GR221 Mallorca - Vier etappes van de Dry Stone Route door het Tramuntanagebergte

Huttentocht door het westen van Mallorca
Door: Pauline van der Waal
Mallorca. Daar komen toch alleen hossende Duitsers en lallende Engelsen? Nee joh, ben je gek! In de bergen in het westen van het eiland kun je uren en uren wandelen zonder een levende ziel tegen te komen. Hoewel, dat is wat overdreven, want geiten zijn er overal.
Ik wandelde vier dagen door het Tramuntanagebergte en liep daarmee vier etappes van de GR221, oftwel de Ruta de Pedra en Sec (Dry Stone Route). Ik overnachtte in refugi’s, zodat mijn langeafstandswandeling ook direct een huttentocht werd. Overigens: ik zou je aanraden om een aantal keer ergens anders te overnachten, maar daarover lees je later meer.
Ruta de Pedra en Sec GR221 op Mallorca
Officieel bestaat de GR221 uit acht etappes, met nog wat alternatieven. De start ligt in Port d’Andratx in het zuidwesten en de route eindigt in Port de Pollença in het noordwesten. De meeste mensen starten met de etappe die in Deià begint, net zoals ik. Dat is etappe vier. Overigens vond ik de indeling van de etappes niet altijd optimaal, dus je kunt de route ook iets anders verdelen over je wandeldagen. Lees daarvoor mijn tips bij elke etappe.
Vier dagen, vier etappes
Wil je alles weten van de verschillende etappes? Lees dan de reisverslagen hieronder:
- GR221 Mallorca – Dag 1 van Deià naar Port de Sóller – even rustig inkomen
- GR221 Mallorca – Dag 2 van Port de Sóller naar Refugi Tossals Verds – extreme etappe
- GR221 Mallorca – Dag 3 van Refugi Tossals Verds naar Refugi Son Amer in Lluc – op eenzame hoogte
- GR221 Mallorca – Dag 4 van Refugi Son Amer in Lluc naar Pollença – richting de bewoonde wereld
Overnachten in refugi’s voor de echte huttentochtbeleving
Behalve op ons startpunt in Deià sliep ik in refugi’s. Van buiten mooie traditionele gebouwen, maar het eerste dat ons opvalt wanneer we zo’n berghut binnenlopen is de spartaanse inrichting. Zowel binnen als buiten is er niets gezelligs aan. Het eten is eenvoudig en wat de pot schaft. Bovendien zijn elk diner en elk ontbijt in elke refugio altijd exact om 8 uur ’s avonds en ’s ochtends.
Pas later hoor ik waarom; alle refugi’s zijn eigendom van de staat en daar is blijkbaar geen ruimte voor frivoliteiten. Het ziet er overigens wel overal heel netjes en schoon uit.
Slapen in een slaapzaal
Je slaapt in refugi’s op slaapzalen in stapelbedden. Vanwege corona is er (vooralsnog) slechts een beperkt aantal slaapplaatsen. Goedkoop is het wel en natuurlijk is het leuk om tips en verhalen uit te wisselen met andere wandelaars. Wel is een logische tocht uitstippelen lastig, want ze zijn allemaal bepaalde dagen per week gesloten. En het zou natuurlijk veel te handig zijn om dat precies op elkaar aan te laten sluiten…
Behalve de geweldige man in Tossals Verds die ons na een veel te lange dag opvangt met twee ijskoude cola’s, zijn de meeste beheerders nogal stug. Zo niet wat chagrijnig. Bovendien: om 22 uur gaat de deur op slot en kun je er niet meer in. Dat is geen probleem bij een berghut in the middle of nowhere, maar een stuk minder leuk als je de laatste etappe wilt afsluiten met een uitstapje naar een restaurant in het gezellige centrum van Pollença. Meer weten en boeken? Alles over de refugi’s lees je hier.
Of toch maar ergens anders overnachten?
Heel eerlijk: op de meeste plekken zie ik de toegevoegde waarde van de refugi niet zo. Alleen Tossals Verds is een must, vanwege de ligging. De refugi’s van Deià, Port de Sóller en Pollença liggen in of vlakbij het stadje, waardoor je net zo goed een leuk hostal kunt boeken. Ben je meteen van die avondklok af. In Lluc kun je ook in het klooster overnachten, iets wat mijn een leuke ervaring lijkt.
Paklijst voor je huttentocht op Mallorca
Beter goed gejat dan slecht bedacht, dus ik geef je graag wat tips wat je beter wel en beter niet mee kunt nemen als je de GR221 gaat lopen. Dit natuurlijk naast je gewone zaken die je meeneemt, als ondergoed, sokken en shirts. Let op: er is geen bagagevervoer mogelijk tijdens je tocht, dus pack light! En vergeet niet dat je ook nog een paar kilo aan drinkwater mee moet zeulen.
- Je kunt bij de refugi’s voor een paar euro beddengoed en handdoeken bijboeken. In dat geval kun je die dus gelijk van je paklijst schrappen. Scheelt weer gewicht!
- Slippers. Je wilt na een dag wandelen je schoenen uit. Bovendien mag je je schoenen in de refugi’s niet aanhouden
- Een naald om je blaren door te prikken en blarenpleisters. Die eerste was ik vergeten, en heb iedereen op de slaapzaal moeten vragen om een naald…
- Oordoppen en een slaapmasker, essentieel in een slaapzaal
- Navigatie-app op je telefoon
- Als je de app gebruikt: extra batterij/voeding voor je telefoon en oplaadkabeltjes
- Fototoestel
- Trui en een regenjasje, al zijn die bij mij in de hitte de tas niet uit geweest
- Snoep/nootjes voor tijdens de wandeling. Let erop dat je onderweg meestal niets kunt kopen. Een lunchpakketje kun je bijboeken in de refugi
- Zonnebrand, zonnebril en/of petje
- Hervulbare waterflesjes. Weet hoeveel je drinkt en neem genoeg mee!
Reizen naar en op Mallorca
Transavia vliegt meerdere keren per week op Mallorca. Ter plekke maak je gebruik van de goede busverbindingen. Tip: je kunt je bankpas als busticket gebruiken. Check in met je pas en ook weer uit, niet alleen met je creditcard (die kun je ook gebruiken), maar ook met je debitcard. Het werkt echt! Er wordt eerst € 20,- per dag gereserveerd op je bankrekening, maar later gecorrigeerd. Geen idee waarom wij nog een OV-chip hebben… Is dit allemaal te fancy voor je, kun je ook gewoon een kaartje kopen bij de buschauffeur met contant geld.
Plan je reis goed
De wandeling wordt afgeraden in de zomermaanden vanwege de hitte. Wij liepen begin juni, maar ook toen was het al 28-33 graden. Door het bos is dat nog wel te doen, maar je loopt ook stukken onbeschut.
Ik bleef zelf nog een paar dagen op Mallorca om van het mooie weer en het strand te genieten. Leuke plaatsen in het noorden zijn Cala Sant Vicenç, Port de Pollença en Alcúdia. terug naar Port de Sóller kan natuurlijk ook.
Gegenrecht fonds
Het Gegenrecht is een wederzijds recht op het gebruik van elkaars hutten en wandelpaden. Dankzij deze overeenkomst kunnen NKBV-leden met korting overnachten in de hutten van onze zusterverenigingen en gebruikmaken van goed onderhouden paden in de Alpen en Pyreneeën.
De aangesloten leden van het Gegenrecht Fonds hebben de gezamenlijke taak om te zorgen voor het onderhoud, beheer en de aanleg van paden en hutten in de Alpen. Zo heeft elk lid van een aangesloten Alpen- of bergsportvereniging te maken met dezelfde regels, kosten en voordelen in de hut en blijven de overnachtingen in de 1200 aangesloten berghutten betaalbaar.
Pauline reist en schrijft al vele jaren voor wintersportwebsite SnowRepublic.nl. Sinds 2017 is zij verbonden aan Mountainreporters. Klimmen, fietsen, boarden, hiken, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline
Waren er soms plaatsen waar je een duikje kon nemen buiten Deija? Ik denk dat dit wel heel zalig en mooi kan zijn na een lange dag wandelen.
Dankjewel voor je verslag, is zeer handig.
Groetjes Tibo
Hoi Tibo! In Port de Soller natuurlijk wel (einde van de eerste etappe die ik beschrijf), maar daarna ga je meer het binnenland in. En in de meren die je tegenkomt mag je dus helaas niet zwemmen, omdat het drinkwater is. 😉 Als je de laatste etappe doorloopt (of met de bus gaat) naar Port de Pollenca dan wacht de heerlijk verfrissende zee op je!
Groetjes! Pauline
Leuk Liesbeth! Ik ben benieuwd!
We hadden deze tocht gepland in april 2020. Maar door gekende reden werd dit afgelast. Helaas nu nog geen geschikt moment gevonden. Maar blijft op mijn lijstje staan en met deze extra tips zal hij er misschien lichtjes anders uitzien.
Hallo Pauline,
Nogmaals bedankt voor de goede tips en je ervaringen. Wij zijn net terug van deze prachtige trip en hebben je blog er regelmatig nog eens bijgepakt!
Groeten, Eefje
Wat ontzettend leuk om te horen Eefje! Fijn dat ik heb kunnen helpen en vooral dat jullie zo’n mooie trip hebben gemaakt. 🙂 Mocht ik ergens wat vergeten zijn of heb je mooie aanvullingen, laat het dan zeker even weten. Groetjes van Pauline