Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Gaat Cinque Terre ten onder aan eigen succes?

Door Peter de Vries

Cinque Terre, wie heeft er niet van gehoord of is er niet geweest? Vijf adembenemende dorpen, kleurrijk, schilderachtig en verstopt in de bergen van Ligurië in Italië aan de Middellandse Zee. Slecht te bereiken over de weg, maar prima te bereiken via het water, middels een wandelpad en met de trein. Cinque Terre staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit vijf dorpen. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Cinque Terre wordt al jarenlang genoemd als hotspot om heen te gaan. Inmiddels doen zo’n 2,5 miljoen toeristen dat jaarlijks.

Cinque Terre Foto: Maaike de Vries
Cinque Terre
Foto: Maaike de Vries

Helaas lijkt Cinque Terre zijn eigen succes nu niet meer aan te kunnen. De cultuur, de infrastructuur, de inwoners kunnen het massatoerisme niet meer aan. De noodklok wordt geluid door de burgemeester, mevrouw Fabrizia Pecunia. Veruit de meeste toeristen komen met de trein naar de dorpen toe. Ook verplaatsen zij zich tussen de dorpen middels de trein.

De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
Foto: Maaike de Vries

Dit levert veel problemen op in de nauwe straatjes en tunnels die naar de stations toe leiden. Onprettig maar bovenal ook gevaarlijk. De drukste en gevaarlijkste plek is de tunnel naar station Manarola en het treinstation zelf. De 150 meter lange tunnel loopt vanaf het dorp naar het station. Het station heeft slechts 1 perron heeft waar de vele treinen voorbij razen.

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan  zorgen voor gevaarlijke situaties

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan en op het overvolle perron staan te wachten, zorgen voor gevaarlijke situaties. Bronnen melden dat eerder dit jaar twee toeristen van het volle perron vielen toen ze een selfie maakten. Wonder boven wonder mankeerden ze op wat lichte verwondingen na niks.

Levensgevaarlijk

Burgemeester Pecunia wil dat Trenitalia, het spoorweg-bedrijf van Italië, nog maar een beperkt aantal kaartjes per dag mag verkopen op het traject. “Bewoners hebben ook last van de enorme drukte. En bovenal is het levensgevaarlijk om mensen zo lang op elkaar geplakt in een nauwe ruimte te laten. Als er paniek uitbreekt op zo’n moment, is de ramp niet te overzien”

Trenitalia moet volgens burgemeester Pecunia gaan monitoren hoeveel kaartjes er verkocht worden en hoeveel personen er uitstappen op een station. Dit mag niet meer zijn dan het maximum aantal bezoekers van de dorpen. Trenitalia stapte hiermee naar de rechter, want zij claimen dat het niet hun verantwoordelijkheid is hoeveel mensen er met de trein reizen. De rechter gaf de burgemeester gelijk. Trenitalia is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Bron: AD.nl

Lees hier alle artikelen en reisverhalen over Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer