Na een paar keer trainen in de BeNeLux met een trailrun, ga ik morgen voor het eerst in mijn leven aan skyrunning doen. Dit is de meer technische en gevaarlijkere variant van trailrunning. En het is niet mis, want ik neem deel aan een klassieker: Livigno Skymarathon.

Hoogtemeters

Vanwege mijn volgende reis naar Peru moet ik morgenavond al terugvliegen in plaats van zondagavond wat ik in eerste instantie had gepland. Ik moet op tijd richting de luchthaven en kan daardoor niet de volle 34 kilometer rennen, maar ga ik de andere variant, 17 kilometer, rennen. Een standaard goed getrainde hardloper doet zo’n 6 a 7 uur over deze zware tocht.

de hoogtemeters en het zware afdalen maken het juist zo pittig

En eigenlijk is dit een last van mijn schouders dat ik de 17 kilometer ga lopen. Ik heb tijdens de trainingen gemerkt dat de afstanden geen probleem zijn. Maar de hoogtemeters (het aantal meter dat je omhoog loopt) en het zware afdalen maken het juist zo pittig. Zo liep ik in Müllerthal in Luxemburg 30 kilometer met ruim 1.000 hoogtemeters, nam ik deel aan een wedstrijd in de Belgische Ardennen van 26 kilometer met ruim 800 hoogtemeters en heb ik een trailrun van 15,5 kilometer gedaan met 400 hoogtemeters. In alle drie de gevallen merkte ik dat het conditioneel niet zwaar was. Dit komt denk ik mede doordat trailrunning (en skyrunning waarschijnlijk helemaal) enorm afwisselend is. Maar de belasting op de bovenbenen en knieën maakt het zwaar. Vanaf nu ga ik daar beter op trainen.

De officiële 34 kilometer Livigno Skymarathon

Bestaande uit circa 2700 hoogtemeters, verdeeld over 34 kilometer moet dit een loodzware tocht zijn. Vandaag zal ik al diverse afgetrainde mannen door het centrum van Livigno rennen terwijl ik op mijn korte broek en slippers door het belastingvrije dorp liep op zoek naar een pizza. Even schakelen.

Meer informatie over de 34 kilometer route: altavaltellinaskyrunning.com/route

Officiële wedstrijd

Skyrunning is vanwege veiligheidsregels geen erkende sport, maar er is wel een commerciële wereldbeker: De MIGURUN SKYRUNNER WORLD SERIES. Je hebt klassiekers, waaronder de Livigno Skymarathon, en degene met de meeste punten aan het einde van het seizoen is wereldkampioen. Je dient aan minimaal aan drie wedstrijden deel te nemen en de lopers zijn extreem afgetraind. Het is echt en topsport. Je hebt daarnaast nog de ultras. Dit zijn ultramarathon. Hiervoor heb je ook een aparte winnaar. Dan heb je nog de overall winnaar die deel heeft genomen aan de series én de ultras. Bij de dames is in 2017 de Nederlandse Ragna Debats wereldkampioen in de ultras geworden en ik schijn haar vandaag te kunnen ontmoeten. Ik ben zo benieuwd!!!

Meer informatie over de World Cup Series: skyrunnerworldseries.com

De 17 kilometer variant

Zie onderstaande animatie en je weet voldoende. Dit moet een prachtige reis worden. Volgens zesvoudig wereldkampioen skyrunning Marco de Gasperi, de organisator van het evenement en tevens mijn gastheer zit het meest zware, mooie en technische gedeelte van de wedstrijd in de 17 kilometer variant. BETER! Er zitten ruim 1.000 hoogtemeters in de 2018 versie.

Meer informatie over de 17 kilometer route: altavaltellinaskyrunning.com/17km

Relevante websites

altavaltellinaskyrunning.com

skyrunnerworldseries.com

Relevante artikelen

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer