Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Geniet van de Franse Alpen zonder topconditie

Door Laura Berns

Op internet kun je heel veel gave wandelingen in de Franse Alpen vinden. Maar hoe kun je van dit gebied genieten als je niet helemaal fit bent? Zoek dan een gebied met een kabelbaan! Ik selecteerde de volgende vier wandelingen die je in de zomer kunt doen, waarbij je gebruik maakt van een gondel om de berg te bedwingen.

1. Mount Jalla (630 meter) in Grenoble

Kabelbaan Grenoble
De iconische kabelbaan van Grenoble. Foto: Laura Berns-van Unen

In het centrum van Grenoble gaat de iconische kabelbaan naar het fort van Grenoble. Vanaf het fort moet je verder hiken als je Mount Jalla wilt bereiken. Wij hebben de kabelbaan overgeslagen en hebben de hele weg gelopen. Er zijn verschillende startpunten richting het fort. In het centrum van Grenoble is door middel van geschilderde voetstappen de weg naar het startpunt aangegeven. Wij zijn gestart in het park en al slingerend omhoog gegaan. Het merendeel van de weg loopt steil omhoog, maar sommige hoogteverschillen worden met een aantal traptreden overbrugd.

Vanaf het fort staan er duidelijke gele bordjes met ‘Mount Jalla’, dus de weg is goed aangegeven. Het pad is prima bewandelbaar en sommige mensen gaan zelfs rennend de berg op. Ik raad je wel aan om goede wandelschoenen aan te doen, maar ik heb ook genoeg mensen op sneakers gezien. Op Mount Jalla vind je een monument voor de Franse militairen.

Ik heb gelezen dat je bij helder weer de Mont Blanc kunt zien

Ik heb gelezen dat je bij helder weer de Mont Blanc kunt zien, maar die heb ik zelf niet kunnen ontdekken. Onderweg heb je mooie vergezichten over Grenoble en haar omgeving, er zijn diverse soorten flora en fauna en soms gaat het pad door wat tunneltjes. Kortom, een afwisselende wandeling!

Top Mont Jalla (Grenoble). Hier geen kabelbaan.
Top Mont Jalla (Grenoble). Foto: Laura Berns-van Unen

2. Glacier de la Grande Motte (3456 meter) in Tignes

De top op deze gletsjer is niet lopend te bereiken. Ik vond het zelf erg indrukwekkend om op deze hoogte te staan, dus vandaar dat hij wel in mijn lijstje met tips is opgenomen. Vanuit het centrum van Tignes pak je de ‘Glacier Experience’. Dit eerste gedeelte doe je met een soort treintje dwars door de berg. Dit traject brengt je naar 3032 meter hoogte. Je komt op een platform met ligstoelen waar je kunt genieten van het overweldigende uitzicht.

Platform Glacier Experience Tigne na 1 kabelbaan.
Platform Glacier Experience Tignes. Foto: Laura Berns-van Unen

Omdat het eerste stuk door een steile tunnel gaat, is er niets te zien. Pas op het moment dat je buiten komt, besef je dat je op grote hoogte bent. Vanaf dit platform vertrekt de kabelbaan verder naar de top. Je kunt er voor kiezen om binnen te staan of bovenop de kabelbaan (uiteraard wel tegen een meerprijs). De kabelbaan heeft ramen van beneden tot boven, dus ik zie de meerwaarde van het ‘dakterras’ niet, maar er zullen vast mensen zijn die dit wel kicken vinden. Je kunt je vast voorstellen dat je op de top van de gletsjer nog verder kunt kijken, mits je niet in de wolken staat. Bij ons brak het een aantal keer open en konden we genieten van de machtige wereld om ons heen.

Top Glacier de la Grande Motte na 2 kabelbanen
Top Glacier de la Grande Motte. Foto: Laura Berns-van Unen

Boven op de gletsjer was het tijdens onze tocht nul graden. Het was voor ons een spontane actie en wij hadden een korte broek aan en alleen een extra vestje mee. Onderweg kwamen we mensen in dikke skipakken tegen…. Je zult begrijpen dat ik je adviseer om iets warmere kleding aan te doen als je deze trip gaat maken. En omdat je constant op sneeuw en ijs staat, zijn schoenen met goede grip ook belangrijk.

Uitzicht Glacier de la Grande Motte
Uitzicht Glacier de la Grande Motte. Foto: Laura Berns-van Unen

3. Lac de L’ouilette (2512 meter) in Val d’Isère

In het dorp Val d’Isère heb je in de zomer twee werkende kabelbanen. De ene gaat naar een ‘bike park’ en is dus niet aan te raden om te pakken als je wilt wandelen. De andere gaat naar een bergmeer en hier kun je wel heerlijk struinen. Bij de VVV kun je gratis een polsbandje halen waar je mee heen-en-weer kunt.

Lac de L'ouilette
Lac de L’ouilette, Val d’Isère. Foto: Laura Berns-van Unen

Vanuit het centrum pak je de ‘Solaise’ naar boven. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen. Zowel naar boven als naar beneden staat voldoende bewegwijzering. Vanaf het eindpunt van de kabelbaan loop je naar ‘Lac de l’Ouillette’. Hier is tevens een restaurant dat ook in de zomer is geopend. Het meer wordt gebruikt om te vissen en er staan op diverse plekken speeltoestellen voor kinderen (of voor jezelf ;-)).

Schommel Lac de L'ouilette
Schommel Lac de L’ouilette. Foto: Laura Berns-van Unen

Het pad is zeer goed begaanbaar en heel makkelijk. Als je er voor kiest om heen-en-weer te gaan met de kabelbaan dan zou je zelfs op slippers hier kunnen wandelen. Rondom het meer heb je een zee aan Alpenbloemen en mooie Alpenweides. Omdat je behoorlijk hoog zit, kun je heel ver kijken. Onder andere de Glacier de la Grande Motte is zichtbaar (zie hierboven, bij tip 2).

Lac de L'ouilette
Lac de L’ouilette. Foto: Laura Berns-van Unen

4. Casse du Bœuf (2558 meter) in La Salle

Bij de lokale VVV raden ze je aan om met de kabelbaan omhoog te gaan en te voet naar beneden (of uiteraard ook weer terug met de kabelbaan). Een kaartje is aan het begin van de kabelbaan te koop. Wij vinden naar boven lopen echter prettiger dan naar beneden, dus wij hebben vanaf het dorpsplein de bordjes naar de top van de Casse du Boeuf gevolgd en dat gaat prima. Het is wel aan te raden om een kaart te halen, want de Casse du Boeuf staat niet vanaf het begin op de bordjes en je moet een aantal keer wat verschillende ’toppen’ volgen. Bij de kabelbaan en de VVV hebben ze een kaart van het ‘bike park’ en hier staan voldoende richtpunten op.

Het is een pittige klim die op sommige stukken erg steil is

Het is een pittige klim die op sommige stukken erg steil is. Ik heb me een aantal keer aan wat bosjes op moeten trekken om omhoog te komen. Ook is het pad soms wat lastig te vinden. Onderweg kom je een aantal kruisingen tegen waar mountainbikers langs kunnen komen. Let hier extra goed op, want deze sporters komen met hoge snelheid de berg af.

Pad naar Casse du Boeuf
Pad naar Casse du Boeuf. Foto: Laura Berns-van Unen
Kruising mountainbike pad
Kruising mountainbike pad. Foto: Laura Berns-van Unen

De uitzichten onderweg zijn prachtig. Draai je dus regelmatig om, om van de omgeving te genieten. Je gaat door bos, langs beekjes, door open stukken met vergezichten en langs en over pistes. Er zijn geen restaurants onderweg, dus neem voldoende eten en drinken mee om een paar uur door te komen. Ook op de top zijn geen faciliteiten, behalve de kabelbaan naar beneden.

Er zijn geen restaurants onderweg, dus neem voldoende eten en drinken mee

Uitzicht over het dal van La Salle
Uitzicht over het dal van La Salle. Foto: Laura Berns-van Unen

En dat gevoel zodra je op de top staat, blijft toch echt kicken!

Op de top van Casse du Boeuf
Op de top van Casse du Boeuf. Foto: Laura Berns-van Unen

Wij hebben er voor gekozen om met de kabelbaan terug naar beneden te gaan.

Kabelbaan naar beneden
Kabelbaan naar beneden. Foto: Laura Berns-van Unen

Hopelijk geeft het je wat inspiratie om lekker de bergen in te gaan. Meer informatie over de kabelbanen die in de zomer in bedrijf zijn, vind je bijvoorbeeld op de website van Savoie-Mont Blanc.

Heb jij nog een tip voor een mooie wandeling bij een kabelbaan in de Franse Alpen? Laat deze dan achter in een reactie onder dit bericht.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer