klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Het Acongacua klimseizoen is gestart!

Door: Bart Baars

Terwijl de meesten in Nederland zich klaar maken voor een winter vol sneeuwplezier, ben ik vooral bezig met de zomer die voor mij binnenkort al gaat beginnen. Op 29 januari 2019 stap ik in het vliegtuig naar de Acongacua, hoogste berg van Zuid-Amerika. En die ligt op het zuidelijk halfrond en dus is het daar zomer!

Tot nu toe zit het weer nog niet echt mee in Zuid-Amerika en heeft slechts een enkeling de top kunnen bereiken

Om mijn motivatie nog wat extra aan te wakkeren, heb ik de eerste foto’s van dit klimseizoen op Acongacua heb ik op Facebook langs zien komen. Tot nu toe zit het weer nog niet echt mee in Zuid-Amerika en heeft slechts een enkeling de top kunnen bereiken. Geen probleem! Als het weer nu erg slecht is, kan het alleen maar beter zijn in februari 2019 als ik er ben.

Mag ik al?

Maar de foto’s en de eerste verhalen van Aconcagua zorgen er wel voor dat het bij mij stevig aan het kriebelen is! Ik ben er klaar voor en ben iedere dag een beetje meer met de klim bezig! De expeditie is geboekt, evenals de tickets voor het vliegtuig. Ik moet nog enkele spulletjes regelen voor tijdens de beklimming, maar dat vormt geen probleem.

De expeditie is geboekt, evenals de tickets voor het vliegtuig

Ik heb ervoor gekozen om de Acongacua te beklimmen via een route die lang niet iedereen beklimt; de Polish Direct Route. De route is stijler en daarmee moeilijker dan de normaal route, of de traverse die de meeste mensen volgen. Er zal een stuk ijsklimmen in zitten evenals enkele stukken rotsklimmen. Hopelijk is het een mooie uitdaging die, voor mij, net dat speciale aan deze beklimming toevoegen!

Voorbereiding

Uiteraard heb ik mijn best gedaan mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Na drie jaar (bijna) onafgebroken trainen voor mijn 7 Summits in 7 Years project heb ik hopelijk een behoorlijke basisconditie. Omdat mijn conditie op beide Denali beklimmingen erg goed was, ben ik op deze wijze doorgegaan. Ik heb veel hardgelopen, aangevuld met de nodige krachttrainingen voor mijn core stability.

Helaas ben ik tijdens het lopen van een halve marathon, de Halve van Haarlem, wel geblesseerd geraakt aan mijn rechter voet. Hierdoor heb ik een kleine maand niet volledig kunnen trainen, en loop ik nog steeds een beetje te sukkelen. Maar op de dagen dat mijn voet goed is, voel ik ook dat mijn conditie prima in orde is.

Afzien tijdens de Halve van Haarlem.
Afzien tijdens de Halve van Haarlem. Foto: Eigen collectie, Bart Baars – the7in7.nl

Wil jij ook Aconcagua beklimmen?

Dat kan natuurlijk, maar dit klimseizoen is misschien een beetje kortdag. Er zijn nederlandse reisorganisaties die deze expeditie standaard in hun pakket hebben. Voordeel dat is er een Nederlands sprekende reisleider meegaat. Maar daar betaal je ook voor!

Je kan je ook aansluiten bij een van de grotere expeditie reisorganisaties, zoals bijvoorbeeld Alpine Ascents, Jagged Globe of Climbing The Seven Summits. Deze organisaties hebben veelal veel ervaring en weten exact kan er komen gaat. De kans is groot dat een nederlandse organisatie ook weer gebruik maakt van zo’n grotere expeditie reisorganisatie.

Wil je goedkoper en wat meer avontuur? Er zijn meer dan voldoende lokale reisorganisaties voor Aconcagua in Argentinië zelf. Deze zijn zeker niet per definitie slecht, maar het is wel aan te bevelen om uit te pluizen wat wel- en niet inbegrepen is in de expeditie. En je kan zomaar in een groep terecht komen waar niemand Engels om Nederlands spreekt. Nog een stukje extra avontuur!

Acongacua is goed te doen voor iedereen met een goede conditie, en redelijke looptechniek. Enige ervaring met stijgijzers is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Maar, Acongacua is wel een berg van bijna 7000 meter hoog. Niet te onderschatten dus! Misschien een mooie keus om kennis te maken met expeditieklimmen?

ik kom graag een keer langs, bij jou of jouw bedrijf, om mijn verhaal te vertellen. Mooie foto’s, filmpjes en onvoorstelbare situaties gegarandeerd!

Voorbereiden op de Eifelsteig
Voorbereiden op de Eifelsteig. Foto: Eigen collectie, Bart Baars – the7in7.nl

Vragen of hulp?

Twijfel je nog? Of heb je vragen over het beklimmen van Aconcagua? Neem contact op met me, en ik help je met alle plezier! Ook kom ik graag een keer langs, bij jou of jouw bedrijf, om mijn verhaal te vertellen. Bijzondere foto’s, leuke filmpjes en inspirerende, onvoorstelbare situaties gegarandeerd!


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab, Haglöfs en Mountainreporters

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer