klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Gaat Cinque Terre ten onder aan eigen succes?

Door Peter de Vries

Cinque Terre, wie heeft er niet van gehoord of is er niet geweest? Vijf adembenemende dorpen, kleurrijk, schilderachtig en verstopt in de bergen van Ligurië in Italië aan de Middellandse Zee. Slecht te bereiken over de weg, maar prima te bereiken via het water, middels een wandelpad en met de trein. Cinque Terre staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat uit vijf dorpen. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Cinque Terre wordt al jarenlang genoemd als hotspot om heen te gaan. Inmiddels doen zo’n 2,5 miljoen toeristen dat jaarlijks.

Cinque Terre Foto: Maaike de Vries
Cinque Terre
Foto: Maaike de Vries

Helaas lijkt Cinque Terre zijn eigen succes nu niet meer aan te kunnen. De cultuur, de infrastructuur, de inwoners kunnen het massatoerisme niet meer aan. De noodklok wordt geluid door de burgemeester, mevrouw Fabrizia Pecunia. Veruit de meeste toeristen komen met de trein naar de dorpen toe. Ook verplaatsen zij zich tussen de dorpen middels de trein.

De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
De smalle straatjes in Cinque Terre, in het laagseizoen nog rustig
Foto: Maaike de Vries

Dit levert veel problemen op in de nauwe straatjes en tunnels die naar de stations toe leiden. Onprettig maar bovenal ook gevaarlijk. De drukste en gevaarlijkste plek is de tunnel naar station Manarola en het treinstation zelf. De 150 meter lange tunnel loopt vanaf het dorp naar het station. Het station heeft slechts 1 perron heeft waar de vele treinen voorbij razen.

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan  zorgen voor gevaarlijke situaties

De toeristen die als sardientjes in de tunnel gepropt staan en op het overvolle perron staan te wachten, zorgen voor gevaarlijke situaties. Bronnen melden dat eerder dit jaar twee toeristen van het volle perron vielen toen ze een selfie maakten. Wonder boven wonder mankeerden ze op wat lichte verwondingen na niks.

Levensgevaarlijk

Burgemeester Pecunia wil dat Trenitalia, het spoorweg-bedrijf van Italië, nog maar een beperkt aantal kaartjes per dag mag verkopen op het traject. “Bewoners hebben ook last van de enorme drukte. En bovenal is het levensgevaarlijk om mensen zo lang op elkaar geplakt in een nauwe ruimte te laten. Als er paniek uitbreekt op zo’n moment, is de ramp niet te overzien”

Trenitalia moet volgens burgemeester Pecunia gaan monitoren hoeveel kaartjes er verkocht worden en hoeveel personen er uitstappen op een station. Dit mag niet meer zijn dan het maximum aantal bezoekers van de dorpen. Trenitalia stapte hiermee naar de rechter, want zij claimen dat het niet hun verantwoordelijkheid is hoeveel mensen er met de trein reizen. De rechter gaf de burgemeester gelijk. Trenitalia is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Bron: AD.nl

Lees hier alle artikelen en reisverhalen over Italië

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer