Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Gratis overnachten op de top van de bergen in Livigno

Een reisverhaal van Karin Nijhof

De gondel van de “Monte Carosello” bracht ons naar het beginpunt van onze nacht-hike naar de top van de “Monte delle Rezze”. Slapen in een tentje op 2850 meter was letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van deze dag. Het uitzicht vanuit ons tentje op de Alpen en Livigno deed mij beseffen dat er bijna niks mooier kan zijn dan dit.

Livigno is een waanzinnig outdoorparadijs met verschillende gratis overnachtingsmogelijkheden

De zonsopgang maakte het allemaal nog iets mooier net als het poepen met een view. Precies, een toilet boven op de berg, zonder deur, met uitzicht op de Alpen. Het zijn bijzondere herinneringen aan deze fijne reis. Livigno is een waanzinnig outdoorparadijs met verschillende gratis overnachtingsmogelijkheden.

Poepen met een view Livigno
Poepen met een view Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Overnachten in Livigno

In Livigno zijn uitstekende hotels en appartementen te vinden. Een fijn verblijf heb je zeker in hotel “Crosal”. Zoek je net als ik het liever wat hoger op en slaap je het liefst in de natuur? Breng dan je eigen tentje mee en slaap op de top van de “Monte delle Rezze”. De hike-tocht duurt ongeveer een uur. Hoewel dat in Italiaanse begrippen een tocht van 30 minuten zou zijn. Op de top van de “Monte delle Rezze”, maar ook op andere bergtoppen staan in totaal vijf “kant en klare” berghutten waar je gratis kan overnachten. De berghutten zijn niet te reserveren en wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

“dat is wakker worden op de mooiste plekken waar je van droomt”

De hutten zijn voorzien van een kookplaat. De buitenkant is van steen. De binnenkant is basic, er staan houten banken, dus je zou zelf je luchtbed en slaapzak moeten meenemen. ’s avonds kan het er aardig afkoelen en ’s nachts kan het er zelfs vriezen. Mijn advies is om zeker een warme slaapzak mee te nemen en warme kleding. In de bergen van Livigno mag je overal gratis kamperen met uitzondering van het Stelvio National Park! Dat is wakker worden op de mooiste plekken met uitzichten waar je van droomt!

Berghut op de top van de Monte delle Rezze
Berghut op de top van de Monte delle Rezze, fotocredits Karin Nijhof
Wakker worden met een view, Livigno
Wakker worden met een view, Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Hiken

Vanaf de “Monte delle Rezze” hebben wij een prachtige zware hike-tocht gemaakt van ongeveer zeventien kilometer. In totaal hebben we vier bergtoppen beklommen met als hoogste berg, de “Pizzo Campaccio”.

Hiken naar de Pizzo Campaccio op 3000 meter
Hiken naar de Pizzo Campaccio op 3000 meter, fotocredits Karin Nijhof
Hiken in Livigno
Hiken in Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Uitzicht onderweg tijdens de hiketocht
Ons uitzicht onderweg tijdens de hike-tocht, fotocredits Karin Nijhof

De Pizzo Campaccio ligt op 3000 meter hoogte. Het was een overwinning om de top van deze berg te bereiken. Omdat we een korte nacht hadden gemaakt vanwege het willen zien van de zonsopkomst en niet veel hadden ontbeten, ontbrak het enigszins aan energie. De energie kregen we echter tijdens het hiken weer terug. Wat wil je met zo’n geweldige omgeving. Twee gidsen hielpen ons om een pad uit te stippelen en gaven ons tips hoe je het best een berg kon beklimmen. Stap voor stap, over onverharde smalle paden met (losliggende) keien beklommen we deze steile “Pizzo Campaccio”. Uitglijden of vallen was geen optie, de landing zou namelijk meters diep zijn. Met opperste concentratie, wat lef en een klein beetje zweet stonden we uiteindelijk op de top van de “Pizzo Campaccio”. Het uitzicht was waanzinnig.

“De natuur had wel wat weg van een maanlandschap”

De “Pizzo Campaccio” wordt omgeven door verschillende bergtoppen. Een nieuw natuurlandschap lag voor ons. De natuur had wel wat weg van een maanlandschap. Hoge bruine bergen en rotsen bedekt met hier en daar wat sneeuw. De sneeuw had af en toe een rode gloed, dat zand uit de Sahara bleek te zijn. De omgeving waarin we ons bevonden, deed me beseffen hoe klein wij mensen zijn tussen de imposante, ruwe en hoge Alpen.

Het maanlandschap

Het maanlandschap, fotocredits Karin Nijhof

Hiken in Livigno
Hiken in Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Hiken in Livigno
Hiken in Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Hiken in Livigno
Hiken in Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Verrassende natuurlandschappen

Onze zeventien kilomter durende hike-tocht bracht ons keer op keer verrassend mooie ongerepte natuurlandschappen. Zo troffen wij een bergmeer aan met een prachtige weerspiegeling van de wolken en liepen wij af en toe delen door de sneeuw. Smalle paden en steile stukken bemoeilijkten onze tocht. Tussen de rotsen door bloeiden verschillende rotsplantjes.

rotsplantjes, Hiken in Livign
Rotsplantjes, Hiken in Livigno,fotocredits Karin Nijhof
Sneeuw met zand uit de Sahara
Sneeuw met zand uit de Sahara, fotocredits Karin Nijhof
Bergmeer tijdens de hiketocht naar Livigno
Een bergmeer tijdens onze hiketocht naar Livigno,fotocredits Karin Nijhof

In totaal hebben we vier bergtoppen beklommen tijdens deze hike-tocht. De “Pizzo Cantone” op 2900 meter, de “Sella dei Gessi” op 2900 meter, de “Pizzo Campaccio” op 3000 meter en de “Monte delle Rezze” op 2850 meter. Het was zwaar maar zeker de moeite waard.

De groene vallei

Ondertussen lieten we het berglandschap langzaam maar zeker achter ons. Ze vormden nog wel ons decor. We naderden het dal. Voor ons lag een reusachtige, geweldig mooie groene vallei, ookwel “Val Federia” genoemd. De frisse berglucht en de geweldige weidse omgeving zorgden voor innerlijke rust tijdens de zware inspanning. Ik genoot van dit wonderschone Alpenlandschap. Omdat iedereen op zijn eigen tempo liep, kreeg je af en toe het gevoel alleen op de wereld te zijn en in dit geval was dat heerlijk.

“het gevoel alleen op de wereld te zijn”

Hiken in de vallei van Livigno
Hiken in de vallei van Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Hiken in de vallei van Livigno
Hiken in de vallei van Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Hiken in de vallei van Livigno
Hiken in de vallei van Livigno, de route wordt aangegeven door twee rode en één witte streep, fotocredits Karin Nijhof

Door de vallei stroomden diverse watervalletjes. Soms moest je er dwars doorheen als je er niet overheen kon stappen. Hoewel we met een zonnetje de hike-tocht zijn begonnen, kwam ons een donkere onheilspellende lucht tegemoet. Het weer kan in de bergen snel veranderen.

Net voordat er een flinke hoosbui losbarstte, kwamen we aan bij de gezellige Federia hut

De laatste paar kilometers in de bergen legde ik dan ook in een hoog tempo af. Terwijl er af en toe een dikke donder was te horen en een bliksemschicht was te zien, had dit samen met de donkere lucht tegen de groene vallei aan ook wat magisch. Het zorgde in iedergeval voor schilderachtige beelden. Net voordat er een flinke hoosbui losbarstte, kwamen we aan bij de gezellige Federia hut die door een familie wordt gerund. Ze serveerden er typisch Italiaanse gerechten.

De lucht wordt steeds donkerder
De lucht werd steeds donkerder, fotocredits Karin Nijhof

Hiken kan iedereen

De hike-tocht was flink afzien. Dit kwam mede doordat we een tocht voor experts hebben afgelegd. Voor geen goud had ik deze hike-tocht willen missen. Ik raad iedereen aan om een hike-tocht te maken met een gids. Op eigen houtje kan het natuurlijk ook. Er zijn verschillende hike-tochten mogelijk voor een ieder, met of zonder kinderen. In zowel het dal als in de bergen. Hoewel wij in totaal zes uur over deze tocht hebben gedaan, leggen echte experts deze tocht in tweeënhalf tot drie uur af. De hike-routes worden overigens prima aangegeven.

Hiken in Livigno
Hiken in Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Tijd voor ontspanning

Na deze geweldige hike-tocht waren we toe aan rust en ontspanning. Livigno heeft een geweldig welness en relaxcenter genaamd “Aquagranda”, waar we een heerlijke massage hebben gehad. Meer hierover lees je in mijn volgende artikel.

Tijd voor ontspanning in het Aquagranda
Tijd voor ontspanning in het Aquagranda, fotocredits Karin Nijhof

Meer informatie vind je op de site van www.livigno.eu


Lees ook:

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer