Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Enkele dagen terug schreef ik blij dat de redding nabij was voor de Thaise schooljongens en hun coach, die toen al negen dagen vast zaten in een grot die onder water was gelopen. Echter niets is minder waar, want ze zitten er nog steeds! De gehele wereldpers zit er inmiddels bovenop, en ik geloof niet dat er iemand niet op het puntje van z’n stoel zit om te volgen hoe dit avontuur afloopt.

Al dertien dagen vast in een donkere grot

Bijna twee weken geleden betrad de groep een grot, die eigenlijk al gesloten was in verband met het aankomende regenseizoen. Eenmaal binnen werden ze verrast door het snel stijgende water en even later was de ingang geheel ondergelopen.
Inmiddels zitten de jongens tussen de elf en zestien jaar en hun vijfentwintigjarige voetbalcoach al dertien dagen vast, en het einde is nog niet in zicht. Reddingswerkers zitten met hun handen in het haar hoe ze de jongens in veiligheid gaan brengen.

Naast wat onderkoeld, hongerig en dorstig zijn de jongens in goede gezondheid. Foto: NYpost, labeled for reuse
Naast wat onderkoeld, hongerig en dorstig zijn de jongens in goede gezondheid. Foto: NYpost, labeled for reuse

Water wegpompen, of toch duiken?

Er wordt met man en macht -inmiddels meer dan 1000- gezocht naar een oplossing. Geprobeerd is om het water weg te pompen, maar door de aanhoudende regenval lijkt dat nog steeds niet te gaan lukken. Een gat boren van bovenaf is onmogelijk, want daarvoor zit de groep veel te diep onder de grond. Daarnaast wordt er koortsachtig gezocht naar een andere ingang van de grot, maar ook die is tot op heden niet gevonden.

Tot slot zou het kunnen om de jongens te laten duiken. Maar dat is geen gewilde optie, aangezien de jongens niet kunnen zwemmen, laat staan diepzeeduiken. Daarbij is grotduiken ontzetten moeilijk en gevaarlijk, en zijn de jongens ook nog eens verzwakt door hun verblijf. De enige andere optie die nog overblijft als niets lukt, is hen te laten zitten totdat het water weer is gezakt. Dit kan wel weken of maanden duren… Ik moet er niet aan denken!

Reddingswerkers van het leger gaan de grot in (Bron: Autralian, labeled for reuse)
Reddingswerkers van het leger gaan de grot in (Bron: Autralian, labeled for reuse)

Hoe nu verder?

Zoals gezegd wordt er klokjerond gewerkt om de jongens toch zo snel mogelijk te redden. Hopelijk komt er snel goed nieuws… Wil je meer beelden zien of meer weten, bekijk dan vooral even de filmpjes die de NOS maakte. Ook leggen ze uit waarom de oplossing die het meest simpel lijkt, namelijk hen via het water bevrijden, geen sinecure is.

Wij leven in ieder geval enorm mee, en hopen dat er snel goed nieuws te melden is. En het herinnert ons er ook zo maar weer even aan dat moeder natuurlijk soms rare fratsen met ons uithaalt…

Bron: NOS

Foto: Facebook

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer