijk

Burgemeester Pecunia wil dat Trenitalia, het spoorweg-bedrijf van Italië, nog maar een beperkt aantal kaartjes per dag mag verkopen op het traject. “Bewoners hebben ook last van de enorme drukte. En bovenal is het levensgevaarlijk om mensen zo lang op elkaar geplakt in een nauwe ruimte te laten. Als er paniek uitbreekt op zo’n moment, is de ramp niet te overzien”

Trenitalia moet volgens burgemeester Pecunia gaan monitoren hoeveel kaartjes er verkocht worden en hoeveel personen er uitstappen op een station. Dit mag niet meer zijn dan het maximum aantal bezoekers van de dorpen. Trenitalia stapte hiermee naar de rechter, want zij claimen dat het niet hun verantwoordelijkheid is hoeveel mensen er met de trein reizen. De rechter gaf de burgemeester gelijk. Trenitalia is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Bron: AD.nl

Lees hier alle artikelen en reisverhalen over Italië

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer