Griezelen in de Grotten van Han

Door Pauline van der Waal

Een weekend België is natuurlijk niet compleet zonder een Belgisch biertje

Lekker actief weekendje weg op slechts een paar uur rijden? Je kunt goed bij onze zuiderburen terecht! Wij bezochten de Grotten van Han in de Belgische Ardennen, waar naast de grotten zelf ook nog een hoop te beleven valt.

Het kleine dorpje Han-sur-Lesse is de uitvalsbasis voor een tripje aan het Domein van de Grotten van Han. Gelukkig kun je er na afloop ook heerlijk een (natuurlijk Belgisch!) biertje drinken op één van de terrasjes.

Vanaf het bezoekerscentrum tegenover de kerk vertrekt het 100 jaar oude trammetje richting de grotten en het wildpark.

Bezoek aan de grotten

De Grotten van Han zijn wereldberoemd, maar ik was er zelf nog nooit geweest. Ik ben wel in grotten buiten Europa geweest, en wist niet zo goed wat ik me erbij moest voorstellen. Toch dacht ik dat het gezien onze kleine kikkerlandjes niet zo heel spectaculair zou zijn. Boy, was I wrong! De grotten waren veel en veel groter en indrukwekkender dan ik had verwacht.

Grotten van Han

Elk uur vertrekt het trammetje met veel gepiep en gekraak voor de 4 kilometer lange tocht naar de ingang van de grot. Toen we aankwamen stond onze gids, door ons liefdevol ‘Han’ gedoopt, al te wachten. In meerdere talen worden alle ins en outs van de grotten verteld en word je in zo’n twee uur door de grotten heen geleid.
Toch ga ik niet te veel vertellen over hoe het dan in de grotten zelf is, het is namelijk veel leuker om net als ik verrast te worden! Oh ja, en dan ook niet alles stiekem online opzoeken, alleen even een ticket boeken.

Lekker ‘stappen’ in het Wildpark

Niet alleen in, maar ook de omgeving op en om de grotten is de moeite waard! De grotten bevinden zich namelijk in een flinke heuvel die uitkijkt over de vallei waardoor het riviertje de Lesse stroomt. Als het hard regent is het trouwens geen klein riviertje meer, maar kan er een flink stuk onder water komen te staan.

Onze gids Kim neemt ons mee om een ‘lekker stukje te stappen’. Wij bezochten het 250 hectare grote wildpark, met uilen, wolven, rendieren en zelfs beren. Je kunt het wildpark zoals wij deden te voet verkennen en dan ben je zo een uur of drie zoet. Ben je wat luier aangelegd, kun je ook met de safarikar.

Je kunt het wildpark, zoals wij deden, te voet verkennen en dan ben je zo een uur of drie zoet

Bijzonder is de combinatie van dieren die van oorsprong in de omgeving voorkomen, als ook de opvang van dieren die eerder door particulieren als huisdier werden gehouden of gewond zijn binnengebracht.

Wolven in het wildpark

Parcours Speleo

Dit jaar helemaal nieuw en wat mij betreft het hilarische hoogtepunt van de trip: het Parcours Speleo. Het idee is simpel: je gaat als echte ontdekkingsreiziger met alleen een hoofdlampje op een stikdonkere grot in. Gelukkig is er wel een route uitgezet door middel van reflecterende wegwijzers, dus de kans dat je het daglicht weer terug ziet is vrij groot.

Speleo in de Grotten van Han

Toch is het vrij pittig, kruip-door-sluip-door door smalle gangetjes, en soms tot je knieën door de modder. Er wordt wel goed voor je gezorgd, want je krijgt een overall, een helm en laarzen mee.

De tocht is in ieder geval niet geschikt als je claustrofobisch bent aangelegd, van ons groepje van 6 personen keerden er 2 direct om, nadat ze op handen en voeten door een paar smalle gangetjes moesten kruipen.

Overigens, reserveren vooraf wordt aangeraden om teleurstelling te voorkomen. Kinderen vanaf 6 jaar worden toegelaten (en die wij zijn tegengekomen vonden het prachtig!). Wel mogen kinderen onder de 12 alleen naar binnen onder begeleiding van een volwassene.

En ja, er is een filmpje van!

Van mijn avonturen in Han maakte ik onderstaand filmpje. Het was nog leuker geweest als we schitterend weer hadden gehad, al merk je daar in de grot natuurlijk helemaal niets van. Oh ja, dat is meteen nog een tip: binnen in de grot is het gedurende het hele jaar een constante temperatuur van 13 graden. Ik vroeg me meteen af hoeveel mensen hartje zomer met een korte broek en t-shirtje de rondleiding in de grot gaan doen… Jij dus niet meer nu!

Ook naar de Grotten van Han?

De Grotten van Han zijn vanaf Utrecht met de auto in ongeveer 3 uur te bereiken. Wij logeerden in hotel Grenier des Grottes, een prima hotel dat direct tegenover het Bezoekerscentrum ligt en waar je je auto gratis kunt parkeren. Honden zijn toegestaan in de grotten.

de Ardennen zijn mooi genoeg om er nog een paar dagen op een andere plek aan vast te plakken

In Han-sur-Lesse heb je het met een dag of twee wel gezien, maar de Ardennen zijn mooi genoeg om er nog een paar dagen op een andere plek aan vast te plakken!

Alle informatie vind je op de website van het Domein van de Grotten van Han.


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer