Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wandelen, mountainbiken en bourgondisch leven

Door Matthijs van der Pol

Tijdens deze reis heb ik mijn twee favoriete hobby’s mogen combineren: actief zijn in de natuur én eten en drinken. Naar mijn mening zijn de Belgische Ardennen met haar prachtige kleuren het mooist in de herfst. Dit was dus het ideale moment om te gaan. Mijn standplaats was Vielsalm en vanuit hier heb ik diverse wandeltochten en mountainbiketours gemaakt.

Vielsalm is overigens een klein, gezellig dorpje waar tevens een Center Parcs is gevestigd. Ondanks dat wij hier tijdens de herfstvakantie verbleven, was het er niet druk. In het dorp was het zeker gezellig met half gevulde terrassen, maar in de natuur kwam je weinig mensen tegen. Wellicht komt dit mede door de grootte van het gebied. Wat de reis extra bijzonder maakte, was dat het ook nog eens lekker warm weer was. Niet verkeerd voor eind oktober en ook nog eens vlakbij huis.

Combinatie van basic en luxe

Iedereen hecht ergens anders waarde aan en dat is prima. Elk mens is uniek en dat moet vooral zo blijven. Zelf hecht ik weinig waarde aan mijn slaapplek, maar wel aan goed eten en ik wilde graag de culinaire Belgische keuken leren kennen. Ook ben ik graag actief in de natuur en op de een of andere manier heb ik lang de beleving gehad dat je ver moet reizen om mooie natuur aan te treffen.

Belgische Ardennen
Mountainbiken in Gouvy.

Ondertussen heb ik al vaker mogen ervaren dat de Benelux ook zoveel mooie natuur heeft te bieden. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je er zo bent en dus vaker kunt gaan. Wat mij aan België extra aanspreekt, is dat men daar ook enorm van het leven geniet. Het zijn echte Bourgondiërs.

Wandelen

Normaliter zou ik kunnen kiezen uit elf wandelroutes in Vielsalm en directe omgeving. Echter was het belangrijk om eerst even langs het bureau van toerisme te gaan, aangezien het jachtseizoen in de Belgische Ardennen begonnen is en enkele routes daardoor zijn afgesloten. Ik heb de ambitie om nog wat langer te leven, dus gaf hier maar netjes gehoor aan. Op advies heb ik ervoor gekozen om wandelroute 3 (geel) te doen van 12.6 km. De wandelroutes in Vielsalm zijn allemaal niet extreem lang en voor iedere wandelaar toegankelijk (ook met gezinnen).

aangezien het jachtseizoen in de Belgische Ardennen is begonnen, zijn enkele routes afgesloten

Het zijn lussen die redelijk dicht bij elkaar langs lopen en vanuit Vielsalm, of in de directe omgeving, starten en daardoor is het goed mogelijk om meerdere routes te combineren indien je langer wilt wandelen. Wat ik zo leuk vind aan het wandelen en mountainbiken in de Belgische Ardennen, is dat de routes vaak een combinatie zijn van natuur én kleine, authentieke dorpjes. Ik geniet er echt van om die sfeervolle gehuchten te zien en ben alert op bordjes ‘A Vendre’ (te koop) die je maar weinig ziet. De mensen die je tegenkomt zijn hier vriendelijk. Waar in sommige, drukke en toeristische, gebieden mensen niet altijd even welkom meer zijn, vindt men het hier leuk om reizigers vriendelijk te groeten.

Wandelen bij Ninglinspo

De andere dag ben ik gaan wandelen bij Spa en Ninglinspo (Aywaille). Het dorp Spa is een dorp vol luxe met daarachter een enorm en mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Ninglinspo staat in veel toplijstjes als mooiste wandelroute van de Belgische Ardennen en ik moet zeggen dat ook ik onder de indruk was van deze wandeling. De route is6,57 kilometer lang met 200 hoogtemeters (blauwe route) zou volgens de informatieborden zo’n kleine drie uur kosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van vele aspecten.

Ninglinspo staat in veel toplijstjes als mooiste wandelroute van de Belgische Ardennen

Deze wandeling is ook goed te doen met kinderen en ik kan begrijpen dat die tussendoor ook willen spelen en dan kom je al snel aan die tijd. Als je stevig doorloopt, dan ben je in ongeveer 1 uur en 20 minuten rond. Deze route was wel wat drukker bezocht, maar dat is natuurlijk ook logisch gezien de goede naamsbekendheid. De route is heel natuurlijk en volgt het water, de Ninglinspo. Daarna heb ik nog de groene route gedaan. Dit is korter, maar steiler. Hoewel deze route ook prachtig is, snap ik dat de blauwe route de meeste bekendheid geniet.

Herfst in de Belgische Ardennen

Mountainbiken

Ook voor het mountainbiken moest ik advies vragen bij het bureau van toerisme om te vragen welke routes gesloten waren vanwege het jachtseizoen. Ik koos ervoor om route 4 (rood) te doen, met een lengte van 47 kilometer en met 620 hoogtemeters. Ondanks dat het een wat langere afstand was, is deze route goed te doen voor iedereen. De tour is namelijk niet technisch en kent geen steile stukken, meer zoiets als cross-country mountainbiken. Dus als je minder getraind bent of met je gezin wilt fietsen, dan ben ik ervan overtuigd dat je bij Vielsalm en omgeving heel goed terecht kunt. Het leuke om hier te mountainbiken is de diversiteit tussen natuur en dorpjes.

Vliesalm
Mountainbiken in Vliesalm, België.

Later heb ik nog een mountainbike-route gedaan bij Gouvy (wat vlakbij Vielsalm ligt) en hier heb ik de route geel 1 gedaan van 37 km met 525 hoogtemeters. Deze route vond ik helemaal geweldig vanwege de enorme afwisseling. Je fiets door de meest prachtige gehuchten, door brede paden in de natuur tot en met smalle paden tussen weilanden door. De tour is echt enorm gevarieerd en naar mijn beleving toegankelijk voor iedere fietser, ook cross-country. En vind je de afstand wat te lang, kies dan gewoon voor een van de kortere routes. Er zijn opties zat!

Overigens wil ik nog een compliment geven over de bewegwijzering voor zowel de mountainbiketrails als de wandelroutes. Dit hebben ze prima geregeld.

Dineren

Ik had het geluk om drie avonden uit eten te mogen in goede restaurants. Ze waren allen verschillend en ik zal met name mijn favoriet nader toelichten.

Restaurant Val Hebron

Ons favoriete restaurnat was Val Hebron waar we kozen voor een heerlijk 5 gangen Gourmand Diner met bijpassende wijnen. De eigenaar is een man van 73 jaar die nog vol passie aan het werk is. Hij is ontzettend vriendelijk en nadat ik wat vragen stelde en interesse toonde vertelde hij me over zijn verleden en familie. Dit maakte de mooie avond compleet. Hier kun je luxe eten voor een prima prijs. In het weekend moet je wel reserveren.

Zelf eet ik weinig vlees en bij het menu zat hinde, het is wildseizoen. Het leek me daardoor zeker interessant om dit te proberen en ze hebben in de keuken echt geweldig werk geleverd. De smaak was zo puur en het vlees goed gebakken.

De andere avonden hebben we gedineerd bij Au Gré des Saisons en La Métairie.

Restaurant Au Gré des Saisons

Au Gré des Saisons heeft geen website en ziet er niet bepaald fancy uit. Maar het eten is beter dan je zou verwachten bij het uiterlijk van het restaurant. Dit geen super culinair restaurant, maar is juist toegankelijk om te eten voor iedereen. Overigens hebben ze er wel heerlijke Franse wijnen. Als voorgerecht had ik de coquilles en ik moet zeggen, die waren echt briljant. Zo vers, mals en goed geprepareerd.

Restaurant La Métairie

La Métairie is een luxe restaurant met een Bib Gourmand notering en acceptabele prijzen. We hebben hier prima gegeten, maar de keuken heeft iets minder mijn smaak. Ze maken maaltijden iets minder expressief van smaak en kiezen voor de traditionele smaken. Echter denk ik dat juist veel mensen dit zoeken. Want de producten waar ze mee werken komen uit de streek en zijn van zeer goede kwaliteit.

Over het algemeen valt me op dat de restaurants de seizoenen volgen en dat spreekt me enorm aan en natuurlijk aan te bevelen qua duurzaamheid. Mijn advies is om vooral om naar Vielsalm te gaan en te gaan genieten van de natuur en de restaurants zelf te ontdekken.

Bierproeverij bij Brouwerij van Bellevaux

In Nederland zijn speciaalbieren momenteel erg populair en starten er veel kleine brouwerijen die experimenteren met nieuwe smaken. In België is het maken van speciaal bier echter al langere tijd onderdeel van de cultuur. Zelf ben ik met name een wijnliefhebber, echter heb ik de laatste twee jaar mogen ontdekken dat ik juist deze bijzondere biertjes erg kan waarderen. Om die reden leek het mij leuk om in dit bierland een brouwerij te bezoeken. En mijn keuze kon niet beter, want we werden verwelkomt bij Brouwerij van Bellevaux.

Brouwerij van Bellevaux

De eigenaresse Carla gaf de rondleiding en ik vond het geweldig. Enerzijds omdat ze, door haar achtergrond als lerares, heel helder het proces van bier maken uit kon leggen, anderzijds had ze enorm veel passie voor haar werk. En ik ben gek op mensen met hartstocht. Ze vertelde onder andere hoe haar man de brouwerij is gewonnen en hoe hun bier wordt gemaakt. En na het mooie verhaal kwam de beloning uiteraard: bier proeven!

Het gezellige terras bij Brouwerij van Bellevaux
Het gezellige terras bij Brouwerij van Bellevaux

Ik koos ervoor om kleine glaasjes te nemen om juist de diverse bieren te proberen. Ik zal ze niet allemaal analyseren, zeker omdat smaken erg verschillen zijn. Wat ik leuk vind, is dat ze ook diverse lekkernijen verkopen van lokale producenten en uiteraard heb ik die ook nog even geprobeerd. Vervolgens ging ik de winkel in om de nodige lekkere bieren mee naar huis toe te nemen. Zo kunnen we thuis nog nagenieten van deze mooie dagen in België. brasseriedebellevaux.be/nl

Heerlijke bierproeverij bij Brouwerij van Bellevaux
Heerlijke bierproeverij bij Brouwerij van Bellevaux

Meer informatie vind je op ardennen.nl en walloniebelgietoerisme.be

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Wandelen, mountainbiken en bourgondisch leven in de Belgische Ardennen”

  • Joost Edens
    12 januari 2019 at 09:28

    Top! Ik ging begin deze maand vanuit Charleville-mezieres de zuidelijkere ontdekken, dagtochten rondom Montherme, Frahan en Couvin. Sterk gevarieerd landschap met soms enigzins uitdagende paden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer